Europol: Κατάσχεση 25.000 ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαίων αντικειμένων
Αξίας τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ
- «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» η Ζιζέλ Πελικό - Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» - Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ - Οι αναφορές της στην Ελλάδα για το κρίσιμο 2015
Οι αστυνομικές αρχές σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατάσχεσαν περίπου 25.000 ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά αντικείμενα, αξίας τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια ταυτόχρονη επιχείρηση, τις πρώτες πρωινές ώρες, μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ενάντια σε αρχαιοκάπηλους στην Ιταλία, την Ισπανία, την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, ανακοίνωσε η Europol.
Περίπου 250 ιταλικές, ισπανικές, βρετανικές και γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ταυτόχρονους εφόδους σε 40 κατοικίες, που ήταν αποτέλεσμα μιας έρευνας τεσσάρων ετών από την ιταλική αστυνομία, τόνισε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.
Στην Ιταλία, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Σικελία, την Καλαβρία, το Πεδεμόντιο και την Απουλία, ως μέρος μιας επιχείρησης που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες που έχει ποτέ διεξαχθεί ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών στη χώρα .
Στην περιοχή της Καλτανισέττα στη Σικελία «η οποία είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής και της ρωμαϊκής περιόδου, μέλη τοπικών εγκληματικών οργανώσεων παράνομα ανέσυραν αρχαιολογικά αντικείμενα», συμπλήρωσε η Europol.
Τα αρχαιολογικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν λαθραία εκτός Ιταλίας «με ψεύτικα πιστοποιητικά προέλευσης και πουλήθηκαν μέσω γερμανικών εταιρειών δηµοπρασίας» πρόσθεσε η Υπηρεσία.
Άλλα άτομα στην Βαρκελώνη και το Λονδίνο βοήθησαν τους αρχαιοκάπηλους να οργανώσουν την «αλυσίδα εφοδιασμού» και να παράσχουν τεχνολογική υποστήριξη.
Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης 1.500 εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων ανιχνευτών μετάλλων.
«Η διεθνής συνεργασία είναι κρίσιμη για την επιτυχία τέτοιων ερευνών για την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, όταν τα αντικείμενα μεταφέρονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και διασχίζουν διάφορα στάδια «πριν τοποθετηθούν στην νόμιμη αγορά» κατέληξε η Europol.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις