Λανθασμένες αντιλήψεις για το τί προκαλεί καρκίνο
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμα ότι, πάνω από τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι το στρες ή τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν καρκίνο
- Πώς καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του δολοφονόνου της Κυριακής Γρίβα
- Πώς δρούσε η συμμορία ανηλίκων που λήστευε ηλικιωμένους στον Πειραιά - Βίντεο ντοκουμέντο
- Η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την… εκλογική νίκη του Τραμπ – Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα στο Κογκρέσο
- Έριξαν φόλες στη παραλία στα Φαλάσαρνα και πέθαναν τέσσερα σκυλιά
Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν άγνοια για το τί πραγματικά προκαλεί καρκίνο, όπως προκύπτει από βρετανική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cancer.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς διενήργησαν έρευνα σε πάνω από 1.300 άτομα στην Αγγλία με στόχο να καταγράψουν τις απόψεις τους για το τί προκαλεί την εμφάνιση καρκίνου.
Πάνω από το ένα τρίτο πιστεύει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.
Άλλοι πιστεύουν ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων (19%) ή η κατανάλωση υγρών απευθείας από πλαστικά μπουκάλια (15%), προκαλούν καρκίνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμα ότι, πάνω από τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι το στρες ή τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν καρκίνο.
Σε ότι αφορά τις γνωστές αιτίες καρκινογένεσης, το 88% απάντησε σωστά ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, το 80% ανέφερε το παθητικό κάπνισμα και το 60% τα ηλιακά εγκαύματα.
Πάντως, τα άτομα που είχαν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα αίτια του καρκίνου δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνες συνήθειες ζωής. Αλλά όσοι γνώριζαν περισσότερα πράγματα για τα πραγματικά αίτια του καρκίνου ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές.
«Συγκριτικά με παλαιότερες μελέτες, φαίνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν σε αναπόδεικτες αιτίες πρόκλησης καρκίνου έχει αυξηθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο που έχει κανείς πρόσβαση στην ενημέρωση και γενικότερα σε πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε την επιμόρφωση του κοινού για τα αίτια του καρκίνου, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για τη ζωή τους και να διασφαλίσουμε ότι δεν ανησυχούν άδικα», σχολιάζει ο Σάμιουελ Σμιθ, συγγραφέας της μελέτης.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό Cancer Research UK.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις