Το κλίμα αλλάζει και σκοτώνει
H κλιματική αλλαγή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και μια σοβαρή συζήτηση
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Μέσα στα επόμενα 24ωρα η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ιβηρική χερσόνησο αναμένεται να σπάσει πολλά ρεκόρ. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το θερμόμετρο δεν αποκλείεται να πλησιάσει τους 50ο Κελσίου και πολλοί κάνουν λόγο για τον «καύσωνα της χιλιετίας». Να θυμίσουμε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 47,8 βαθμών το κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου του 1977, θερμοκρασία που είχε καταγραφεί σε Ελευσίνα και Τατόι. Ο επερχόμενος καύσωνας αναμένεται να πλήξει και τη νότια Γαλλία.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη αρκετές χώρες έχουν εφέτος το καλοκαίρι ζήσει την ανελέητη ανάσα του καύσωνα. Στη Σουηδία εκτεταμένες πυρκαγιές είχαν σαν αποτέλεσμα να εκκενωθούν αρκετά χωριά, να γίνουν αποκαΐδια 25.000 εκτάρια γης, ενώ η χώρα ζήτησε βοήθεια από όλη την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Οι αγρότες στη Γερμανία βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται από την παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Καλιφόρνια, εδώ και ημέρες περισσότεροι από 3.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φωτιές, που συμπεριλαμβάνονται ήδη ανάμεσα στις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότερα από 800 σπίτια και 300 άλλα κτίσματα έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ 37.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς η φωτιά κατέκαψε 420.000 στρέμματα μέσα και γύρω από την πόλη του Ρέντινγκ.
Σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο ο έντονος και παρατεταμένος καύσωνας έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, ενώ ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφονται από την η Αρκτική μέχρι την Αφρική.
Πρόσφατα ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Ouargla της Αλγερίας, στην έρημο της Σαχάρας, κατέγραψε θερμοκρασία 51,3 ° C, την υψηλότερη αξιόπιστα καταγεγραμμένη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στην Αφρική.
Στην Ιαπωνία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40°C, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 30, με χιλιάδες περισσότερους να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω θερμοπληξίας.
Τα φαινόμενα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, η οποία είναι εδώ και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στο άμεσο μέλλον.
Το γεγονός ότι αυτά τα εφιαλτικά φαινόμενα – που θα γίνονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα – οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πραγματικά ασύλληπτο. Και τραγικό.
Και φυσικά οι μόνοι που δεν το παραδέχονται είναι οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής και οι βιομηχανίες που δεν θέλουν να υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, φοβούμενες ότι τα μέτρα που θα αναγκαστούν να πάρουν θα έχουν μεγάλο κόστος.
Όμως η φύση εκδικείται. Φαίνεται ότι έχει φτάσει η ώρα να πληρώσουμε με ζωές, πόνο, καταστροφές και δάκρια τον βιασμό στον οποίο την έχουμε υποβάλλει, την υποβάθμιση στην οποία την έχουμε καταδικάσει και τις πληγές που τις ανοίγουμε συνεχώς στον βωμό μιας ανάπτυξης χωρίς τέλος.
Πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν ήδη ανεπαρκής.
Οι άνθρωποι δεν μαθαίνουμε με τίποτα.
Και όπως είναι φυσικό αυτός που δεν μαθαίνει, παθαίνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις