Ατύχημα ή αυτοκτονία η αιτία θανάτου ατόμων με επιληψία
Αν και ο μη φυσικός θάνατος συμβαίνει σπάνια σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, τα άτομα με επιληψία έχουν τριπλάσιες πιθανότητες
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με επιληψία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και ατύχημα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.
Αν και ο κίνδυνος θανάτου από μη φυσικά αίτια παραμένει χαμηλός για τα άτομα με επιληψία, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον Δρ Χάιλεϊ Γκορτον, υποστηρίζουν ότι είναι υψηλότερος από του γενικού πληθυσμού.
Οι ειδικοί συνεργάστηκαν με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιου Swansea και ανέλυσαν στοιχεία για 44.678 με επιληψία. Στη συνέχεια τα συνέκριναν με 891.429 χωρίς επιληψία από την Αγγλία και 14.051 άτομα με επιληψία τα οποία συνέκριναν με 279.365 χωρίς επιληψία από την Ουαλία.
Η συνδυαστική ανάλυση έδειξε ότι συγκριτικά με τα άτομα χωρίς επιληψία οι πάσχοντες είχαν:
- διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτοκτονία,
- τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από ατύχημα,
- πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από δηλητηρίαση φαρμάκων εξ ατυχήματος,
- υπερ-τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν σκοπίμως από δηλητηρίαση από φαρμακευτικές ουσίες.
Τα οπιοειδή παυσίπονα και τα φάρμακα για τις ψυχικές παθήσεις ήταν αυτά που είχαν ληφθεί συχνότερα στις περιπτώσεις των μοιραίων δηλητηριάσεων τόσο στα άτομα με όσο και χωρίς επιληψία. Οι μοιραίες υπερδοσολογίες αντιεπιληπτικών φαρμάκων ήταν σχετικά σπάνιες. Τα αντιεπιληπτικά αναφέρονταν μόνο στο 10% των θανάτων από δηλητηρίαση στα άτομα με επιληψία.
«Αν και ο μη φυσικός θάνατος συμβαίνει σπάνια σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, τα άτομα με επιληψία έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από μη φυσικά αίτια. Τα αίτια αυτού του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας δεν είναι προς το παρόν πλήρως κατανοητά. Οπότε είναι σημαντικό να προειδοποιούμε τα άτομα επιληψία για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή ατυχημάτων», εξηγεί ο Δρ Γκορτον.
Και συμπληρώνει ότι και οι γιατροί θα πρέπει να καταγράφουν λεπτομερώς τυχόν αυτοκτονικές σκέψεις των ασθενών με επιληψία και να συνταγογραφούν με προσοχή φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά μοιραίες δηλητηριάσεις αν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις