Άγγελος Αντωνόπουλος: ως Διαγόρας Βαρτάνης, στον «Άγνωστο Πόλεμο»
Ένας ρόλος, μια ιστορία. Η κατασκοπική σειρά που τάραξε τα νερά της ελληνικής τηλεόρασης και ένας ρόλος που άφησε εποχή, αυτός του Συνταγματάρχη Βαρτάνη, στο πρόσωπο του Άγγελου Αντωνόπουλου. Η ιστορία της σειράς εκτυλίχτηκε σε 226 επεισόδια. Μια φορά κι ένα καιρό στην ελληνική τηλεόραση εκεί γύρω στο 1970 κάνει την εμφάνισή της η πολεμική […]
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- Διάχυτη η απογοήτευση μετά την διάσκεψη για την κλιματική κρίση - «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Μια φορά κι ένα καιρό στην ελληνική τηλεόραση εκεί γύρω στο 1970 κάνει την εμφάνισή της η πολεμική σειρά «Άγνωστος Πόλεμος», με θέμα τις υποθέσεις αντικατασκοπείας, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο κεντρικός ήρωας Συνταγματάρχης Διαγόρας Βαρτάνης πήρε σάρκα και οστά, μέσα από το πρόσωπο του γνωστού ηθοποιού Άγγελου Αντωνόπουλου. Ο Βαρτάνης υπηρετεί στο γραφείο αντικατασκοπείας και είναι επικεφαλής μιας επιτροπής, που ανακρίνει και ερευνά για τις κινήσεις των κατασκόπων του Άξονα.
Με όλη την απαραίτητη θεατρκή κα κινηματογραφκή εμπερία και σπουδές αξιώσεων ο Άγγελος Αντωνόπουλος στο ρόλο του Βαρτάνη ξεδίπλωσε το ταλέντο του και τις απεριόριστες υποκριτικές ικανότητες στην τηλεοπτική κάμερα της εποχής, κερδίζοντας κριτικούς και τηλεοπτικό κοινό.
Ήταν…
Ένας ρόλος πατριωτικός.
Ο αξιωματικός του γραφείου αντικατασκοπείας, πρότυπο πειθαρχίας, συναδελφοσύνης, έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για το καλό της πατρίδας του. Ένας ήρωας που μαζί του ήθελαν να ταυτιστούν πολλοί τηλεθεατές της σειράς. Ενδεικτική είναι η αναφορά του δημοσιογράφου της Ραδιοτηλεόρασης Απ. Βραχιολίδη: «Ξέρω ακόμη ότι ένας τουλάχιστον τηλεθεατής έστειλε γράμμα στο Πεντάγωνο και ζητάει την προαγωγή του Συνταγματάρχη Βαρτάνη επ’ ανδραγαθεία….
Ένας ρόλος τρυφερός
Οικογενειάρχης και συνάμα πολύ τρυφερός με τους δικούς του ανθρώπους, ευσυγκίνητος, συναισθηματικός, πινελιές ενός στιβαρού ήρωα και συγχρόνως ενός άνδρα, που δείχνει την αγάπη του με ένα ιδιαίτερο τρόπο.
Ένας ρόλος ηθογραφικός
Ο ρόλος του απεικόνιζε τις ηθογραφικές συνήθειες της εποχής, τις αξίες που τώρα πια τείνουν να εξαφανιστούν. Ένας «Φωσκολικός» ηθοποιός, που απέδωσε ένα ρόλο, έναν άνθρωπο της εποχής της διπλανής πόρτας.
Ένας ρόλος που τον έκανε δημοφιλή και γνωστό στο πανελλήνιο, τον οποίο όμως δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ.
Ούτως ή άλλως τον περίμενε μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο, το είδος που λατρεύει όσο τίποτα.
Ένας ρόλος με πλήρη αποδοχή, συμπάθεια αγάπη και λατρεία.
Τι έγραφε ο Τύπος της εποχήςΣκληροτράχηλοι αξιωματικοί, ακόμη και του Ναυτικού και της Αεροπορίας παρακολουθούσαν ανελλειπώς τους ήρωες της σειράς, με μεγάλο ενθουσιασμό.
Δεκάδες ηθοποιοί επιθυμούσαν να «στρατολογηθούν» στην εκπομπή, έχοντας υποβάλει σχετικές αιτήσεις στο «στρατολογικό γραφείο» του Φώσκολου. Ο συγγραφέας υπόσχεται ότι στη δεύτερη σειρά που θα ‘χει τίτλο «ο δρόμος των ηρώων» θα τους «καλέσει στα όπλα».
Ο παραγωγός της σειράς Ν. Νικολαρέας (ο «συνεργάτης χωρίς όνομα»), σε περιοδικό δηλώνει: «Προς το παρόν ο «Άγνωστος Πόλεμος» έχει μεταδώσει απίστευτο τηλεοπτικό αμόκ. Και αυτό μας αρκεί προς το παρόν». Η σειρά παιζόταν επί δικτατορίας.
Trivia
– Ηθικός αυτουργός της θρυλικής σειράς ο Νίκος Φώσκολος. Η τηλεθέαση αγγίζει ως και το 83%.
– Τα κοριτσόπουλα της εποχής δίνουν προίκα κτήματα σε περιοχές, που έχουν αναμεταδότη και «πιάνουν» «Αγνωστο πόλεμο».
– Τις Τετάρτες που παίζεται, κινηματογράφοι και θέατρα μένουν κλειστά.
– Το ένστολο φόντο της σειράς ενθουσιάζει τον ίδιο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ζητά να μετατεθεί η προβολή της για την Κυριακή (χωρίς να εισακουσθεί).
– Τη μουσική για τον Άγνωστο πόλεμο είχε επιμεληθεί ο Γιώργος Φρέν.
Το 1986 η σειρά γυρίστηκε από τον Νίκο Φώσκολο εκ νέου ως βιντεοπαραγωγή, πάλι με τον Άγγελο Αντωνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο ρόλο της Χριστίνας Ψάχου έπαιξε αρχικά η Μαρία Αλιφέρη και στη συνέχεια η Τόνια Καζιάνη. Η παραγωγή αυτή προβλήθηκε ως σίριαλ το 1990 στον ΑΝΤ1.
Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις