Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» αναμένεται να προτείνει ο ΟΗΕ
Κρίσιμο 48ωρο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς όλα δείχνουν ότι ο συμβιβασμός είναι ορατός. «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» αναμένεται να είναι η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ.Νίμιτς. Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από Μολυβιάτη.
28
Κρίσιμο 48ωρο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς όλα δείχνουν ότι έπειτα από 13 χρόνια ο συμβιβασμός είναι ορατός. «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, ο κ. Νίμιτς καταθέτει από στιγμή σε στιγμή τη συμβιβαστική του πρόταση, η οποία έχει τις «ευλογίες» πρωτίστως των Ηνωμένων Πολιτειών και δευτερευόντως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε ότι η πρόταση του κ. Νίμιτς θα «γίνει σύντομα» και θα αφορά «μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων». Σε ό,τι αφορά το προτεινόμενο όνομα, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν είναι εκτός πραγματικότητας».
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δεχθεί την ονομασία, αλλά άγνωστες παραμένουν ακόμη οι προθέσεις των Σκοπίων, τα όποια εμμένουν στην αναγνώρισή τους με το συνταγματικό τους όνομα.
Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι όλα αυτά τα έτη χρονοτριβής δεν λειτούργησαν θετικά για την ενίσχυση της θέσης της χώρας. Κάτι που έγινε απολύτως σαφές όταν οι Αμερικανοί προχώρησαν -πριν από εξι μήνες- στη μονομερή αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις στον OΗΕ, η Αθήνα είχε προτείνει ως συμβιβαστική ονομασία το «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια», κάτι που ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης θεώρησαν τόσο προωθημένο, ώστε να προεξοφλούν τη συναίνεση των Σκοπιανών.
Εντούτοις, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επέμενε ότι πρέπει να αποκτήσει επισήμως το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έτσι, έπειτα από αλλεπάλληλες επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη στη Νέα Υόρκη, αλλά και του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, ο ειδικός διαμεσολαβητής του OΗΕ φέρεται να ακολούθησε τη μέση οδό: «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια».
Η Αθήνα δείχνει να ανταποκρίνεται στο μήνυμα πως «αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια για έξοδο» στο όνομα των Σκοπίων, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Σκόπια, τα οποία έχουν αναγνωρισθεί με το συνταγματικό τους όνομα από τα τρία -εκ των πέντε- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα).
Κατά τις συναντήσεις, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, του Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη, και του Σκοπιανού, πρέσβη στην Oυάσιγκτον, Νίκολας Ντιμιτρόφ, η ελληνική πλευρά δεν είχε θετικές ενδείξεις ή έστω κάποιο παράθυρο διαλλακτικότητας.
Από εκεί και πέρα, ωστόσο, παρατηρείται κάποια ανεπαίσθητη μετατόπιση από πλευράς Σκοπίων τα τελευταία 24ωρα. Για παράδειγμα, η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μίτρεβα, έδωσε οδηγίες στον διαπραγματευτή της, κ. Ντιμιτρόφ, να μη δεχθεί τη διπλή ονομασία -μία για τη διεθνή κοινότητα και μία για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων. Κάτι τέτοιο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.
Παράλληλα, ο Σκοπιανός πρόεδρος, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, έκανε λόγο για επιμονή στις «βασικές αρχές», χωρίς να αναφερθεί στην αποκλειστική «λύση» της συνταγματικής ονομασίας και στην απόρριψη (και αυτός) της διπλής φόρμουλας.
Ενημερώνονται οι αρχηγοί
Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να πληροφορηθεί τις θέσεις τους, είχε από το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Ανοιχτό αφήνεται και το ενδεχόμενο της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Αρχικά ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να αποστεί της θέσης που είχε και ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, ότι δηλαδή λύση είναι μια σύνθετη ονομασία, που θα σέβεται τις παραδόσεις και την ιστορία και των δύο πλευρών και θα προωθεί το κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Στη συνέχεια, ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατόπιν δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», θα είναι όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια χωρίς εθνοτική διάσταση. Εντούτοις, τόνισε ότι για το ΚΚΕ το όνομα «από μόνο του δεν μας διασφαλίζει σε τίποτα» και ενέταξε το ζήτημα στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα αν υπάρξει -όπως σημείωσε- νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, με επίκεντρο την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
O ΣΥΝ στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο και Πάνο Τριγάζη, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος έχει ανειλημμένη υποχρέωση στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, η οποία θα γίνει αμοιβαίως αποδεκτή.
«Ακούσαμε την πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα του κόμματός μας» δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να καταλήξουμε σε λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία μια βραδυφλεγή βόμβα, η οποία σήμερα εξερράγη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις