Ταϊλάνδη: Γιατί κρατούν τους γονείς μακριά από τα παιδιά
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης των παιδιών από το σπήλαιο Ταμ Λουανγκ της Ταϊλάνδης. Ωστόσο, οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή μαζί τους, με πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν καν ποια παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης των παιδιών από το σπήλαιο Ταμ Λουανγκ της Ταϊλάνδης, με τους δύτες να έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν συνολικά οκτώ παιδιά – τέσσερα την Κυριακή και άλλα τέσσερα σήμερα. Ωστόσο, οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή μαζί τους, με πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν καν ποια παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η σωματική επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία, λόγω του κινδύνου μετάδοση λοιμόξεων, καθώς τα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα τουλάχιστον επί 15 ημέρες είναι ιδιαίτερα αδύναμα. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα.
The latest picture from the Thailand cave rescue – the first two boys have now been rescued pic.twitter.com/LJNNZZBOYv
— SkyNews (@SkyNews) July 8, 2018
Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τους γονείς να μην γνωρίζουν ποια παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία το 38χρονου πατέρα Σόμπονο Σομπιανγκιγιάι, ο οποίος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι προηγούνται τα πιο γερά παιδιά.
«Δεν μας έχουν πει ποια παιδιά απεγκλώβισαν. Δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τα αγόρια στο νοσοκομείο επειδή πρέπει να τα παρακολουθούν για 48 ώρες» δήλωσε ο πατέρας.
Σύμφωνα με ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, οι γονείς θα μπορέσουν απόψε να δουν τα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή, ωστόσο θα απαγορευθεί η οποιαδήποτε επαφή.
Ο επιθεωρητής του υγειονομικού τμήματος της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι τα τέσσερα αγόρια έχουν υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων στο νοσοκομείο και ότι δεν μπορούν να έρθουν σε φυσική επαφή με κανέναν, ούτε με τους γονείς τους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
«Οι επισκέπτες των παιδιών θα μπορούν μόνο να τα συναντήσουν εκ του μακρόθεν και να συνομιλήσουν μαζί τους. Δεν μπορούν να τα αγκαλιάσουν και θα πρέπει να έχουν απόσταση ενός με δυο μέτρα με τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πώς οι γιατροί υποβάλλουν τα παιδιά σε εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν σοβαρές λοιμώξεις.
“Keeping the boys in good mental health, so they don’t panic b/c panic would create a lot of problems for us inside the cave.” Rescue diver Ivan Karadzic talks major challenges in Thailand cave rescue pic.twitter.com/azyBVRFWlE
— TODAY (@TODAYshow) July 9, 2018
«Καλά στην υγεία τους» οι εναπομείναντες στη σπηλιά
Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης είναι «ακόμη καλή» δήλωσε ο επικεφαλής επιχείρησης διάσωσης, αφού επιβεβαίωσε ότι τέσσερα ακόμη παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το σπήλαιο.
«Διασώσαμε σήμερα τέσσερα ακόμη παιδιά» τόνισε ο επικεφαλής, Ναρονγκσακ Οσατανακορν, προσθέτοντας πως οι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων εντός των επόμενων 20 ωρών.
«Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο είναι ακόμη καλή» τόνισε ο Ναρονγκσακ.
Ερωτηθείς εάν οι εναπομείναντες τέσσερις μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους θα διασωθούν όλοι μαζί στην επόμενη επιχείρηση, ο ίδιος απάντησε πως «εξαρτάται από το σχέδιο. Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο για τέσσερις ανθρώπους επομένως εάν θέλουν να βγάλουν πέντε στην επιφάνεια (την ίδια ώρα), τότε πρέπει να αλλάξουμε το σχέδιο».
Κατόπιν, όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων. «Όπως όλοι μας αναφέραμε, το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από 20 ώρες για να προετοιμαστούμε» είπε ο Νάρονγκσακ.
«Και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο».
Διαβάστε επίσης:
Ταϊλάνδη: Αγωνία για τους εναπομείναντες στη σπηλιά
Συγκλονιστικά πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις