Fake σύγκρουση Καμμένου – Κοτζιά σε μια κυβέρνηση «Βαβέλ»
Αλλα λέει ο υπουργός Αμυνας, άλλα ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, όλοι μαζί συνεχίζουν να κυβερνούν παρά τις «έντονες διαφωνίες» για το Μακεδονικό
- Πτώχευσε η εταιρεία πίσω από τη θρυλική Stolichnaya – Η ρωσική βότκα με εγκαταστάσεις στη… Λετονία
- Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Αλλαγές στα τιμολόγια
- Μετά τη σύλληψη αφαιρέθηκε το κινητό του αστυνομικού στο ψυχιατρείο - Νοσηλεύεται φρουρούμενος όλο το 24ωρο
- Η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε γυναίκα ενώ κάνει κατάδυση
Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με τη χαμηλή συμμετοχή και την αντιπαράθεση για την εκτίμηση του αποτελέσματός του δεν παράγει πολιτικούς τριγμούς και αντιπαραθέσεις μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση.
Το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου γύρου αντιπαραθέσεων το έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος πολύ νωρίς έσπευσε να υποστηρίξει ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο, επικαλέστηκε άρθρα του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και γενικά επεδίωξε να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να εμφανίσει εαυτόν ως δικαιωμένο ως προς τις εκτιμήσεις.
Η κίνηση αυτή του Πάνου Καμμένου ήταν σε ευθεία αντίθεση με τη όσα ανακοινώθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου για την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην οποία ο Αλέξης επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί η διαδικασία με τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί, απηχώντας εδώ την επιθυμία του διεθνούς παράγοντα να λυθεί το ζήτημα και η ΠΓΔΜ να ενταθεί στο ΝΑΤΟ.
Ήταν, επίσης, σε αντίθεση με την αναλυτική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αναφερόταν σε συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό δημοψήφισμα, αναγνώριζε τις δυσκολίες από το «αντιφατικό» όπως το χαρακτήριζε δημοψήφισμα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εθνικιστικές φωνές να οδηγήσουν σε αποτυχία την όλη διαδικασία και επέμενε ότι η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Όμως, η δήλωση Καμμένου ήδη είχε δώσει εξαρχής έναν αρνητικό τόνο και είχε ρίξει τη σκιά της στις εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται ύστερα από ένα μπαράζ δηλώσεων του Πάνου Καμμένου περί της απόφασής του να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση Τσίπρα σε περίπτωση που έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Που, όμως, όπως αποδεικνύεται και με τις νέες δηλώσεις του, πρόκειται μάλλον περί προσχεδιασμένης σύγκρουσης σε μια προσπάθεια να μπουν «για τα μάτια του κόσμου» διαχωριστικές γραμμές. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται αριστερό κόμμα που κυβερνά χωρίς να είναι σε ομηρία και ο Πάνος Καμμένος να είναι ο πατριώτης και «μακεδονομάχος» που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για εθνικά θέματα. Τώρα πώς αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι ορκίστηκε ξανά πίστη στην κυβέρνηση κι ότι θα πάει και μετά τον Μάρτιο η συμμαχία με τον Τσίπρα, αυτό μόνον ο αρχηγός των ΑΝΕΛ μπορεί να το καταλάβει.
Αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση
Επιπλέον, σε μια δύσκολη στιγμή και εν μέσω λεπτών ισορροπιών σε σχέση με το Μακεδονικό, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή εικόνα για την κυβέρνηση αυτή η διχογνωμία πάνω στο θέμα.
Αυτό αποτύπωσαν και οι δηλώσεις του Νίκου Παππά που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «δεν είναι καλή εικόνα αυτή», αναφερόμενος στην κόντρα Πάνου Καμμένου-Νίκου Κοτζιά. «Δεν είναι μια εικόνα που την κρύψαμε ούτε προσπαθήσαμε να την καλωπίσουμε. Υπάρχει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, εδώ είμαστε και θα το δούμε», συμπλήρωσε. «Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών είναι απολύτως ακριβής. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ συγκεκριμένη, έχει συγκεκριμένα βήματα και μας δεσμεύει. Είναι προφανές ότι οι βόρειοι γείτονές μας έχουν δυσκολίες. Η συμφωνία που ορισμένοι εδώ τη λένε κατάπτυστη και προδοτική έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στον κ. Ζάεφ. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και η συμφωνία θα τελεσφορήσει», υποστήριξε ο κ. Παππάς.
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του υπουργού Εξωτερικών να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση, με συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Εκεί ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι αρμόδιοι για την εξωτερική πολιτική είναι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και το υπουργικό συμβούλιο το οποίο τέσσερις φορές ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα, δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική. Ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα εκεί που νομίζει ότι θίγονται ουσιαστικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα του κόμματός του ή του τρόπου που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας να διαφοροποιείται. Δεν είναι κακό πράγμα στη Δημοκρατία η διαφοροποίηση και η άλλη άποψη. Κακό πράγμα στη Δημοκρατία είναι αν αυτή η διαφοροποίηση παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, προσωπικών χαρακτηρισμών», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν αν είναι ένα καβγαδάκι εντός γάμου η διαφωνία του Π. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε και τόνισε πως «αν ο καβγάς αυτός πάρει άλλα χαρακτηριστικά, εδώ είμαστε να το δούμε».
Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτζιάς επέλεξε με τη σειρά του να προκαλέσει τον κ. Καμμένο ως προς το θέμα της πτώσης ή μη της κυβέρνησης με αφορμή το Μακεδονικό. «Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία, και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».
Ο Πάνος Καμμένος βλέπει… μακροημέρευση της κυβέρνησης
Από τη μεριά ο Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επέμεινε στη γραμμή ότι μετά το δημοψήφισμα τα δεδομένα αλλάζουν, ότι είναι πιθανό η συμφωνία να μην προχωρήσει από τη μεριά της ΠΓΔΜ οπότε δεν θα έρθει και για κύρωση στην ελληνική βουλή, κάτι που κατά τον κύριο Καμμένο δίνει και σημαντική παράταση στην συμφωνία που ο ίδιος έχει με τον Αλέξη Τσίπρα για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Δικαιωθήκαμε όταν λέγαμε ότι η υπόθεση αυτή θα είναι μία υπόθεση που θα τραβήξει πάρα πολύ. Είδαμε ότι το 70% των Σκοπιανών δεν είναι διατεθειμένοι όχι μόνο να βρει λύσεις αλλά ούτε να υποχωρήσει στην σκληρή στάση της διεκδίκησης εδαφών και της παραχάραξη της ιστορίας. Ξεκινάει μία νέα, μια καινούργια εποχή όπου πιστεύω ότι μεταθέτει ακόμα και την συμφωνία που κάναμε με τον Αλέξη Τσίπρα για το Μάρτιο για πολύ αργότερα, προκειμένου να αποφασίσουν και από την άλλη πλευρά το πως θα κινηθούν. Θεωρούμε μεγάλη δικαίωση το ότι τον Ιούνιο δεν ανατρέψαμε την κυβέρνηση όπως ήθελε ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει την έξοδο από τα μνημόνια και την πάταξη της διαφθοράς. Παραμένουμε σταθεροί και συνεπείς στη θέση μας και στην εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό.»
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, επέμεινε ότι πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα των όλων διεργασιών και αυτό αφήνει σημαντικά περιθώρια και για την παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης: «Η εκτίμησή μας για τις εκλογές του 2019 είναι ότι θα έρθουν σίγουρα μετά τον Μάιο και πολύ πιθανόν με τις εξελίξεις που υπάρχουν και στο σκοπιανό όταν τελειώσει η τετραετία όπου η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Έχουμε κάνει μία δήλωση με τον πρωθυπουργό η οποία είναι σαφής ότι θα ξανασυζητήσουμε το Μάρτιο. Απ’ ό,τι φαίνεται τώρα θα ξανασυζητήσουμε τον Μάιο ή τον Αύγουστο.»
Από την άλλη δεν παρέλειψε να επιμείνει στην αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Κοτζιά που τον είχε χαρακτηρίσει εμμέσως αναρμόδιο να μιλά για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Πάνος Καμμένος, όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι «μιλάω μόνο με τον πρωθυπουργό».
Τακτικές ισορροπίες και ανοιχτά ερωτήματα
Είναι σαφές ότι ο Πάνος Καμμένος αυτή τη στιγμή οχυρώνεται πίσω από την εκτίμηση ότι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην ΠΓΔΜ δεν θα επιτρέψουν μια γρήγορη ακολουθία μέχρι την συνταγματική αναθεώρηση και άρα δεν είναι πιθανό η συμφωνία να έρθει στην ελληνική βουλή πριν το Μάιο ή ακόμη και πριν από το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης.
Όμως, αυτός ο τακτικός υπολογισμός του δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι συντονίζεται με τη διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης ότι θέλει να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να επικυρωθεί από τη Βουλή.
Άλλωστε, παρότι κυβερνητικές πηγές προσπαθούν να εξωραΐσουν την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι πλέον όλα είναι υπόθεση της ΠΓΔΜ και ότι η Ελλάδα απλώς περιμένει, ως εάν να είναι μια “win win” κατάσταση, η πραγματικότητα είναι ότι και ο διεθνής παράγοντας πιέζει για λύση τώρα αλλά και η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιο ότι θα ήθελε να πάει σε εκλογές με τη μεγαλύτερη διπλωματική της πρωτοβουλία σε εκκρεμότητα.
Επιπλέον, η εικόνα μιας κυβέρνησης με «πολυφωνία» και αντικρουόμενες θέσεις και εκτιμήσεις σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, δεν συνεισφέρει ούτε στο κύρος της ούτε στη διαπραγματευτική της αποτελεσματικότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις