Δύο μέτρα – φωτιά ζητά η τρόικα από την Ελλάδα
Tις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις, σε υψηλό επίπεδο, προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει μια προληπτικής φύσης γραμμή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του Μνημονίου
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Δύο μέτρα – σοκ για την ελληνική οικονομία, προκρίνουν οι δανειστές για την μετά το μνημόνιο εποχή, κι ενώ ξεκινούν σήμερα νέες διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια της τρόικας για την τέταρτη αξιολόγηση.
Οι δανειστές, πέρα από το γεγονός ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αυστηρή εποπτεία, σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνουν και μια υβριδική γραμμή πίστωσης. Μια παραλλαγή της προληπτικής γραμμής για την οποία φέρονται να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι και οι δύο θεσμοί επισήμως δηλώνουν πως το σχετικό αίτημα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
Διπλωματικές πηγές μεταφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι τις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις, σε υψηλό επίπεδο, προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει μια προληπτικής φύσης γραμμή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του Μνημονίου. Χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η γραμμή αυτή θα συνδέεται με κάποιο είδος λογαριασμού. Η αποδοχή της από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται πως θα είναι ικανή να δώσει τη δυνατότητα διατήρησης του waiver, της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων κατώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης για φθηνή χρηματοδότηση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ένα πιθανό «αντάρτικο» της ελληνικής κυβέρνησης, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας προβάλλει μάλιστα και ως ενδεχόμενος καταλύτης εγχώριων πολιτικών εξελίξεων.
Την ίδια ώρα, αρχίζει να μορφοποιείται και το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την επόμενη μέρα. Οι τέσσερις τριμηνιαίες αξιολογήσεις θα συνοδεύονται από αυστηρή αιρεσιμότητα για τη σταδιακή ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμα και εάν δεν ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, θα συνεχίσει να δίνει δυναμικό «παρών» στον έλεγχο και στην υπόδειξη μέτρων διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Η αξιολόγηση
Κι ενώ στο παρασκήνιο γίνονται πολλές συζητήσεις για την μετά μνημόνιο εποχή, σήμερα ξεκινά στην Αθήνα νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους αρμόδιους υπουργούς σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι το επόμενo Eurogroup της 24 Μαίου. Ουσιαστικά σε 96 ώρες θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα δεκάδες προαπαιτούμενα που δεν έχουν υλοποιηθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται για μέτρα που οδηγούν σε περιοκοπές αλλά για μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που σηκώνουν θύελλα αντιδράσεων.
Για παράδειγμα, οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσουν με τον τομέα της ενέργειας.
Και σε επόμενη συζήτηση οι αλλαγές στο δημόσιο με την επιλογή διευθυντών.
Στις 24 Μαΐου όλοι οι «πρωταγωνιστές» της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, έστω με μια τεχνική συμφωνία, αλλιώς χάνονται και οι προθεσμίες για την ελάφρυνση του χρέους. Οπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Νέα», οι δανειστές πιέζουν ώστε να υπάρξει «πάγωμα» τουλάχιστον για τρεις μήνες των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ώστε να μπορέσει και η Αθήνα να κλείσει τα δεκάδες προαπαιτούμενα που είναι ανοικτά. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει την έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς όμως λύση στο χρέος που μετατίθεται για το φθινόπωρο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις