Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Όταν μια μέρα θα φύγω από τη ζωή… E, πείτε πως χάσατε ένα χαμόγελο…»
Υπήρξε η δημοφιλέστερη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, θέση που κρατάει ως σήμερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός «εθνική μας σταρ»! Αποσπάσματα από ταινίες και συνεντεύξεις «Ο άντρας της ζωής μου είμαι εγώ». «Οι μέρες που δεν χαμογελάμε, είναι οι χαμένες μέρες». «Μα εγώ […]
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Αποσπάσματα από ταινίες και συνεντεύξεις «Ο άντρας της ζωής μου είμαι εγώ». «Οι μέρες που δεν χαμογελάμε, είναι οι χαμένες μέρες». «Μα εγώ δεν υπήρξα ποτέ όμορφη γυναίκα. Έχω όμως τη διάθεση της ωραίας γυναίκας». «Μαγεία προσπαθώ να δώσω στον κόσμο, σε αυτήν τη γη. Μαγεία θέλω να πάρω κι όταν βρεθώ στον ουρανό». «Αγάπη μου εγώ κι εσύ μαζί θα γεράσεις». «Όταν μια μέρα θα φύγω από τη ζωή… E, πείτε πως χάσατε ένα χαμόγελο…» «Αν ήρθατε εδώ για να τινάξετε τα πέταλα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, τότε μαδώντας με θα φτάσετε στο τελευταίο πέταλο να λέτε σ’ αγαπώ». «Έχω κρατήσει πολύ καλά φυλαγμένο μέσα μου τον αληθινό μου εαυτό για μένα. Έχω δώσει όμως όλες τις άλλες μου αλήθειες στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω ασταμάτητα… Ό, τι κάνω είναι αληθινό». «Δεν παίρνω πολιτική θέση ούτε κάνω αξιολόγηση. Απλώς λέω πως η εξουσία φθείρει τον ηγέτη όταν έχει υπερφίαλες προσωπικές φιλοδοξίες». «Με ειρωνεύονται γιατί έπαιξα τη γατούλα με τη ροζ μυτούλα. Ήταν ρόλος δύσκολος. Γιατί αν ήταν εύκολος θα τον παίζανε κι άλλες..» «Μέρες που δεν γελάμε είναι μέρες που δεν τις ζούμε». «Είμαι αυτή που είμαι και σε όποιον αρέσει. Που αρέσει δηλαδή…» «Είμαι γνήσια θεατρίνα και θα πεθάνω επάνω στο σανίδι. Για μένα η λύτρωση βρίσκεται πάνω στην σκηνή» «Αντέχω στον χρόνο όπως αντέχουν όλα τα αληθινά πράγματα. Αν τους μοιάζω ψεύτικη, είναι γιατί ο καθένας μ’ έχει τυλίξει μ’ ένα δικό του ψέμα για να με εξηγήσει μέσα του. Δικό τους είναι το ψέμα που βλέπουν όχι δικό μου». «Πιστεύω στην ισότητα. Αλλά προς θεού μην χάσουμε και την θηλυκότητά μας». «Ήμουνα αληθινή και όχι δήθεν. Δεν είμαι δήθεν Σταρ. Είμαι η πραγματική Σταρ. Δεν είμαι δήθεν ταλαντούχα. Είμαι πραγματικά ταλαντούχα. Δεν έχω κάνει δήθεν αποτυχίες. Έχω κάνει τις μεγαλύτερες αποτυχίες. Δεν έχω κάνει δήθεν επιτυχίες. Έχω κάνει τα μεγαλύτερα ρεκόρ». «Μην πεις ποτέ κακό για την Αλίκη γιατί είναι η γυναίκα που πάντα θα αντιπροσωπεύει τα χρόνια της αθωότητάς μας» (Μάνος Χατζιδάκις). |
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι. Τρεις ημέρες μετά τη γέννησή της αρρώστησε με πνευμονία και οι γονείς της φοβήθηκαν και τη βάφτισαν εσπευσμένα Αλίκη – Σταματίνα.
Η οικογένειά της κατάγεται από το χωριό Λάγια της Μάνης. Τα παιδικά της χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και φτωχικά. Στην κατοχή ο πατέρας της δολοφονήθηκε και η μητέρα της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη.
Από τα παιδικά της χρόνια το υποκριτικό της ταλέντο διαφάνηκε πρωταγωνιστώντας στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις.
Το 1952 έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου κρυφά από την οικογένειά της.
Το ντεμπούτο της στο θέατρο το έκανε το 1953 με το έργο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου και την επόμενη χρονιά ακολουθεί η πρώτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο με την ταινία «Το Ποντικάκι» αλλά και η συνεργασία της με το θίασο Κοτοπούλη, το θίασο της Κατερίνας και τέλος με το θίασο του Κώστα Μουσούρη, ο οποίος την έχρισε πρωταγωνίστρια.
Ακολούθησαν 41 κινηματογραφικές ταινίες -συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής διασκευής της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο» με τον τουρκικό τίτλο «Siralardaki Heyecanlar» (1963)- , οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της δοθεί ο χαρακτηρισμός «Εθνική Σταρ».
Το καλοκαίρι του 1954 αντικατέστησε την Άννα Συνοδινού που αποχώρησε από το θίασο του Νίκου Χατζίσκου, στο ρόλο της Ιουλιέτας.
Το 1960, της απονεμήθηκε το Βραβείο ερμηνείας Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1960 για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.
Το 1961 συγκρότησε τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα Καίσαρ και Κλεοπάτρα, Χτυποκάρδια στο θρανίο κ.ά. και λίγο αργότερα γνωρίζεται με τον Φιλοποίμενα Φίνο και ξεκινάει μόνιμη συνεργασία με την εταιρία του, τη Φίνος Φιλμ.
Μαζί έκαναν μερικές από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους οι ταινίες: Η Αλίκη στο ναυτικό, Η Λίζα και η άλλη, Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια, Η Μαρία της Σιωπής, Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας, Το κορίτσι με τα παραμύθια, Διακοπές στην Αίγινα, Έρωτας στους αμμόλοφους, Αστέρω κ.ά.
Mετά την κάμψη που γνωρίζει ο ελληνικός κινηματογράφος το 1970 στρέφεται προς το θέατρο και ανεβάζει 53 θεατρικές παραστάσεις όπου και παίζει.
Εποχή έχουν αφήσει τα μιούζικαλ-υπερπαραγωγές που ανέβασε όπως το έργο του Νιλ Σάιμον Καμπίρια, το Καμπαρέ, Ωραία μου κυρία, Τζούλια, Εβίτα, Βίκτωρ Βικτώρια με τελευταίο το μιούζικαλ, Η μελωδία της ευτυχίας.
Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκε με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στη Δραματική Σχολή και στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης. Μαζί πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στις 5 Ιουλίου 1975, οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο. Η Αλίκη έκανε ένα δεύτερο γάμο το 1980 με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη, ο οποίος δεν κράτησε πολύ και έμεινε μυστικός ακόμα και μετά τη λήξη του.
Στην παράσταση Εβίτα την περίοδο 1981-1982 γνωρίζει τον Βλάσση Μπονάτσο με τον οποίο είναι μαζί για έξι περίπου χρόνια. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για εννιά χρόνια (1987 – 1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.
Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη είναι και τα τραγούδια που ερμήνευσε, ως ηθοποιός τόσο στις κινηματογραφικές της ταινίες όσο και στις θεατρικές της παραστάσεις. Οι μεγαλύτεροι και οι πιο σημαντικοί Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί όπως ο Ξαρχάκος, ο Πλέσσας, ο Λοΐζος, ο Μαρκόπουλος, ο Παπαδόπουλος, ο Γκάτσος, ο Μικρούτσικος, ο Ζαμπέτας, ο Θεοδωράκης κ.α. με κορωνίδα τον Μάνο Χατζιδάκι έντυσαν με τη μουσική και τους στίχους τους τα κινηματογραφικά και θεατρικά έργα στα οποία πρωταγωνιστούσε.
Επίσης συμμετείχε ως guest σε τηλεοπτικές σειρές, όπως: Και Εύθυμη και Χήρα στον ΑΝΤ1, Δέκα Μικροί Μήτσοι MEGA, ενώ την είδαμε στο ρόλο της Βασίλισσας Αμαλίας, στην ομώνυμη ιστορική σειρά.
Το 2008, ο γιος της Γιάννης, δημοσίευσε μια βιογραφία της μητέρας του με τον τίτλο «Έχω Ένα Μυστικό» και την ίδια χρονιά προβλήθηκε η ομότιτλη τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο βιβλίο. Η σειρά προβλήθηκε από το κανάλι Alpha και τη Βουγιουκλάκη υποδύθηκε η Κατερίνα Παπουτσάκη.
Στην εκπομπή/ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, «Μεγάλοι Έλληνες» (που βασίστηκε στην αντίστοιχη παραγωγή του αγγλικού τηλεοπτικού σταθμού BBC) και που προβλήθηκε το 2009, η Αλίκη Βουγιουκλάκη συμπεριλαμβάνεται στην 88η θέση της λίστας με τους 100 Μεγάλους Έλληνες Όλων Των Εποχών.
Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή
Πηγή: wikipedia
Φωτογραφίες: Αρχείο ΔΟΛ Ειρήνη Σπυροπούλου
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις