Δεν αφαιρείται το Νόμπελ Ειρήνης από την ηγέτιδα της Μιανμάρ
Σε έκθεση ερευνητές του ΟΗΕ την κατηγορούν ότι απέτυχε να χρησιμοποιήσει «την ηθική της αρχή» για να προστατεύσει τους αμάχους της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια
- Πτώχευσε η εταιρεία πίσω από τη θρυλική Stolichnaya – Η ρωσική βότκα με εγκαταστάσεις στη… Λετονία
- Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Αλλαγές στα τιμολόγια
- Μετά τη σύλληψη αφαιρέθηκε το κινητό του αστυνομικού στο ψυχιατρείο - Νοσηλεύεται φρουρούμενος όλο το 24ωρο
- Η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε γυναίκα ενώ κάνει κατάδυση
Κάποιες από τις ενέργειες που έχει αναλάβει η Αούνγκ Σαν Σου Κι ως ηγέτιδα της Μιανμάρ είναι «λυπηρές», όμως δεν θα της αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Λαρς Χέικενστεν επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ στο Reuters.
Σύμφωνα με τον Χέικενστεν, δεν έχει νόημα να αφαιρείται ένα βραβείο ως αντίδραση σε γεγονότα που σημειώθηκαν μετά την απονομή του.
Ερευνητές του ΟΗΕ δημοσιοποίησαν τον Αύγουστο μια έκθεση στην οποία κατηγορούσαν τον στρατό της Μιανμάρ για τον μαζικό φόνο μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια «με στόχο τη γενοκτονία τους», σε μια επιχείρηση που ώθησε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.
Η Σου Κι, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τον αγώνα της υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, είναι πλέον η πολιτική ηγέτιδα της χώρας.
Στην έκθεση οι ερευνητές του ΟΗΕ την κατηγορούν ότι απέτυχε να χρησιμοποιήσει «την ηθική της αρχή» για να προστατεύσει τους αμάχους.
«Βλέπουμε ότι όσα κάνει στη Μιανμάρ είναι στόχος πολλών επικρίσεων και τασσόμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας», τόνισε ο Χέικενστεν.
«Οπότε φυσικά στο επίπεδο που εκείνη φέρει την ευθύνη, είναι λυπηρό», πρόσθεσε.
Η Μιανμάρ έχει απορρίψει τα ευρήματα του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα «μονομερή», ενώ επισημαίνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ακολούθησε τις επιθέσεις ανταρτών στην πολιτεία Ραχίν τον Αύγουστο του 2017 ήταν νόμιμη.
Εξάλλου τον Σεπτέμβριο η Σου Κι επεσήμανε ότι, κρίνοντας εκ των υστέρων, η κυβέρνησή της θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει την κατάσταση καλύτερα, όμως δεν παραδέχθηκε ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα.
«Δεν πιστεύουμε ότι έχει νόημα να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε βραβεία (…) κάτι τέτοιο θα μας εμπλέξει σε αέναες συζητήσεις για την αξία των όσων κάνουν οι βραβευθέντες στη συνέχεια, αφού λάβουν το βραβείο», επεσήμανε ο Χέικεστεν.
«Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν βραβευθέντες με Νόμπελ που κάνουν πράγματα μετά τη βράβευσή τους τα οποία δεν εγκρίνουμε ή τα οποία δεν θεωρούμε σωστά. Αυτό δεν αποφεύγεται, πιστεύω», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις