Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μπέκετ σε...πισίνα με ελεύθερη είσοδο

Μπέκετ σε…πισίνα με ελεύθερη είσοδο

Ελισάβετ Σταμοπούλου Ο Μπέκετ σε…πισίνα. Σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, η παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» δεν ανεβαίνει σε ιστορικό θέατρο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε πισίνα στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου Lab2Αrt στο Λουτράκι, στις 29 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο. Για άλλη μια φορά η θεατρική ομάδα Cartel γλιστρά σε πρωτόγνωρα ύδατα και φέρνει το κοινό […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ο Μπέκετ σε…πισίνα. Σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, η παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» δεν ανεβαίνει σε ιστορικό θέατρο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε πισίνα στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου Lab2Αrt στο Λουτράκι, στις 29 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο.

Για άλλη μια φορά η θεατρική ομάδα Cartel γλιστρά σε πρωτόγνωρα ύδατα και φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με νέες εμπειρίες. Πρωταγωνιστές της παράστασης, μεταξύ άλλων, οι Βασίλης Μπισμπίκης και Παναγιώτης Σούλης που στο πλαίσιο του φεστιβάλ FestivArt μετατρέπουν τη φιλοξενία που τους παρέχεται σε έκπληξη.

Να σημειωθεί ότι ο Τεχνοχώρος Cartel, το χώρο που οι ηθοποιοί αυτοί έχουν δημιουργήσει και ανεβάζουν παραστάσεις, δεν μετρά πολλά χρόνια παρουσίας, σε ένα παλιό μηχανουργείο στο Βοτανικό. Παρουσιάζει ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον καθώς έχει φιλοξενήσει ένα από τα πιο ατελή και προβληματικά έργα του Τσέχωφ , τον «Πλατόνοφ», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, αλλά και επειδή είχε επινοήσει ένα φεστιβάλ στο οποίο καλλιτεχνικές ομάδες μπορούσαν για 12 ημέρες να κάνουν παραστάσεις χωρίς κανένα κόστος.

«Το όραμά μας είναι να φτιαχτεί μια κολεκτίβα καλλιτεχνών που μέσα από την τέχνη τους θα ορίζουν τη στάση τους απέναντι στην ανθρωποφαγία που μας περιβάλλει», είχαν χαρακτηριστικά αναφέρει οι δημιουργοί του «Cartel» (Βασίλης Μπισμπίκης, Παναγιώτης Σούλης και Φαίη Τζήμα) στο in.gr.

Θέλοντας, παράλληλα, να υπογραμμίσουν τη σημασία που έχει ο Τεχνοχώρος στην ελεύθερη έκφραση είχαν σημειώσει: «Ενας από τους στόχους του Τεχνοχώρου Cartel είναι να δίνεται βήμα σε νέες ομάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια των θεάτρων».

Στον Τεχνοχώρο οι καλλιτέχνες προσπαθούν να μην εγκλωβίζονται σε μια συγκεκριμένη φόρμα, αλλά να χρησιμοποιούν ποικίλους τρόπους αφήγησης. Ρεαλιστικούς, αλλά και μεταμοντέρνους.

Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στον κόσμο συνοψίζεται στα εξής λόγια: «Η συσπείρωση και η συλλογικότητα μπορούν να νικήσουν τον ατομισμό και την ανθρωποφαγία».

Αντιμετωπίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από κείμενα κυρίως ξένων συγγραφέων, γιατί όπως έχουν εξηγήσει: «Δεν έχουμε βρει κείμενα από έλληνες συγγραφείς που να την εκφράζουν».

Θέλοντας να δώσουν ένα προσιτό χαρακτήρα στην τέχνη και μιλώντας για την ιστορία του Cartel είχαν αναφέρει: «Καταρχήν φτιάξαμε ένα θέατρο από την αρχή, χειροποίητο με ανακυκλώσιμα υλικά. Ασχοληθήκαμε με όλες τις ανάγκες ενός θεάτρου. Από τα τεχνικά μέχρι την παραγωγή και την προώθηση. Το δυσκολότερο όμως από όλα είναι να μάθουμε να λειτουργούμε στις σχέσεις μας χωρίς εγωισμούς μέσα σε μια κολεκτίβα χωρίς ουσιαστική ιεραρχία».

Μιλώντας για τις εμπειρίες τους, ο Βασίλης Μπισμπίκης είχε πει ότι ασχολείται με το θέατρο 13, περίπου, χρόνια και «αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι από όλους τους ρόλους που έχω κάνει λίγα πράγματα θυμάμαι. Αυτό που σίγουρα μένει είναι η συνεργασία μου με τους ανθρώπους».

Και η Φαίη Τζήμα είχε εστιάσει στο θέμα της συνεργασίας και στη σημασία που αυτή έχει σε επαγγελματικό επίπεδο. «Είχα ασχοληθεί με το θέατρο πολλά χρόνια σε ερασιτεχνικές ομάδες πριν πάω στη σχολή. Σε επαγγελματικό επίπεδο η εμπειρία μου είναι μικρή», είπε.

Ο Παναγιώτης Σούλης, τέλος, ασχολείται 10, περίπου, χρόνια με το θέατρο και όπως έχει τονίσει: «Η εμπειρία που έχω αποκομίσει είναι ότι δεν έχω καμία εμπειρία. Κάθε φορά που αρχίζω κάτι καινούργιο ξεκινάω από το μηδέν».

*Το FestivArt που θα πραγματοποιηθεί στο Λουτράκι στις 28, 29 και 30 Αυγούστου 2015, φιλοξενεί το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, Περιμένοντας τον Γκοντό, από την ομάδα του Cartel σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου.

Πληροφορίες

Συντελεστές Παράστασης

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γεροντιδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Κατερίνα Σιώζου, Παναγιώτης Σούλης, Στέλιος Τυριακίδης

Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί έχουν επιμεληθεί τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς ως μέρος της διαδικασίας των δοκιμών.

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024