Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
MĒet The Artists: Επιθυμούμε τη γόνιμη διαφορετικότητα

MĒet The Artists: Επιθυμούμε τη γόνιμη διαφορετικότητα

Μαρία Πετροπούλου Μια νέα πλατφόρμα παραστατικών τεχνών εισάγεται στον πολιτιστικό χάρτη. Μουσική, θέατρο, χορός και εικαστικά «μπλέκουν» μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν και συνθέτουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δημιουργική οδό. Η εν λόγω πλατφόρμα λέγεται MĒTA (από το MĒet The Artists). Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πυρήνα ενεργών καλλιτεχνών από διαφορετικές κατευθύνσεις, με σκοπό να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα […]

Μαρία Πετροπούλου

Μια νέα πλατφόρμα παραστατικών τεχνών εισάγεται στον πολιτιστικό χάρτη. Μουσική, θέατρο, χορός και εικαστικά «μπλέκουν» μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν και συνθέτουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δημιουργική οδό. Η εν λόγω πλατφόρμα λέγεται MĒTA (από το MĒet The Artists). Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πυρήνα ενεργών καλλιτεχνών από διαφορετικές κατευθύνσεις, με σκοπό να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στις τέχνες. «Η διαδικασία είναι αυτό που έχει σημασία για τη MĒTA και όχι τα ίδια τα έργα» επισημαίνει στο in.gr ο επιμελητής της πλατφόρμας, Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης, ο οποίος και εξηγεί τον στόχο της πρωτοβουλίας και μιλά για τα χορογραφικά έργα που θα παρουσιαστούν.

Τι ακριβώς είναι η MĒTA και ποιο μοντέλο συνεργασίας προτείνει; Την αρμονική συνύπαρξη ποικίλων μορφών τέχνης;
Η MĒTA είναι ένας ιδεατός χώρος, όπου διαφορετικοί καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να συμπράξουν και να εκφραστούν. Δεν είναι ένα φεστιβάλ, ούτε μια απρόσωπη πλατφόρμα, είναι ένας πυρήνας ενεργών καλλιτεχνών από διαφορετικές κατευθύνσεις, που προσφέρουν τις γνώσεις τους στους δημιουργούς και τη διασφάλιση της ορθής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της εκάστοτε δημιουργίας.
Κύριος στόχος είναι να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στις τέχνες, με κοινό σκοπό την δημιουργία ενιαίων, αυτοτελών, παραστατικών έργων.
Η MĒTA είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και η δομή της διαρκώς μεταβάλλεται στην προσπάθεια να απαντηθούν δυο βασικά ερωτήματα: Τι είναι καλύτερο για τους δημιουργούς και τι μπορεί να προσφέρει η ομάδα.

Τι θα δούμε στα πέντε χορογραφικά έργα; Πως θα διακρίνουμε τα στοιχεία της κάθε τέχνης στα έργα αυτά;
Αυτό που θα δει ο κόσμος είναι πέντε έργα work in progress, με διαφορετικές αναφορές και διαφορετική προσέγγιση, που μοιράζονται την ίδια σκηνή. Μετά την επιλογή των καλλιτεχνών, η διαδικασία είναι αυτό που έχει σημασία για τη MĒTA και όχι τα ίδια τα έργα. Αυτός που θέλει περισσότερο να πετύχει το έργο του είναι ο ίδιος ο δημιουργός και τον στηρίζουμε στην προσπάθειά του με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Όλα τα έργα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί ευκαιρία να εκτεθούν όσο είναι ακόμα εύπλαστα και να ωριμάσουν μέσα από αυτή την έκθεση. Να ακούσουν οι δημιουργοί τι έχει να τους πει το κοινό και το κοινό να δει πώς αυτά τα έργα θα εξελιχθούν τον Οκτώβριο.

Μιλήστε μας για τους πέντε δημιουργούς της πρώτης αυτής πλατφόρμας και τη βασική ιδέα που αποπνέουν τα έργα τους.
O Στάθης Δογάνης, στο έργο Under Siege, εμπνέεται από την έννοια της πολιορκίας και την σχέση πολιορκητή – πολιορκημένου. Η Μυρτώ Δελημιχάλη φτιάχνει ένα κινούμενο πορτρέτο που μας ταξιδεύει στον εσωτερικό και εξωτερικό χρόνο με το έργο της Hours. Η Κατερίνα Αρχοντάκη με το έργο Selana, παρουσιάζει ένα σόλο κινητικά επηρεασμένο από την σελήνη και τις ιδιότητες της. O Δημήτρης Κουτσούμπας στο My Sad Self συνδέει το έργο Ο θλιμμένος μου εαυτός του Άλεν Γκίσμπεργκ με τα γεγονότα του Μάη του ‘68.Ο Ντένης Αλαμάνος και η Δανάη Δημητριάδη εμπνέονται από την Λεοπάρδαλη του χιονιού και δημιουργούν το Uncia.

Σε κάθε έργο η έννοια της συν-δημιουργίας προσεγγίζεται διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου και τις δυνατότητες της πλατφόρμας.

Αυτή τη στιγμή όλες οι μουσικές συνθέσεις για τα έργα που παρουσιάζονται είναι πρωτότυπες, δεν «ντύνουν» απλά τα έργα. Αντίστοιχα εμπλέκονται άνθρωποι των καλών τεχνών, του θεάτρου και άλλων τεχνών και επιστημών, έχοντας αναλάβει από τη σκηνογραφία και τα κουστούμια, έως τη δραματουργία και την υποστήριξη των καλλιτεχνών σε πολλαπλά επίπεδα. Να σημειώσουμε πως οι άνθρωποι αυτοί είναι διαφορετικοί για κάθε έργο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επομένως ο αριθμός και το πεδίο των ανθρώπων που εμπλέκονται, μοιράζονται και ανταλλάσσουν ιδέες μεγαλώνει αισθητά. Αυτή τη γόνιμη διαφορετικότητα επιθυμούμε, και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι συνυπάρχουν στο πλαίσιο που ορίζει ο δημιουργός, δρώντας ως αυτόνομοι καλλιτέχνες και όχι ως εκτελεστές οδηγιών.

Τι σας ώθησε στην έμπνευση και δημιουργία της MĒTA και ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Υπήρξε προσωπική μου ανάγκη η ύπαρξη ενός θεσμού που αγκαλιάζει όλο το φάσμα της δημιουργίας, που φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά πεδία με κοινό στόχο το σύγχρονο παραστατικό έργο. Στην πορεία ανακάλυψα ότι αυτό ήταν κοινή ανάγκη και επιθυμία των περισσότερων ανθρώπων δίπλα μου, που δεν είχαν την ευκαιρία να το υλοποιήσουν, οπότε η δημιουργία της MĒTA ήταν φυσικό επακόλουθο.
Οι στόχοι μας είναι να «δέσει» η ομάδα, να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση και τα λάθη της πρώτης πλατφόρμας για να βελτιωθούν οι επόμενες, να δημιουργηθεί μια γερή βάση η οποία θα μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερο αριθμό καλλιτεχνών, χωρίς όμως να χάνεται η προσωπική επαφή ή να αλλοιώνεται το αρχικό όραμα.
Τον επόμενο Οκτώβριο σκοπεύουμε να έχουμε διπλάσιο αριθμό καλλιτεχνών με την εισαγωγή νέων δημιουργών με δεκάλεπτα κομμάτια, αλλά και με την παρουσίαση των έργων της πρώτης πλατφόρμας ως ολόκληρα έργα πια, διάρκειας 30-40 λεπτών. Τότε υπολογίζουμε να γίνει και το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα στην καλλιτεχνική κοινότητα, για νέες δημιουργίες ή για προτάσεις συν-δημιουργίας στην τρίτη πλατφόρμα αντίστοιχα.
Προσωπική επιθυμία αλλά και κοινός στόχος είναι η MĒTA να γίνει ένας θεσμός που θα δίνει χώρο στους εμπλεκόμενους να υπάρχουν και να δημιουργούν, προτείνοντας ένα ιδανικό τρόπο καλλιτεχνικής επικοινωνίας και μοιράσματος.

*Τα μικρού μήκους έργα που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην πρώτη Πλατφόρμα, θα παρουσιαστούν εξελιγμένα ως προς τη σύνθεση και τη διάρκεια στη δεύτερη Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών από τη MĒTA η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ’16 στην Αθήνα.

*Η Πλατφόρμα θα επαναλαμβάνεται με περιοδικότητα έξι μηνών (Απρίλιος, Οκτώβριος) όπου στην έκδοση του Οκτωβρίου παρακολουθούμε την εξελιγμένη μορφή των έργων σε μεγάλου μήκους πλέον από αυτή που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο.

Πληροφορίες

14, 15, 16, 17 Απριλίου

ΠΟΛΗ Θέατρο
Φώκαιας 4 & Αριστοτέλους 87, Αθήνα
Τηλ: 211 18 28 900

Δείτε το promo video εδώ:
https://vimeo.com/161250628

http://www.politheatro.gr/
https://www.facebook.com/POLHtheatro
Τηλέφωνο κρατήσεων: 211 18 28 900
Πρόσβαση:
Ηλεκτρικός Στ. «ΒΙΚΤΩΡΙΑ»

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€
http://platformameta.com/
https://www.facebook.com/platformameta
https://www.facebook.com/events/1769709833262470/

entertainment.in.gr

Must in

Πρώτες φυγόκεντρες αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία

Διαφοροποίηση από τον Ανδρέα Κατσανιώτη από την κεντρική γραμμή για τη διαχείριση της αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024