Μουσείο της Ακρόπολης: Έξι «κεράκια», νέες προκλήσεις
Ελισάβετ Σταμοπούλου Έξι χρόνια ιστορικής παρουσίας μετρά το μουσείο της Ακρόπολης που ξεκινά μια σειρά εκθέσεων με έργα από την ελληνική περιφέρεια, ώστε να αναδείξει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα απομακρυσμένων μουσείων. Στις 20 Ιουνίου ανήμερα των γενεθλίων του Μουσείου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. […]
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Έξι χρόνια ιστορικής παρουσίας μετρά το μουσείο της Ακρόπολης που ξεκινά μια σειρά εκθέσεων με έργα από την ελληνική περιφέρεια, ώστε να αναδείξει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα απομακρυσμένων μουσείων.
Στις 20 Ιουνίου ανήμερα των γενεθλίων του Μουσείου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Καινοτομίες και πρωτότυπες εκθέσεις έχει εντάξει στην ατζέντα του το Μουσείο της Ακρόπολης δίνοντας «βήμα» στο διαδραστικό στοιχείο. Μπορεί πλέον να εισέλθει ο κόσμος στην «καρδιά» της μάθησης, της εξερεύνησης και του πειραματισμού.
Σημαντική κίνηση στην οποία προέβη η θέσπιση του διευρυμένου (12ωρου) ωραρίου για έξι ημέρες την εβδομάδα.
Καθημερινές παρουσιάσεις από συντηρητές και αρχαιολόγους-φροντιστές ήταν μια ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία το 2013, και παρόλο που μέχρι τότε το Μουσείο δεν είχε λάβει κρατική επιχορήγηση και λειτουργούσε βάσει των εσόδων του, οι τιμές των εισιτηρίων ήταν χαμηλές.
Γυρνώντας στο 2012, το Μουσείο της Ακρόπολης βραβεύθηκε με το «Keck Award 2012» για το πρόγραμμά του, τη συντήρηση και την αποκατάσταση των Καρυατίδων της νότιας πρότασης του Ερεχθείου, με χρήση τεχνολογίας λέιζερ.
Το 2010 ψηφίσθηκε ως το Καλύτερο Μουσείο του Κόσμου σε διαγωνισμό της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανία, και το 2009 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, παρουσία πολλών ξένων ηγετών.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπουργός Πολιτισμού, είχε τοποθετήσει κομμάτι μαρμάρου, που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη μετόπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε συμβολική αφού «ύψωσε» το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων και μια ημέρα αργότερα το νέο Μουσείο σήκωσε την αυλαία του.
Στα 20 καλύτερα μουσεία του κόσμου βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό Archdaily.
Σύμφωνα με περσινά στοιχεία, μετά το ελληνικό, το αμερικανικό κοινό είναι εκείνο που επισκέπτεται περισσότερο το Μουσείο, ενώ ακολουθούν το γαλλικό και το βρετανικό. Μέσα στους επισκέπτες των 10 πρώτων χωρών και οι Γερμανοί.
Έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά «είναι το δημόσιο που θέλουμε», είχε δηλώσει ο πρόεδρος, Δημήτρης Παντερμαλής.
Χωρίς να γίνεται όμηρος του «φαινομένου του πυροτεχνήματος» και χωρίς υπερβολές, το Μουσείο διοργανώνει πρωτότυπες δράσεις όπως είναι οι θεματικές παρουσιάσεις. Παράλληλα η μουσική κατέχει σημαντική θέση, μια που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς γνωστές ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων.
Ποικιλία αναπαραστάσεων σε μαρμάρινα αντίγραφα λεπτομερειών, σε γύψινα εκμαγεία αλλά και ψηφιακά προπλάσματα επέτρεψαν, κατά την περσινή χρονιά, στον επισκέπτη να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα των αρχαϊκών γλυπτών.
Να σημειωθεί ότι αρθρογράφος του Guardian είχε δηλώσει, σε μια συζήτηση για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, πως η Ελλάδα διαθέτει ένα «μοντέρνο μουσείο, ιδανικό για να τα προβάλλει. Συγκριτικό πλεονέκτημα έχει η Αθήνα σε σχέση με το Λονδίνο όσον αφορά στη θέαση του Παρθενώνα μέσα από τον γυάλινο τοίχο του μουσείου της Ακρόπολης. Η τέχνη συνδέεται αισθησιακά με την αρχιτεκτονική της »οικείας» της».
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις