Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γυναικεία μυστικά κρυμμένα στα «νυφικά» του Αντώνη Βολανάκη

Γυναικεία μυστικά κρυμμένα στα «νυφικά» του Αντώνη Βολανάκη

«Tο νυφικό είναι κοινωνική στολή που σηματοδοτεί μια σύμβαση. Μοναδικό για τη γυναίκα, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τον άνδρα, λειτουργεί ως μνήμη μετάβασης από την αγνότητα στη μητρότητα. Συμβολίζει τη στιγμή που μια κόρη ετοιμάζεται να γίνει μητέρα», λέει ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης με αφορμή την πρωτότυπη εικαστική βίντεο-εγκατάσταση «The Holy Bachelorette in […]

«Tο νυφικό είναι κοινωνική στολή που σηματοδοτεί μια σύμβαση. Μοναδικό για τη γυναίκα, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τον άνδρα, λειτουργεί ως μνήμη μετάβασης από την αγνότητα στη μητρότητα. Συμβολίζει τη στιγμή που μια κόρη ετοιμάζεται να γίνει μητέρα», λέει ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης με αφορμή την πρωτότυπη εικαστική βίντεο-εγκατάσταση «The Holy Bachelorette in the Wedding Cave» που θα εκτυλίσσεται στον αχανή βιομηχανικό χώρο Α της Πειραιώς από την 1η Ιουλίου.

Νυφικά και αμέτρητα μέτρα υφάσματος έχει επιλέξει ο καλλιτέχνης ως πρώτη ύλη τα οποία θα συνοδεύονται με βίντεο-συνεντεύξεις γυναικών από την Ελλάδα και Ν.Υόρκη με τα γυναικεία ζητήματα σε πρώτο πλάνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βολανάκης καταπιάνεται με τις συνομιλίες. Στο παρελθόν έχει επιμεληθεί μια σειρά από ανάλογα πρότζεκτ που έφεραν σε συνέργεια εικαστικούς, συγγραφείς και ερευνητές φιλοσοφίας με πιο πρόσφατο αυτό της Ιθάκης όπου ποιητές από την Αμερική και την Ελλάδα δημιούργησαν ποιητικά εργαστήρια με τους κατοίκους του νησιού.
Καινοτομία του συγκεκριμένου έργου είναι ότι συνδιαλέγεται ταυτόχρονα και με τις δύο πρακτικές: τη χρήση των νυφικών και τη διαδικασία των blind dates.

«Το απών σώμα στα άδεια νυφικά ενσαρκώνουν οι βίντεο-προβολές γυναικών. Με ενδιαφέρει πολύ το πώς υφαίνεται η συζήτηση γυναικών με γυναίκες. Στην Ελλάδα πρέπει όλοι να αφουγκραστούμε, να καταλάβουμε και να ενδυναμώσουμε τη γυναικεία αφήγηση. Αυτό προσπαθώ κι εγώ. Ας ακούσουμε ξανά τη γνωστή Πηνελόπη, τη σύζυγο του Οδυσσέα. Πιστεύω ότι βαθιά μέσα της δεν επιθυμούσε να επιστρέψει ο άνδρας της.» αναφέρει για τη σύνδεση αυτή.

Με αφορμή το συγκεκριμένο project ο καλλιτέχνης συμβουλεύτηκε για θέματα που αφορούν τις γυναίκες τη βραβευμένη Καναδή συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ, που έχει γράψει την «Πηνελοπιάδα».

Στις 21 Ιουλίου θα αναγνωστεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο το οποίο προέκυψε από μια απρόσμενη χειμωνιάτικη συνάντησή της στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.
Η ανάγνωση θα γίνει με τις: Ξανθή Γεωργίου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ευτυχία Κιουρτίδου, Ελένη Μποζά, Άννα Παγκάλου, Καλλιόπη Παναγιωτίδου και Δανάη Σιώζιου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το σχεδιασμό των φωτισμών για την εγκατάσταση έχει αναλάβει ο διάσημος Γάλλος φωτιστής Ζεράλντ Καρλικόφ, ο οποίος φωτίζει μεταξύ άλλων το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι και το Φοντασιόν Καρτιέ στο Παρίσι, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του δίπλα στον Αντουάν Βιτέζ.

Ο Αντώνης Βολανάκης μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, όπου τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο τμήμα «Τέχνη και Πολιτική» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) – στο οποίο ξεκίνησε το 2012 ως επισκέπτης καλλιτέχνης με υποτροφία Φουλμπράιτ.

Πληροφορίες
Χώρος: Πειραιώς 260, Χώρος Α
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 31 Ιουλίου
Είσοδος Δωρεάν
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά 19.00 – 23.00
*21 Ιουλίου: Ανάγνωση «Η Πηνελοπιάδα: Ένα Απόσπασμα» (Εκδ. Ωκεανίδα) της Μάργκαρετ Άτγουντ

entertainment.in.gr

Sports in

Ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού σε περίπτωση που επιστρέψει ο Βεζένκοφ

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι αυτός που καθορίζει όλο το μεταγραφικό πλάνο του Ολυμπιακού…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024