WP: Η Ρωσία θέλει να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Άρθρο της Washington Post για τις τακτικές Δύσης και Ρωσίας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Λιγότερο από δέκα ημέρες απομένουν για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που θα κρίνει το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών και το ενδιαφέρον των ισχυρών ηγετών όλου του κόσμου συνεχώς κορυφώνεται.
Η Washington Post δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Macedonia is a tiny country with a giant Russia problem» («Η Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με ένα τεράστιο ρωσικό πρόβλημα») στο οποίο αναλύει τις διαφορετικές τακτικές που χρησιμοποιούν ΗΠΑ και Ρωσία για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Το κείμενο αναφέρει αναλυτικά τις συχνές επισκέψεις των ανώτατων αξιωματούχων στα Σκόπια με σκοπό να πείσουν τους πολίτες ότι ένα «Ναι» στην Συμφωνία μόνο να ωφελήσει μπορεί τη χώρα. Πιο πρόσφατη αυτή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, του Μάτις ο οποίος χαρακτήρισε τη χώρα αξιόπιστο συνεργάτη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.
Οι κινήσεις αυτές της δύσης δεν αφήνουν σίγουρα ασυγκίνητους τους ρώσους. Ο πρόεδρος Πούτιν κάνει ότι μπορεί για να μπλοκάρει την Συμφωνία και μαζί την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η τακτική όμως που χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την WP, είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Δύσης.
Fake news, ψεύτικες σελίδες στα social media αλλά και αφίσες καλούν τους Σκοπιανούς σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, ενώ υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ακόμα και μεταφορά χρημάτων από τη Μόσχα στα Σκόπια για διεξαγωγή εκστρατειών υπέρ του «Όχι».
Το άρθρο καταλήγει: Προς το παρόν φαίνεται ότι οι ανοικτές εκκλήσεις της Δύσης θα επισκιάσουν τα ρωσικά τεχνάσματα. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα περάσει στο δημοψήφισμα η πρόταση που θα δώσει στο κοινοβούλιο της χώρας τη βάση για να εγκρίνει την αναγκαία συνταγματική αλλαγή. Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ένα μήνυμα είναι σαφές από τη “Μακεδονία”: ο κ. Πούτιν παραμένει αποφασισμένος στο να υπονομεύει τη Δύση και τους θεσμούς της όποτε και όπου μπορεί»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις