Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προκρίνει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προκρίνει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Όπως υποστήριξε, «μια επταετία η χώρα διαπραγματευόταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και εσωτερικό το σκέτο «Μακεδονία». Τότε δεν υπήρχε erga omnes»

«Κανείς άλλος δεν θέλει περισσότερο από εμάς τη λύση στο Σκοπιανό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη Βουλή εξαπολύοντας επίθεση σε κυβερνήσεις της ΝΔ για τους χειρισμούς της στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Χαρακτήρισε, δε, τη συμφωνία ως πατριωτική, ενώ έκανε λόγο για πρόταση της ΝΔ σε προηγούμενη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την οποία προέκρινε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως υποστήριξε, «μια επταετία η χώρα διαπραγματευόταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και εσωτερικό το σκέτο «Μακεδονία». Τότε δεν υπήρχε erga omnes».

Ο υπουργός, παράλληλα, έκανε λόγο για στιγμές «καλής» διπλωματίας και «κακής» διπλωματίας, χαρακτηρίζοντας καλή την περίοδο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί τετελεσμένων, ο υπουργός ανέφερε πως «δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα έγιναν τα τελευταία 29 χρόνια. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα δημιουργούνται για τα Σκόπια που θα αλλάξουν Σύνταγμα και όνομα», ξεκαθαρίζοντας ότι μια διαπραγμάτευση περιλαμβάνει παραχωρήσεις.

«Καθολική νίκη έρχεται μόνο από πόλεμο» πρόσθεσε.

«Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε ό,τι βρήκαμε μπροστά μας. Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913. Αν λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε εμείς αυτή τη συνθήκη, ο Ερντογάν θα λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης» σημείωσε.

«Κάνουν πολιτική καριέρα ζητώντας μη λύση»

Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι όλοι θέλουν η κυβέρνηση να λύσει το θέμα και τόνισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως υπάρχουν δυο πολιτικοί στην Ελλάδα: αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που κάνουν καριέρα ζητώντας τη μη λύση. «Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας» ανέφερε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση ΝΔ δέκα χρόνια με επτά υπουργούς Εξωτερικών δεν μας λέει τη θέση της όμως. Ντρέπεστε για αυτά που κάνατε. Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε;» διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση το 2009 προέκρινε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Ο Ν. Κοτζιάς έκανε χρήση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων και όπως ανέφερε «τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν το Βαντάσκι Μακεδονία που δεν ήθελε κανείς, το «Ανω Μακεδονία» που επίσης δεν ήθελε κανείς. Δεν θέλαμε το «Μακεδονία – Σκόπια» εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία, ενώ η ΠΓΔΜ δεν ήθελε το Σκόπια – Μακεδονία γιατί θα έμενε το «Σκόπια».

«Πήγαμε στο «Βόρεια Μακεδονία». Λένε της ΝΔ ότι έχει αλυτρωτισμό αλλά αυτή η πρόταση ήταν η καλύτερη στιγμή της ΝΔ στη διαπραγμάτευση. Αυτό έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε. Η ελληνική κυβέρνηση τότε είπε ότι ήταν το πιο σωστό. Το 2009 η τότε υπουργός απάντησε στον κ. Νίμιτς «ασφαλώς αξίζει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για αυτό το όνομα» τόνισε ο υπουργός.

Για ιθαγένεια, γλώσσα και erga omnes

Αναφορικά με την ιθαγένεια της γείτονος, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε πως «έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού το κράτος και δεν είναι τόσο φοβερή όσο παρουσιάζεται, γιατί υπάρχει πρόβλεψη στη συμφωνία ότι είναι «σλαβικά». Επικαλέστηκε, δε, την απόφαση του ΟΗΕ το 2001 και τα διαβατήρια που σφραγίζαμε τα οποία έλεγαν «Μακεδονία».

Αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για το θέμα της γλώσσας, σημείωσε ότι το 1954 αναγνωρίστηκε. «Μετά ο κ. Αβέρωφ την αναγνώρισε δημοσίως. Το 1977 έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα και αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Το 1992 στον οργανισμό ISO απουσίαζε η ελληνική πλευρά».

Σε ό,τι αφορά την ονομασία «erga omnes», ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι σε πρώτη φάση ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπέρ της ονομασίας «Μακεδονίας». Μετά είπε όχι και επέμεινε ενάντια στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια δεν υποστήριξαν το erga omnes αλλά να υπάρχει ένα όνομα μόνο για τις διακρατικές σχέσεις, «για πάσα διεθνή χρήση, όχι για πάσα χρήση».

Must in

Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο Λονδίνο για λύση α λα… Παλέρμο

Η επανένωση όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη βρετανική πρωτεύουσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024