Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Υποχωρεί η κυβέρνηση για την απαγόρευση χρήσης εικόνων των δυνάμεων της τάξης

Γαλλία: Υποχωρεί η κυβέρνηση για την απαγόρευση χρήσης εικόνων των δυνάμεων της τάξης

Σε ανεξάρτητη επιτροπή «πετάει» το μπαλάκι

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υποσχέθηκε ότι θα συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή, που θα εξετάσει εις βάθος το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συνολικής ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει περιορισμούς στη δυνατότητα των ΜΜΕ να δημοσιοποιούν φωτογραφίες και πλάνα αστυνομικών.

Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε, με ανακοίνωση του, ότι πρόθεσή της γαλλικής κυβέρνησης είναι η ανεξάρτητη επιτροπή, που θα συσταθεί, να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν δικαστές και «εγνωσμένης αξίας προσωπικότητες» ενώ οι πρώτες της εισηγήσεις αναμένεται να δοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Γερουσία.

Η εθνοσυνέλευση πάντως, στην οποία την πλειοψηφία διατηρεί το κόμμα LaRem του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενέκρινε το νομοσχέδιο την Τρίτη, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, να το καταψηφίζουν  ή να απέχουν.

Το νομοσχέδιο και η αστυνομική βία

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου και της απαγόρευσης δημοσιοποίησης υλικού που απεικονίζει αστυνομικούς εν υπηρεσία στηρίζουν τα επιχειρήματά τους στην ανάγκη για ελεύθερη ενημέρωση αλλά και για το γεγονός ότι τα κρούσματα αστυνομικής βίας στη χώρα, αυξάνονται συνεχώς και η δημοσιοποίηση τέτοιου υλικού είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο.

Όπως αναφέρει η Figaro, ύστερα από τη δημοσιοποίηση οπτικού υλικού  κατά την εκκένωση του αυτοσχέδιου καυταυλισμού μεταναστών στην πλατεία Ελευθερίας στο Παρίσι, την περασμένη Δευτέρα, η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που καταγράφει τον ξυλοδαρμό μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς αύξησε περαιτέρω την ένταση.

«Οι εικόνες αυτές είναι απερίγραπτες, αφάνταστα σοκαριστικές» δήλωσε για το βίντεο ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμανίν τη στιγμή που διαδηλώσεις προγραμματίζονται για το Σάββατο. Ο Νταρμανίν δήλωσε επίσης πως οι «συγκεκριμένοι αστυνομικοί ΄λέρωσαν’ την στολή της Δημοκρατίας»

Ο Ερίκ Ντυπόν Μορετί, υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως «Πρέπει να τραβούν βίντεο. Αυτός είναι ο λόγος που οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά δεν γίνεται να κινηματογραφούν τους αστυνομικούς με σκοπό να τους βλάψουν.

Το Ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία του Τύπου

Ο περιορισμός των ΜΜΕ απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με  ψήφισμά του, την Τετάρτη, κατήγγειλε ότι «η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη βρίσκεται σε υποχώρηση» και πως «οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιστατικά παρενόχλησης κυρίως από πολιτικούς».

Επιπλέον το ΕΚ ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να αξιολογεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ καθώς και τις κρατικές παρεμβάσεις που δέχονται», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνεται «καμία χρηματοδότηση από την ΕΕ σε κρατικά ελεγχόμενα μέσα και πολιτική προπαγάνδα».

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 553 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 89 αποχές, το Κοινοβούλιο καταδικάζει τις «προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων κρατών-μελών να φιμώσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική και να υπονομεύσουν την ελευθερία και την πολυφωνία».

Τέλος οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ιδιαίτερη ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπου αποτελούν πλέον «παράδειγμα φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας» σημειώνοντας πως «Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται»

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024