«Η Μακεδονία είναι δική μας»: Θέατρο σκιών Τσίπρα – Καμμένου
Ο πρωθυπουργός υιοθετεί τακτική Πάνου Καμμένου, απαντώντας: «Η Μακεδονία είναι δική μας» σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ζάεφ, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για «Μακεδονία»
Το θέατρο του παραλόγου που παίζει η κυβέρνηση για το «Μακεδονικό» συνεχίζεται μεν, με τοποθετήσεις στο γνωστό μοτίβο, αλλά η «αυλαία» του προσδιορίστηκε -και επισήμως πλέον από τον Αλέξη Τσίπρα- ότι θα πέσει τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά θέσεων με τον Πάνο Καμμένο για το «Μακεδονικό», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουμε με τον κυβερνητικό μας εταίρο πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία».
Μέχρι τον Φλεβάρη, όμως, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν μια «εναλλακτική πραγματικότητα» για το Σκοπιανό, όπως προκύπτει και από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θεόδωρου Τοσουνίδη μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «παρέδωσαν ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο» στα Σκόπια και έκανε μνεία στη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ στο BBC: «Δώσαμε στους Έλληνες erga omnes το όνομα, κι εμείς πήραμε erga omnes την ταυτότητα», για να υπογραμμίσει: «Erga omnes επικίνδυνοι είστε για τα συμφέροντα της χώρας. Είστε το δίδυμο της ντροπής».
Οι ΑΝΕΛ δεν… κατάλαβαν την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ
Σε μια «οργισμένη» αντίδραση, με την οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη: «Ο απελπισμένος Σκοπιανός πρωθυπουργός μέσα από ένα όργιο προπαγάνδας, προσπαθεί να πείσει τους σλαβόφωνους και αλβανόφωνους συμπατριώτες του ότι μπήκαν στο ΝΑΤΟ, μήπως και έτσι καταφέρει να κερδίσει το δημοψήφισμα. Η αλήθεια όμως είναι άλλη, και είναι πάντα πιο ισχυρή» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε:
«Θυμίζουμε λοιπόν, τη δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ και την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πρώτον, η δήλωση Στόλτενμπεργκ: «Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στον ευρωατλαντικό οργανισμό είναι η θετική ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης». Δεύτερον, η απόφαση της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ: «Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών… Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».»
Και η δήλωση Τοσουνίδη συνεχίζει: «Και τέλος, πρέπει πάντα να θυμάστε ότι υπάρχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος. Για ακόμα μια φορά ο ηγέτης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δήλωσε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι «όσο τα Σκόπια δεν θα αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί με το συστατικό Μακεδονία, δεν θα μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και μπορεί ως τότε να συλλέγουν προσκλήσεις, να βγαίνουν οικογενειακές φωτογραφίες, αλλά δεν θα γίνουν μέλη». Οι Έλληνες γνωρίζουμε ποια είναι η αλήθεια. Τα ψέματα του Κυριάκου και του Ζάεφ δεν θα μας διχάσουν» καταλήγει στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
Η δήλωση Τοσουνίδη αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο Πάνος Καμμένος με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μπήκε με πανηγυρικό τρόπο η υπογραφή στην πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αν και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έπαιξε κρυφτούλι με τους φωτογράφους προκειμένου να μην αποτυπωθεί σε οικογενειακή φωτογραφία, η συμμετοχή του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ ισοδυναμεί επί της ουσίας με την υπογραφή της πρόσκλησης στην ενταξιακή διαδικασία βάσει της αποδοχής ότι υπάρχει η συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή η παραχώρηση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.
Αυτό το πικρό ποτήρι είναι που ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να μην πιει, αλλά τα γεγονότα είναι αμείλικτα. Αυτό που ο κ. Τοσουνίδης «ξέχασε» να αναφέρει στην ανακοίνωσή του ήταν ότι η ΠΓΔΜ πήρε ήδη την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πως είναι στο χέρι των Σκοπίων και του Ζόραν Ζάεφ να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα καταστήσει τη γειτονική χώρα το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Αρκεί, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα και να πραγματοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που ο Ζάεφ έχει τοποθετήσει χρονικά στον Ιανουάριο του 2019.
Αλλά στην ΠΓΔΜ πανηγυρίζουν
Παρά τα όσα ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν, απευθυνόμενοι σε ένα μάλλον ανύπαρκτο ακροατήριο, η ΠΓΔΜ πήρε πανηγυρικά την Πέμπτη την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον Ζόραν Ζάεφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σε μια ειδική τελετή ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συγκινημένος αγκάλιασε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και… φίλησε το στυλό με το οποίο μπήκε η ιστορική για την γειτονική χώρα υπογραφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφερόταν στην υπό ένταξη χώρα ως FYROM ή Σκόπια, ενώ ο Ζάεφ χρησιμοποιούσε τον όρο «Μακεδονία» -χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πανηγύρισε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο twitter, όπου ανέφερε ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γίνεται «μέλος της οικογένειας» του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι το ιστορικό γεγονός θα εορταστεί σε 15 πόλεις της χώρας το Σάββατο.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι μακεδονική», «ξεχνώντας» κι αυτός τον γεωγραφικό προσδιορισμό που επικυρώθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η ελληνική κυβέρνηση.
«Η Μακεδονία είναι δική μας»
Αλλά δεν είναι μόνο ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ που αισθάνονται την πίεση από τη λαϊκή κατακραυγή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον είναι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνίζεται. Έφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι η Μακεδονία είναι δική μας.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όταν ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδονίας», απάντησε:
«Πρόκειται για μια βαθιά υποκρισία όλων αυτών των πολιτικών δυνάμεων που έχουν την ευθύνη που έχουμε φτάσει ως εδώ. Κυρίως όσοι συμμετείχαν κατά καιρούς σε διεθνή φόρα από το 1992 και μετά γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών που λαμβάνουν μέρος όταν αναφέρονται στη γειτονική χώρα δεν αναφέρονται στην ΠΓΔΜ, αλλά αναφέρουν τη συνταγματική τους ονομασία. Αυτό, λοιπόν, αλλάζει με τη Συμφωνία των Πρεσπών άμα ολοκληρωθεί, φυσικά, από τους βόρειους γείτονες μας. Η μοναδική Μακεδονία που θα υπάρχει πια θα είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα στη Βόρεια Ελλάδα και το κράτος στα βόρεια σύνορα μας θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και δεν θα μπορεί κανείς, μα κανείς, σε Συνόδους και στο δημόσιο λόγο να αναφέρεται σε Μακεδονία εννοώντας τους βόρειους γείτονες μας».
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι υιοθετεί τακτική Πάνου Καμμένου, όμως, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα σε ανάλογη ερώτηση είχε παραχωρήσει στον Ζάεφ το δικαίωμα του «αυτοπροσδιορισμού», λέγοντας ότι «έχουν το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου και της συμφωνίας οι βόρειοι γείτονές μας να αυτοπροσδιορίζονται, αυτό είναι απολύτως σωστό. Όπως κι εμείς έχουμε το σαφές δικαίωμα να αποκαλούμε τους γείτονες μας Σλαβομακεδόνες ή πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
Κοντολογίς η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα θέατρο του παραλόγου που είναι ολοφάνερο ότι οφείλεται στην δημοσκοπική κατάρρευση η οποία καταγράφεται σε όλες τις πρόσφατες έρευνες. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα μπει ένα τέλος σε αυτό, καθώς η Βουλή θα κληθεί να λάβει θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τότε ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να δείξει πόσο «Μακεδονομάχος» είναι και να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ο δρόμος έχει ήδη στρωθεί άλλωστε με τις διπλές ή και πολλαπλές κάλπες που σχεδιάζονται τον Μάιο του 2019.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις