Η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές οδήγησε στην επικράτηση τον σύγχρονο άνθρωπο
Ο σύγχρονος άνθρωπος είχε εγκαταλείψει πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα τα ασφαλή καταφύγια του και είχε μετακινηθεί σε περιοχές που επικρατούσαν μη φιλικές κλιματικές συνθήκες
Ο όρος «άνθρωπος» όταν αναφέρεται στην ανθρώπινη εξέλιξη εννοεί το γένος Homo όμως οι μελέτες τις ανθρώπινης εξέλιξης περιλαμβάνουν συνήθως και άλλα ανθρωποειδή, όπως είναι ο Αυστραλοπίθηκος, η εξελικτική πορεία του οποίου διαχωρίστηκε από αυτήν του ανθρώπινου γένους περίπου 2,3 εκατομμύρια χρονιά πριν, στην Αφρική.
Πολλά είδη και υποείδη του γένους Homo έχουν αφανιστεί. Οι Αρχαϊκοί Homo sapiens εξελίχτηκαν περίπου 400.000 με 250.000 χρόνια οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση του Homo sapiens sapiens του αποκαλούμενου σύγχρονου ή έμφρονα ανθρώπου ο οποίος επεκτάθηκε γρήγορα από την Αφρική σε Ασία και Ευρώπη αντικαθιστώντας τους πληθυσμούς του Homo erectus και του Homo neanderthalensis που υπήρχαν εκεί αντίστοιχα.
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος επικράτησε των άλλων ειδών επειδή είχε καταφέρει να αποκτήσει επικοινωνία μέσω της ομιλίας και είχε αναπτύξει επίσης πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι για δεκάδες χιλιάδες έτη ο σύγχρονος άνθρωπος ζούσε σε ασφαλή περιβάλλοντα κοντά σε ακτές και σε σαβάνες πριν αποφασίσει να επεκταθεί σε άλλες περιοχές.
Μια νέα μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στην Γερμανία που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Human Behaviour» παρουσιάζει μια νέα εκδοχή.
Σύμφωνα με την μελέτη δεν ήταν η ομιλία, η τεχνολογία και γενικότερα ο πιο προηγμένος πολιτισμός οι παράγοντες που έδωσαν το συγκριτικό πλεονέκτημα στον σύγχρονο άνθρωπο σε σχέση με τα άλλα είδη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα της έρευνας τους δείχνουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είχε εγκαταλείψει πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα τα ασφαλή καταφύγια του και είχε μετακινηθεί σε περιοχές που επικρατούσαν μη φιλικές κλιματικές συνθήκες όπως για παράδειγμα, πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με την μελέτη ο σύγχρονος άνθρωπος κατάφερε να προσαρμοστεί σχετικά εύκολα σε όλων των ειδών τα περιβάλλοντα και επιπλέον να αντέξει στις κατά καιρούς κλιματικές αλλαγές που συνέβαιναν είτε κατά τόπους είτε συνολικότερα στον πλανήτη.
Αυτή η προσαρμοστικότητα του σύγχρονου ανθρώπου στις διαφορετικές και μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ο παράγοντας που μας επέτρεψε όχι μόνο να επιβιώσουμε όταν τα άλλα είδη εξαφανίζονταν αλλά και να επεκταθούμε με επιτυχία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις