Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σωσίβια: Τρεις παραστάσεις για τους πρόσφυγες

Σωσίβια: Τρεις παραστάσεις για τους πρόσφυγες

Μαρία Πετροπούλου Ανταποκρινόμενοι στην πιο ισχυρή μεταναστευτική ροή που έχει δεχθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια, μια ομάδα χορευτών και μουσικών υπό την αιγίδα του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.), διοργανώνουν σε μια βραδιά τρεις παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με τον τίτλο «Σωσίβια». Ο στόχος είναι η οικονομική ενίσχυση των δομών που λειτουργούν […]

Μαρία Πετροπούλου

Ανταποκρινόμενοι στην πιο ισχυρή μεταναστευτική ροή που έχει δεχθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια, μια ομάδα χορευτών και μουσικών υπό την αιγίδα του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.), διοργανώνουν σε μια βραδιά τρεις παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με τον τίτλο «Σωσίβια». Ο στόχος είναι η οικονομική ενίσχυση των δομών που λειτουργούν υποστηρικτικά για το πλήθος προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί σε σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας.

Το in.gr μιλά με τους συντελεστές του έργου για το μείζον θέμα της εποχής μας, το μεταναστευτικό. Χαρακτηρίζουν την κατάσταση «τραγική» και τονίζουν ότι «βρισκόμαστε στην περίοδο κατά την οποία τα κράτη λειτουργούν σαν εταιρίες εισηγμένες σε ένα παγκόσμιο χρηματιστήριο αξιών, παρά σαν ένα κοινωνικοπολιτικό εργαλείο με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα».

«Άνθρωποι πεθαίνουν, χάνουν τους δικούς τους, την αξιοπρέπεια τους, τα όνειρα τους» δηλώνει η Εμμανουέλα Κορκή, αυτοσχεδιάστρια. «Ο αριθμός των προσφύγων σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι τεράστιος. Αυτή ακριβώς η μεγάλη κινητικότητα δείχνει το μέτρο της εγρήγορσης και ψυχραιμίας που χρειάζεται να έχουμε για να ονομαζόμαστε άνθρωποι, της προσπάθειας μας να βοηθήσουμε ουσιαστικά με όλους τους τρόπους και με αυτούς που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Αυτή η ιστορική στιγμή δείχνει την αποτυχία των κοινωνιών μας και την υποκρισία, συγχρόνως όμως μας δίνει τη δυνατότητα να δράσουμε διαφορετικά.

Η αντιμετώπιση των κρατών; Κρίνεται επαρκής; «Βρισκόμαστε στην περίοδο κατά την οποία τα κράτη λειτουργούν σαν εταιρίες εισηγμένες σε ένα παγκόσμιο χρηματιστήριο αξιών, παρά σαν ένα κοινωνικοπολιτικό εργαλείο με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» παρατηρεί ο Βασίλης Σερέτης, μέλος της ομάδας έρευνας χορηγίας. «Τα κράτη που καλούνται να διαχειριστούν τις ροές προσφύγων είναι τα ίδια κράτη που δημιουργούν τον πόλεμο, είτε με την λήψη πολιτικών αποφάσεων, είτε με την πώληση όπλων κατά την διάρκεια του πολέμου είτε με συμφωνίες για φθηνή ενέργεια και εμπορικά συμβόλαια μετά το τέλος του πολέμου». Παράλληλα, ο κ. Σερέτης τονίζει ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί πιέζοντας την κυβέρνησή του για λήψη πολιτικών αποφάσεων, με βάση το συμφέρον της ανθρωπότητας σαν σύνολο και όχι τα σχέδια των λίγων.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς ώστε να συνεισφέρει, να βοηθήσει; «Να ενημερώνεται όσο μπορεί πιο σφαιρικά για την παρούσα κατάσταση και για τις δράσεις συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες. Όλοι μπορούμε με κάποιον τρόπο να προσφέρουμε – είτε υλικά, είτε συμμετέχοντας ενεργά στην οργάνωση κινήσεων αλληλεγγύης. Η διαρκής ενημέρωση είναι σημαντική αφενός επειδή το να βοηθήσουμε μπορεί να είναι πιο απλό απ’ όσο φανταζόμαστε, αφετέρου για να έχουμε μια στάση ενδιαφέροντος ως προς το πρόβλημα, ενεργή σκέψη ως προς αυτό» εξηγεί η κ. Τόνια Ράλλη, μέλος της ομάδας Nostalgia και της ομάδας διαχείρισης του χώρου Rabbithole.

«Η δράση Σωσίβια δεν θα αλλάξει την έκρυθμη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Απλά θα δώσει μια ανάσα» επισημαίνει η Ανδρονίκη Μαραθάκη, μέλος της οργάνωσης δράσης. «Είναι μια απλή ιδέα που με γοητεύει κυρίως επειδή την παρατηρούμε να πραγματώνεται και να υλοποιείται μέσα από την συνεύρεση και κατάθεση χρόνου και σκέψης πολλών ατόμων. Είναι αναγκαίο πια οι ιδέες να μοιράζονται και να προτείνονται γιατί αυτοί που επιθυμούν να βοηθήσουν τελικά είναι περισσότεροι από ότι είχαμε φανταστεί». Ποιο είναι, λοιπόν, το μήνυμα που επιχειρεί να μεταφέρει η παράσταση; «Το μήνυμα είναι: Προτείνετε και εσείς μία δράση».

Πώς είναι η τέχνη του αυτοσχεδιασμού; Πόσο εύκολο είναι για τον άνθρωπο επί σκηνής να προσαρμόζεται σε όσα του ζητηθούν; «Καθόλου εύκολο και γι αυτό άκρως προκλητικό» εξηγεί η κ. Μαραθάκη. «Την τέχνη του αυτοσχεδιασμού την περιεργαζόμαστε στη καθημερινότητα μας συνεχώς. Φέρει στοιχεία του τρόπου λειτουργίας μας ως μονάδες μέσα σε μία ομάδα. Η δυσκολία συναντιέται όταν αυτή η διαδικασία εκτίθεται στη σκηνή, πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να δημιουργήσει ένα έργο, δηλαδή μία ιστορία. Στα Σωσίβια, η ομάδα συστήνεται in situ, δεκαπέντε λεπτά πριν την παράσταση, και χρειάζεται να γεννήσει κάτι, να το αφήσει να ωριμάσει και να το απολέσει. Χωρίς αυτά τα παραπάνω φίλτρα δυσκολίας, μπορεί να χαρακτήριζα τη δράση μάταιη αφού συμβαίνει εκ του ασφαλούς και αποφέρει κάποια μοναχά έσοδα, όχι επίλυση σε ότι συμβαίνει».

Παράλληλα, οι Έμυ Κορφιά και Χρυσάνθη Μπαδέκα εξηγούν τις δράσεις του Σωματείου ευρύτερα. «Το Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ ιδρύθηκε το 2008. Αν και δεν έχει κλείσει 10ετία παρόλα αυτά έχει πολύ ενεργή θέση τόσο σε κοινωνικά όσο και σε επαγγελματικά θέματα που προκύπτουν στα μέλη του. Μέχρι τώρα, έχει πετύχει αρκετούς δικαστικούς αγώνες με τους οποίους δικαιώθηκαν μέλη του, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους ή που είχαν αδικηθεί με οποιοδήποτε τρόπο στην εργασία τους. Παράλληλα συνεχίζουμε με επιμονή να πιέζουμε για την διαβάθμιση των πτυχίων χορού στην Ελλάδα (τα οποία είναι μονάχα αναγνωρισμένα), την δημιουργία κλάδου εργασίας, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ήδη προτείνει την δημιουργία Πανεπιστημίου Χορού. Δυστυχώς ενώ ο χορός εδώ και πολλά χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ανθίσει και αναπτύσσεται, στην Ελλάδα του 2015 η έλλειψη δομών και πραγματικού ενδιαφέροντος από το κράτος, συνεχώς δημιουργούν πολλαπλά εμπόδια σε σπουδαστές χορού και επαγγελματίες, που μας κάνουν κι εμάς τους ίδιους να αμφισβητούμε εάν ο χορογράφος, ο καθηγητής χορού και ο χορευτής είναι επάγγελμα (;)

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα, πέρα από τα εργασιακά, έχει βοηθήσει μέλη του που είχαν προβλήματα υγείας ή προβλήματα στέγασης. «Το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που μας προβλημάτισε από την αρχή. Πέρα από την δράση »Σωσίβια» έχουμε ήδη προσφέρει οικονομική ενίσχυση, έχουμε αγοράσει αδιάβροχα, συλλέξει ρούχα και τρόφιμα, ενώ εδώ και καιρό σχεδιάζουμε ένα εργαστήριο χορού για τα παιδιά των προσφύγων στον Ελαιώνα».

*Η είσοδος γίνεται με κουπόνια ενίσχυσης των τεσσάρων και πέντε ευρώ αντίστοιχα, ενώ μπορεί κανείς να εκδώσει παραπάνω από ένα κατά την είσοδό του. Το πρώτο μέρος ξεκινάει στις 20.00, το δεύτερο στις 21.00 και το τρίτο στις 22.00.

*Τα έσοδα της βραδιάς θα συγκεντρωθούν και θα διατεθούν ανάλογα με την περιοχή που εκείνη τη περίοδο θα έχει ανάγκη. Την έρευνα γύρω από τη χαρτογράφηση των δομών υποστήριξης που μέχρι τώρα υπάρχουν έχουν αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. από κοινού με την ομάδα της διοργάνωσης.

Πληροφορίες:
RABBITHOLE
Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
rabbitholespace@gmail.com
Τηλ: 210 52 49 903

Ημέρα & Ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015
Α’ Μέρος: 20.00 / Β’ Μέρος: 21.00 / Γ’ Μέρος: 22.00

Τιμές κουπονιών

4€ & 5€

entertainment.in.gr

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024