Mira Murati: Ποια είναι η 35χρονη από την Αλβανία που δημιούργησε το ChatGPT
Ποια είναι η Mira Murati, η δημιουργός του ChatGPT για την οποία μιλάνε όλοι.
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Το ChatGPT και το Dall-E μπορεί να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο προσκήνιο, αλλά η Mira Murati είναι το πραγματικό αστέρι του OpenAI.
Πρόκειται για την επικεφαλής τεχνολογίας στο OpenAI, τη startup πίσω από το ChatGPT – το πιο προηγμένο chatbot AI που έχει αναπτυχθεί ποτέ σε μαζικό κοινό.
Γεννημένη στην Αλβανία και βετεράνος της Tesla, όπου ηγήθηκε της ανάπτυξης του Model X, η Murati είναι στο OpenAI από το 2018.
Ενώ ο κόσμος κοιτάζει ανήσυχος την εξέλιξη της τεχνολογίας και διαφωνεί με τις δυνατότητές της, αυτή και η ομάδα της επικεντρώνονται στη βελτίωση των προϊόντων του OpenAI.
Ποια είναι η Mira Murati
Γεννήθηκε το 1988 στον Αυλώνα της Αλβανίας.
Μετακόμισε στη Βικτώρια του Καναδά σε ηλικία 16 ετών και φοίτησε στο Pearson United World College of the Pacific.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανικών Thayer στο Dartmouth College το 2012 με πτυχίο Μηχανικού στη Μηχανολογία.
Mιλάει αγγλικά, ιταλικά και αλβανικά.
Tο τραγούδι με το οποίο αισθάνεται ότι ταυτίζεται είναι το «Paranoid Android» των Radiohead και το αγαπημένο της βιβλίο και ταινία είναι τα «Duino Elegiies» και «2001: A Space Odyssey» αντίστοιχα.
Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα, να παίζει πιάνο, απολαμβάνει να χορεύει Σάλσα και να φτιάχνει σοκολάτα.
Η Murati ξεκίνησε την καριέρα της ως ασκούμενη στην Goldman Sachs το 2011 και εργάστηκε στη Zodiac Aerospace από το 2012 έως το 2013.
Ο δρόμος προς την OpenAI
Το ενδιαφέρον της Murati για την τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε το 2013, όταν εντάχθηκε στην Tesla.
Εκείνη την εποχή, η εταιρεία κυκλοφόρησε πρώιμες εκδόσεις του Autopilot, του λογισμικού υποβοήθησης οδηγού με δυνατότητα AI και εργαζόταν σε ρομπότ με δυνατότητα AI για τα εργοστάσιά της.
Το 2016 πήγε στην Leap Motion για να εργαστεί. Καθώς η Murati σκεφτόταν την επόμενη κίνησή της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «τεράστια πρόοδος στην τεχνολογία» θα έπρεπε να παίξει ρόλο στην επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων του κόσμου.
Αυτό την οδήγησε στην ένταξή της στο OpenAI το 2018 και στην επίβλεψή της για την κυκλοφορία των Dall-E και ChatGPT.
Το όραμα για μια τεχνητή γενική νοημοσύνη
Μιλώντας στο Associated Press μίλησε σχετικά με την AI και το όραμα της εταιρείας για τη φουτουριστική ιδέα της τεχνητής γενικής νοημοσύνης, γνωστής ως AGI.
«Με τον όρο τεχνητή γενική νοημοσύνη, συνήθως εννοούμε εξαιρετικά αυτόνομα συστήματα που είναι ικανά να παράγουν οικονομικό προϊόν, σημαντικό οικονομικό προϊόν. Με άλλα λόγια, συστήματα που μπορούν να γενικεύουν σε διαφορετικούς τομείς. Το συγκεκριμένο όραμα του OpenAI γύρω από αυτό είναι να το κατασκευάσει με ασφάλεια και να βρει πώς να το κατασκευάσει με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες προθέσεις, έτσι ώστε τα συστήματα AI να κάνουν τα πράγματα που θέλουμε να κάνουν και να ωφελήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους εκεί έξω όσο γίνεται», είχε αναφέρει.
H κατάχρηση του ΑΙ
Μιλώντας στο περιοδικό Time είχε αναφερθεί στην αμφίδρομη σχέση του ΑΙ και της κοινωνίας. «Η τεχνολογία καθορίζει εμάς κι εμείς εκείνη» είχε πει χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν επίσης ένα σωρό ερωτήματα σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο και υπάρχουν πολλά ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που πρέπει να εξετάσουμε. Και είναι σημαντικό να ακούσουμε διαφορετικές φωνές, όπως φιλόσοφους, κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες και ανθρώπους από τις ανθρωπιστικές επιστήμες».
Το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάθος ή για λάθος σκοπούς, προειδοποιεί η Murati, επομένως, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτής της τεχνολογίας παγκοσμίως.
Πώς κυβερνάτε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες αξίες;
«Είναι σημαντικό για το OpenAI και εταιρείες όπως η δική μας να το χρησιμοποιούν με ελεγχόμενο και υπεύθυνο τρόπο. Αλλά είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις