Η μείωση της αρτηριακής πίεσης «ασπίδα» κατά της άνοιας
Η μείωσης της αρτηριακής πίεσης στις 120 αντί για τις 140 mm Hg, συντελούσε σε 19% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης ήπιας γνωστικής εξασθένησης
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
- Ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο 690.000 ευρώ σε γιατρό για φορτία με κοκαΐνη
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
Η μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος όχι μόνο αποτρέπει τα καρδιακά προβλήματα αλλά επίσης μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης που συνήθως οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μεγάλη αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ στο Σικάγο.
Πρόκειται για μια μελέτη που ουσιαστικά δείχνει ποιο μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για την πρόληψη της νευροεκφυλιστικής πάθησης, αφού στο δείγμα που εξετάστηκε διαπιστώθηκε ότι η μείωσης της αρτηριακής πίεσης στις 120 αντί για τις 140 mm Hg, συντελούσε σε 19% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης ήπιας γνωστικής εξασθένησης. Επίσης, συνέβαλε σε λιγότερες ενδείξεις εγκεφαλικών βλαβών και σε μια τάση προς λιγότερες περιπτώσεις άνοιας.
Ο Δρ Τζεφ Γουίλιαμσον από το Ιατρικό Κέντρο Βαπτιστών του Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, εξέτασε τον συσχετισμό σε δείγμα 9.300 ατόμων με υπέρταση. Οι μισοί έπαιρναν κατά μέσο όρο δύο αντιϋπερτασικά φάρμακα για να κρατούν την αρτηριακή πίεση τους κάτω από 140 mm Hg. Οι υπόλοιποι έπαιρναν τρία ή και περισσότερα φάρμακα για να πετύχουν μια τιμή της τάξης των 120 mm Hg.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η μέση τιμή που επετεύχθη ήταν τα 121 mm Hg στην ομάδα εντατικής θεραπείας και 135 mm Hg στην άλλη ομάδα.
Η έρευνα σταμάτησε το 2015, δύο χρόνια νωρίτερα, όταν διαπιστώθηκε ότι όσο χαμηλότερη ήταν η αρτηριακή πίεση τόσο συνέβαλε στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων και θανάτων. Αλλά τα διαγνωστικά τεστ αναφορικά με τη μνήμη συνεχίστηκαν για δύο επιπλέον χρόνια και τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν 19% μείωση του κινδύνου ήπιας γνωστικής εξασθένησης στην ομάδα εντατικής θεραπείας της υπέρτασης, δηλαδή 285 περιπτώσεις έναντι 348 στην ομάδα σύγκρισης.
Περίπου οι μισοί στην ομάδα με ήπια γνωστική εξασθένηση εκδήλωσαν άνοια έπειτα από πέντε χρόνια.
Επίσης καταγράφηκαν λιγότερες περιπτώσεις άνοιας στην ομάδα εντατικής θεραπείας της αρτηριακής πίεσης αλλά όχι αρκετές για να πουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες ότι η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συντελούσε σε αυτό.
Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που έγιναν σε 454 άτομα έδειξαν ότι όσοι άνηκαν στην ομάδα με τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση είχαν λιγότερες αλλοιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, δηλαδή περιοχές με ουλές ή βλάβες από τραύματα, όπως η ανεπαρκής παροχή αίματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις