47

Μια τετράγωνη λίθινη σφραγίδα του 6.000-5.000 π.Χ., που φέρει εγχάρακτα γραμμικά σύμβολα και βρέθηκε σε σωστική ανασκαφή στα Γιαννιτσά, αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι την εποχή εκείνη υπήρχε γραφή.

Η σφραγίδα αυτή βρέθηκε στο νεολιθικό οικισμό της παλιάς αγοράς των Γιαννιτσών το καλοκαίρι του 1998. Ωστόσο, η αποκάλυψη του ευρήματος δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα σε αρχαιολογικό συνέδριο, καθώς οι αρχαιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το ότι τα εγχάρακτα γραμμικά σύμβολα θα μπορούσαν να αποτελούν ένα από τα πρώτα είδη γραφής.

Οπως επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μαρία Ακαμάτη Λιλιμπάκη, το εύρημα μελετά ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Χρυστοστόμου, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Η μελέτη του αντικειμένου θα δείξει αν όντως πρόκειται για είδος γραφής. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα εγχάρακτα γραμμικά σύμβολα αποτελούν οργανωμένο είδος γραφής θα μπορέσουμε να πούμε ότι εκείνη την εποχή υπήρχε γραφή και επομένως επικοινωνία τόνισε η Ακαμάτη.

Το εύρημα αυτό θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ημερίδας προϊστορικής αρχαιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στα Γιαννιτσά στις 5 Δεκεμβρίου.

ΜΠΕ