Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βάσεις στα Πανεπιστήμια: Που θα πέσουν, που αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις

Βάσεις στα Πανεπιστήμια: Που θα πέσουν, που αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις

103.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας τις 74.692 θέσεις εισακτέων που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας (περίπου 4000 περισσότερες απο την περυσινή εξεταστική διαδικασία)

Ξεκινάει απο σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις που κάνουν “πρεμιέρα” στο τέλος της εβδομάδας, με πλήθος αλλαγών, νέα τμήματα, ένα νέο πανεπιστήμιο στη χώρα αλλά και ένα επειστημονικό πεδίο… λιγότερο.
Έτσι,  με πρωταγωνιστές το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα αποτελέσει “βαρόμετρο” φέτος για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, αλλά και την κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών τμημάτων που “μοιράστηκαν” στα υπόλοιπα πεδία, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την Παρασκευή, 8 Ιουνίου για την μεγαλύτερη κατηγορία των διαγωνιζόμενων, τους τελειόφοιτους του Λυκείου.
Μια ημέρα νωρίτερα, στις 7 του μήνα, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν για τους υποψήφιους απο τα Επαγγελματικά Λύκεια που φέτος έχουν κατα 5% περισότερο σε σχέση με πέρυσι, πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, λόγω του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε απο την συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Έτσι, 103.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας τις 74.692 θέσεις εισακτέων που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας (περίπου 4000 περισσότερες απο την περυσινή εξεταστική διαδικασία).
Την περίοδο των εξετάσεων θα αξιοποιηθούν περίοπου 30.000 εκπαισδευτικοί, κάτι που φανερώνει το μέγεθος της κινητοποίησης για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας με 1000 εξεταστικά κέντρα ανα τη χώρα και 113 βαθμολογικά κέντρα.
Προέδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων θα είναι και φέτος ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρόσφατα μέλος της μεγάλης κοινότητας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γ. Δάσιος.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπου αναμένονται εφέτος μεγάλες εκπλήξεις, φέτος διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς θα παρατηρηθεί το φαινόμενο ο αριθμός εισακτέων να είναι οριακά υψηλότερος από τον αριθμό των διαγωνιζομένων. Παράλληλα όμως, στο ίδιο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμολογίες της τάξης των 4.000 μορίων…

Πτώση βάσεων

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα, πτώση βάσεων αναμένεται στην πλειονότητα των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης (εκτός Παιδαγωγικών Τμημάτων και των τμημάτων του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής). Αυτό το συμπέρασμα βεβαίως προκύπτει μόνο στην περίπτωση που τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περυσινά, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει αντίστοιχα και άνοδος βάσεων ανά τμήμα.
Όπως ήδη αναφέραμε, η εφετινή χρονιά φέρνει την επάνοδο των Παιδαγωγικών Σχολών, που απομονώθηκαν επί διετία σε ένα εξειδικευμένο επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα να πέσουν θεαματικά οι βάσεις εισαγωγής τους στα 9.000 κάτω από τη βάση… Τα Παιδαγωγικά Τμήματα από εφέτος είναι κοινά σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ αντίστοιχα τα επιστημονικά πεδία μειώθηκαν από πέντε σε τέσσερα. Η παρουσία των Παιδαγωγικών Τμημάτων στο πρώτο και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο προδιαγράφει όχι μόνο την άνοδο των βάσεών τους, αλλά και την εισαγωγή περισσότερων υποψηφίων σε αυτά, με το δεδομένο μάλιστα ότι η καθιέρωση της διετούς προσχολικής αγωγής για τα παιδιά επαυξάνει εφέτος τη ζήτησή τους.
Σκληρός αναμένεται εφέτος ο ανταγωνισμός για το πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα περιζήτητα τμήματά του, όπως οι Νομικές Σχολές και τα Τμήματα Ψυχολογίας.
Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο και τις Επιστήμες Υγείας ο ανταγωνισμός αναμένεται να παραμείνει στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, αυξημένος ιδιαίτερα για τις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, τα τμήματα Χημείας και Βιολογίας.
Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, θα παρατηρηθούν χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε όλα σχεδόν τα ΤΕΙ της περιφέρειας (Λογιστικής, Μηχανικών Πληροφορικής κ.λπ.). 
Το καθεστώς των μετεγγραφών που τα προηγούμενα χρόνια βασίστηκε σε οικονομικά κριτήρια δεν πρέπει να το λάβουν οι υποψήφιοι υπόψη τους με τα εφετινά δεδομένα, καθώς έχει προαναγγελθεί ότι την επόμενη χρονιά θα αλλάξει και πάλι. Επιπλέον, ο χάρτης των αντιστοιχιών μεταξύ των τμημάτων θέλει προσοχή (για παράδειγμα εφέτος ένας εισακτέος σε περιφερειακό τμήμα των ΤΕΙ Μηχανολόγων Μηχανικών δεν θα μπορέσει να έρθει, όπως παλαιότερα, στο αντίστοιχο τμήμα των ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά που καταργήθηκαν με τη μορφή τους ως ΤΕΙ και έγιναν πανεπιστήμια).
Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024