Μια «φυσική» εγκυμοσύνη
Θέλετε να εξασφαλίσετε ό,τι πιο αγνό για το μωρό σας. Ξεκινήστε, λοιπόν, από τώρα, «εξορίζοντας» από την καθημερινότητα σας τα επικίνδυνα χημικά που υπάρχουν γύρω σας.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Θέλετε να εξασφαλίσετε ό,τι πιο αγνό για το μωρό σας. Ξεκινήστε, λοιπόν, από τώρα, «εξορίζοντας» από την καθημερινότητα σας τα επικίνδυνα χημικά που υπάρχουν γύρω σας.
της Ελένης Καραγιάννη
Η εγκυμοσύνη είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο… Ή, τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να είναι. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, δεν θα χρειαζόταν να ανησυχείτε για το αν το μήλο που πάτε να φάτε είναι ψεκασμένο με χημικά που είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο, ούτε να σκέφτεστε να αγοράσετε αντιασφυξιογόνα μάσκα για να καθαρίσετε το σπίτι με ασφάλεια! Η αλήθεια είναι ότι το σπίτι μας, το πιάτο μας, ο αέρας που αναπνέουμε, περιέχουν πλέον τόσες χημικές τοξικές ουσίες που ίσως είναι προτιμότερο να μην το πολυσκεφτόμαστε, γιατί θα τρελαθούμε. Και οι περισσότεροι αυτό κάνουμε. Όχι, όμως, όταν αναλαμβάνουμε -εκτός από την ευθύνη του εαυτού μας- και την ευθύνη ενός αγέννητου ακόμα μωρού, που θέλουμε να έρθει στον κόσμο και να σφύζει από υγεία. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι μάλλον σκόπιμο να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε όσο γίνεται τις βλαβερές ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή – και έμμεσα επηρεάζουν και το μωρό μας.
Πόσο «φυσική» είναι η διατροφή σας;
Εκτός κι αν κατοικείτε σε κάποια φάρμα όπου καλλιεργείτε μόνη σας όλα όσα καταναλώνετε, με βιολογικές μεθόδους και χωρίς να χρησιμοποιείτε καθόλου ζιζανιοκτόνα και παρασιτοκτόνα, ή εάν αγοράζετε τα πάντα από οργανικές καλλιέργειες, τότε η απάντηση είναι μάλλον… «λίγο». Ακόμα κι όσα θεωρούνται «αθώα», όπως τα τεχνητά πρόσθετα που δίνουν στις τυποποιημένες τροφές ιδιαίτερο χρώμα ή πιο έντονη γεύση, ίσως και να εμπεριέχουν ένα ποσοστό ρίσκου για το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας. Θέλετε να το ρισκάρετε; Ο βασικός κανόνας όταν κάνετε τα ψώνια σας πρέπει να είναι ο εξής: Όσο λιγότερα χημικά πρόσθετα υπάρχουν στην ετικέτα αυτού που πρόκειται να αγοράσετε, τόσο το καλύτερο. Σε ό,τι αφορά τα νωπά προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι σημαντικό να τα πλένετε πολύ σχολαστικά και στη συνέχεια να τα ξεφλουδίζετε -ναι, ακόμα κι αυτά που μέχρι πρότινος συνηθίζατε να τα τρώτε με τη φλούδα- και μάλιστα αρκετά βαθιά, αφού πολλά από τα παρασιτοκτόνα διαπερνούν τη φλούδα και διεισδύουν στη σάρκα τους.
Τα λαχανικά και φρούτα με τα περισσότερα χημικά
Σύμφωνα με τον οργανισμό Environmental Working Group (EWG) των ΗΠΑ, στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες παρασιτοκτόνες ουσίες ανά δείγμα βρίσκεται το σέλερι και ακολουθούν τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα βατόμουρα, τα νεκταρίνια, οι γλυκές πιπεριές, το σπανάκι και τα κεράσια. Ωστόσο, επειδή τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις εγκύους, επειδή παρέχουν στον οργανισμό τους τις απαραίτητες βιταμίνες, η λύση δεν είναι να τα εξορίσουμε από τη διατροφή μας, αλλά να τα επιλέγουμε από βιολογικές καλλιέργειες, στην εποχή τους, και να τα καθαρίζουμε σχολαστικά. Στον αντίποδα, τα πιο «αθώα» φρούτα και λαχανικά, εκείνα δηλαδή στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιείται η μικρότερη ποσότητα παρασιτοκτόνων και χημικών, είναι τα κρεμμύδια, το αβοκάντο, ο ανανάς, το μάνγκο, ο αρακάς, τα σπαράγγια, τα ακτινίδια, οι μπανάνες, το λάχανο και η μελιτζάνα.
Καθαρίζοντας το σπίτι με ασφάλεια
Κάποια από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται συχνά για τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού δεν είναι απόλυτα ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό, αν ξαφνικά σας έρθει η όρεξη να αρχίσετε να καθαρίζετε μπάνια, νεροχύτες και πατώματα, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να προσέξετε.
Πριν ξεκινήσετε:
- Βεβαιωθείτε ότι ο εξαερισμός του χώρου όπου θα καθαρίσετε είναι καλός. Αν πρόκειται για μικρούς χώρους χωρίς καθαρό αέρα (π.χ. εσωτερικό φούρνου ή πατάρι), καλύτερα ζητήστε από κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά.
- Διαβάστε προσεχτικά τις ετικέτες όλων των προϊόντων που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.
- Μην ανακατεύετε διαφορετικά καθαριστικά μεταξύ τους, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις (όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει εάν αναμείξετε λευκαντικό με αμμωνία).
- Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα σε μορφή σπρέι, πάντα να ψεκάζετε μια μικρή ποσότητα πάνω σε πανί και όχι απευθείας πάνω στην επιφάνεια που πρόκειται να καθαρίσετε.
Δώστε προσοχή στις ετικέτες
Κανένα απορρυπαντικό δεν είναι εντελώς ασφαλές, με την έννοια ότι η παρατεταμένη επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια που είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που έχουν μια νεκροκεφαλή στο πίσω μέρος τους, πάνω στην ετικέτα. Αν δείτε το σήμα αυτό ή την ένδειξη «Τοξικό», είναι προτιμότερο να μην το χρησιμοποιήσετε, ειδικά εάν πρόκειται να καθαρίσετε κάποιο σημείο όπου δεν υπάρχει αρκετός αέρας, όπως ο φούρνος. Αντί γι’ αυτό, δοκιμάστε να βγάλετε οικολογικά τη βρομιά, τρίβοντας την επιφάνεια με ένα μείγμα από σαπούνι, νερό και μαγειρική σόδα.
Όχι στην υπερβολή
Με την αφορμή της γρίπης Η1Ν1 τον προηγούμενο χειμώνα, ανακαλύψαμε μια ολόκληρη καινούργια αγορά από προϊόντα, όπως τζελ που καθαρίζουν τα χέρια χωρίς νερό ή σαπούνι, υγρά για τα τζάμια με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες και σπρέι για τον πάγκο της κουζίνας που βγάζουν τις λίγδες και ταυτόχρονα απολυμαίνουν κάθε επιφάνεια. Η υπερβολική χρήση όλων αυτών των προϊόντων θα μας οδηγήσει -όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες- όχι στην εξάλειψη των μολυσματικών ασθενειών, αλλά αντίθετα στη δημιουργία ακόμα πιο ανθεκτικών ιών και μικροβίων. Επιπλέον, έρευνες που έγιναν πρόσφατα στην Αμερική και την Ευρώπη δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υπερβολικά «καθαρά» σπίτια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους άσθμα, αλλεργίες, έκζεμα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες – οπότε καλό θα ήταν να αποφύγετε τις υπερβολές και μετά τη γέννηση του μωρού. Με δυο λόγια, το μόνο που χρειάζεστε για να πλένετε το σώμα αλλά και το σπίτι σας είναι απλώς νερό και σαπούνι.
Φορέστε γάντια
Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα καθαριστικά δεν εισέρχονται στον οργανισμό μας μόνο μέσω της εισπνοής, αλλά και από το δέρμα μας. Γι’ αυτό, φοράτε πάντα γάντια όταν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, αλλά και όταν περιποιείστε τα φυτά σας ή αδειάζετε την άμμο της γάτας σας – ώστε να αποφύγετε την επαφή με ένα πολύ επικίνδυνο για τις εγκύους βακτήριο, το τοξόπλασμα.
Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας
Θα έχετε ίσως προσέξει ότι από τη στιγμή που μείνατε έγκυος η όσφρησή σας είναι ιδιαίτερα έντονη – γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχουν φαγητά ή μυρωδιές που σας προκαλούν αηδία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να υπάρχει ένας επιπλέον αμυντικός μηχανισμός που μπορεί να προστατέψει τη γυναίκα από το να έρθει σε επαφή με μολυσματικούς παράγοντες – όπως, π.χ. να καταναλώσει ένα φαγητό που έχει αρχίσει να χαλάει. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις καινούργιες σούπερ ιδιότητές σας για να προστατευθείτε και από τις χημικές ουσίες. Έτσι, εάν μπείτε σε ένα χώρο όπου είναι πιθανό να έχει γίνει απολύμανση με τοξικές ουσίες (π.χ. μια τουαλέτα) και νιώσετε μια έντονη μυρωδιά ή ένα «γρατζούνισμα» στο λαιμό, φύγετε αμέσως. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και σε χώρους όπου χρησιμοποιείται αποσμητικό η μυρωδιά που σας φέρνει πονοκέφαλο. Για να φρεσκάρετε τον αέρα στο σπίτι σας, προτιμήστε μια πιο «οικολογική» λύση, όπως να βράσετε σε μια κατσαρόλα νερό με φλούδες πορτοκαλιού και ξύλο κανέλας.
Ετοιμάζοντας το δωμάτιο του μωρού
Αν βιάζεστε να ετοιμάσετε από τώρα το δωμάτιο του μωρού, για τα βρει όλα έτοιμα όταν σε μερικές εβδομάδες έρθει στον κόσμο, θα πρέπει να αποφύγετε όσο μπορείτε τις χημικές ουσίες, όχι μόνο για το καλό το δικό σας αλλά και του παιδιού σας, αφού εκείνο θα περνάει σε λίγο ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σ’ αυτόν το χώρο. Καταρχήν, σε ό,τι αφορά το βάψιμο των τοίχων, ο δικός σας ρόλος περιορίζεται στο να επιλέξετε τα χρώματα. Αφήστε άλλους να ασχοληθούν με την πρακτική πλευρά του θέματος. Ακόμα κι αν επιλέξετε οικολογικές μπογιές, ο κίνδυνος να εκτεθείτε σε επικίνδυνες ουσίες (π.χ. μόλυβδος) παραμένει υψηλός, αν, για παράδειγμα, το σπίτι σας είναι παλιό και για να φτιάξετε το δωμάτιο χρειαστεί να ξύσετε τις παλιές μπογιές οι οποίες είναι άγνωστο εάν περιέχουν τέτοιες ουσίες ή όχι. Τέλος, όταν επιλέξετε τα απαραίτητα έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα εξής:
- Η κούνια θα πρέπει να είναι από φυσικό υλικό (π.χ. ξύλο) και όχι από συνθετικές ουσίες που μπορεί να περιλαμβάνουν φορμαλδεΰδη ή πολυουρεθάνη και άλλες τοξικές ουσίες που δεν θέλετε σε επιφάνειες που το μωρό μπορεί να δαγκώσει. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να επιλέξετε κούνιες που δεν έχουν καθόλου μπογιά ή είναι περασμένες με φυτικά έλαια.
- Πολλά στρώματα είναι κατασκευασμένα από αφρό πολυουρεθάνης, νάιλον και πολυέστερ, όλα παράγωγα του πετρελαίου που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς ερεθισμούς στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε ένα φτιαγμένο από φυσικά υλικά (όπως οργανικό βαμβάκι, μαλλί κλπ.), τουλάχιστον φροντίστε να αερίσετε το στρώμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν έρθει στον κόσμο το μωρό και να χρησιμοποιήσετε ένα κάλυμμα από βαμβακερή φανέλα πριν το τοποθετήσετε στην κούνια.
- Αποφύγετε να ντύσετε ολόκληρο το δάπεδο στο παιδικό δωμάτιο με μοκέτα «από τοίχο σε τοίχο», γιατί δεν θα μπορείτε να τη βγάζετε για να την καθαρίζετε συχνά κι έτσι πολλά αλλεργιογόνα και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες θα βρουν την ευκαιρία να χωθούν τόσο βαθιά μέσα στις ίνες της που η ηλεκτρική σκούπα δεν θα μπορεί να τα φτάσει. Προτιμήστε να αφήσετε το μεγαλύτερο μέρος του πατώματος γυμνό ή τοποθετήστε μικρά χαλάκια που μπορούν να αεριστούν και να πλυθούν συχνά.
Επιλέγοντας ρούχα
Οργανικό βαμβάκι: Είναι μόδα
Η καθημερινή επιλογή των ρούχων είναι μια δύσκολη υπόθεση για κάθε γυναίκα που προσέχει την εμφάνισή της – πόσο μάλλον για μια έγκυο που αισθάνεται ότι τίποτα δεν την κολακεύει αρκετά. Προσθέστε σ’ αυτό και την επιθυμία να μην ερεθίζουν το ήδη ευαίσθητο δέρμα της, και η «εξίσωση» με άγνωστο X το «τι να φορέσω σήμερα» γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη. Ευτυχώς, στην εποχή μας οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά για τις έγκυες γυναίκες είναι πολλές, για κάθε στυλ, ακολουθούν τις επιταγές της μόδας και μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε αληθινά κομψή. Όμως, πριν επιλέξετε την προσωρινή σας γκαρνταρόμπα για τους επόμενους μήνες, σκεφτείτε το εξής: Οι καλλιέργειες του συμβατικού βαμβακιού ψεκάζονται με το 25% των μικροβιοκτόνων που χρησιμοποιούνται διεθνώς στην παραγωγή προϊόντων. Θέλετε μια τόσο μεγάλη ποσότητα πάνω στο δέρμα σας σ’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη φάση της ζωής σας; Για το λόγο αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ρούχα από οργανικό βαμβάκι ή μπαμπού, που είναι απολύτως οικολογικά και διαφυλάσσουν ταυτόχρονα εσάς, το μωρό σας και το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει.
kids.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις