Ο βουτηγμένος στη διαφθορά γαμπρός του Ερντογάν που έγινε «τσάρος» της οικονομίας
Η φήμη του, οι εμπλοκές με σκάνδαλα και η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει γι' αυτόν προκάλεσε ανησυχία στις αγορές και βουτιά της λίρας
- Συντάξεις: Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών εντός του 2025
- Καταδικάστηκε 49χρονη για ενδοοικογενειακή βία – Προσπάθησε να πνίξει τον σύζυγό της
- Στο νοσοκομείο 15χρονη μετά τον ξυλοδαρμό της από τρεις ανήλικες - Τέσσερις συλλήψεις
- Από τον υπερτουρισμό, στην υπεραξία της θέας στη θάλασσα - Τι είναι ο «οικολογικός ναρκισσισμός»
Αλεξάνδρα Φωτάκη
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν οι επιλογές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, με το διορισμό του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη θέση του «τσάρου» της οικονομίας να έχει σαν αποτέλεσμα τριγμούς στην ήδη ευαίσθητη τουρκική λίρα.
Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας δέχεται πιέσεις και λόγω του προεδρικού διατάγματος σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν έχει πλέον την εξουσία να διορίζει εφεξής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, για 4ετή θητεία.
Ο Μπ. Αλμπαϊράκ, νυν υπουργός Οικονομικών και τέως υπουργός Ενέργειας προκαλεί έντονη ανησυχία στις αγορές που δείχνουν την αποδοκιμασία του για το σύνολο των πιέσεων των επιλογών του «σουλτάνου» στον τομέα της οικονομίας.
Χαρακτηριστικό της «φήμης» που έχει ο Μπ. Αλμπαϊράκ, είναι δημοσιεύματα όπως σύμφωνα με τα οποία ο τότε υπουργός Ενέργειας προσπάθησε να μεταφέρει από λογαριασμό του στο Ντουμπάι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, χωρίς να πληρώσει τον οφειλόμενο φόρο του 20%, χωρίς επιτυχία. Συγκεκριμένα ο Αλμπαϊράκ επιχείρησε να μεταφέρει τα χρήματα στη Μάλτα και στη συνέχεια στην Ελβετία, μέσω off shore, από τις οποίες θα έστελνε τελικά τα χρήματα στην Τουρκία.
Φάκελοι διαφθοράς
Σύμφωνα με γερμαντικό δημοσίευμα το 2017 αφήνεται να εννοηθεί ότι τα «Malta Files», τα οποία εμπεριέχουν φακέλους διαφθοράς και φοροδιαφυγής με παγκόσμιες διαστάσεις, έχουν στοιχεία που αφορούν τον κ. Άλμπαϊρακ.
Συγκεκριμένα στις πληροφορίες που διέρρευσαν υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο Μπ. Άλμπαϊρακ, την περίοδο που εργαζόταν στην τουρκική εταιρία Τσαλίκ, διαμεσολάβησε για την μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στην Τουρκία μέσω Μάλτας και Σουηδίας και στο ίδιο πλαίσιο δημιουργήθηκαν και εταιρίες στην Σουηδία.
Τότε ο Αλμπαϊράκ είχε διαψεύσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι ως υπουργός Ενέργειας ο Αλμπαϊράκ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στο Κυπριακό καθώς εκείνος ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος που αποφάσιζε – ως το μακρύ χέρι του Ερντογάν – για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος;
Το 2016 η ιστοσελίδα WikiLeaks με έγγραφα που είχε αποκαλύψει κατηγορούσε τον γαμπρό του Ρ. Ερντογάν για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τζιχανιστές, του Ισλαμικού Κράτους. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Αλμπαϊράκ, τον εμφάνιζαν να έχει συναλλαγές με στελέχη του ISIS, καθώς παρουσιαζόταν να υπάρχει εκτενής αλληλογραφία μεταξύ του γαμπρού του Ερντογάν και της εταιρίας Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετραλαίου από εκπροσώπους του ISIS. Οι αποκαλύψεις αφορούσαν 57.934 email από τον προσωπικό λογαριασμό του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περίοδο από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη του 2016 σχετικά με την επικοινωνία που είχε ο Αλμπαϊράκ με άτομα της τουρκικής ελίτ όπως πολιτικούς, επιχειρηματίες και μεγάλα ονόματα της Τουρκίας.
Τα email ήταν αποκαλυπτικά της έντονης επιρροής του υπουργού σε διάφορους χώρους της πολιτικής ζωής στην Τουρκία, δίνοντας μάλιστα και εμμέσως πλην σαφώς στοιχεία και για την οργανωμένη προπαγάνδα του Ερντογάν στα ΜΜΕ στην περίοδο πριν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Υπουργός σε μία κρίσιμη περίοδο
Ο Μπ. Αλμπαϊράκ που εμφανίζεται να έχει το συγκεκριμένο παρελθόν καλείται να αναλάβει τη διαχείριση της τουρκικής οικονομίας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση, το Ρ. Ερντογάν να επιτίθεται στις αγορές και να επιχειρεί να εμφανίσει την κατάρρευση της οικονομίας ως «πόλεμο των αγορών», τον πληθωρισμό να καλπάζει και την κατάσταση στο εσωτερικό να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Το τι μέλλει γενέσθαι μένει να αποδειχθεί, ωστόσο η τοποθέτηση του στέλνει ενα ακόμα μήνυμα της πρόθεσης του Ρ. Ερντογάν να ελέγξει απόλυτα όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας και μάλιστα ασφυκτικά…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις