Φοιτητικά ενοίκια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται οι τιμές
Τι να προσέξουν οι γονείς - Όλες οι «παγίδες»
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ξεκινά και το κυνήγι της αναζήτησης στέγης για όσους έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε σχολή που βρίσκεται σε πόλη εκτός της κύριας κατοικίας τους.
Πολλοί φοιτητές αρχίζουν να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για μετεγκατάσταση στην πόλη που πέρασαν. Γονείς και φοιτητές θα πρέπει να αναζητήσουν το κατάλληλο ακίνητο.
Το τσουνάμι των βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, έχει αφανίσει τα προς διάθεση ακίνητα, ειδικά στις μεγάλες φοιτητουπόλης. Οι τιμές ενοικίασης στις δύο μεγάλες πόλεις είναι «τσιμπημένες» συγκριτικά με πέρυσι.
Ενδεικτικές τιμές
Στην Αθήνα τα ενοίκια ξεκινούν από τα 160 ευρώ και φθάνουν έως τα 600 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν από τα 200 ευρώ και φθάνουν έως τα 450, στην Πάτρα εκκινούν από τα 160 ευρώ και ανέρχονται έως και τα 400 ευρώ, στα Γιάννενα κυμαίνονται από 170 έως 450 ευρώ, στο Ηράκλειο από 200 έως 500 ευρώ, στην Κομοτηνή από 150 ευρώ έως 400 ευρώ, στο Ρέθυμνο από 200 ευρώ έως 450 ευρώ, στη Λάρισα το ελάχιστο ενοίκιο είναι 150 ευρώ και το υψηλότερο ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές ενοικίων στην Κοζάνη.
Δέκα συμβουλές
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι γονείς που αυτές τις μέρες ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας για τα παιδιά τους.
Ενόψει της νέας φοιτητικής χρονιάς, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, προς διευκόλυνση των φοιτητών και των γονέων τους δίνει 10 συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε τις παγίδες.
1. Σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας υπάρχει τόσο επάρκεια διαθέσιμης φοιτητικής κατοικίας, όσο και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
2. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
3. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).
4. Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
5. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
6. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
7. Οι φοιτητές, ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας τους θα πρέπει να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους.
8. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι’ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
9. Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου).
10. Τέλος σήμερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης, συχνά η πιο συμφέρουσα λύση είναι, αντί να μισθώσουν μία κατοικία, να την αγοράσουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις