Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρουμανία αναγνωρίζει την έκταση της μόλυνσης του Δούναβη από κυάνιο

Η Ρουμανία αναγνωρίζει την έκταση της μόλυνσης του Δούναβη από κυάνιο

Η Ρουμανία αναγνώρισε για πρώτη φορά την Πέμπτη την έκταση της μόλυνσης που προκλήθηκε από τη διαρροή κυανίου, η οποία προκάλεσε οικολογική καταστροφή στο Δούναβη και παραποτάμους του στην Ουγγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία.

48

Η Ρουμανία αναγνώρισε για πρώτη φορά την Πέμπτη την έκταση της μόλυνσης που προκλήθηκε από τη διαρροή κυανίου, η οποία προκάλεσε οικολογική καταστροφή στο Δούναβη και παραποτάμους του στην Ουγγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία.

Η Ρουμανία ποτέ δεν ήθελε να κρύψει ή να υποβαθμίσει την έκταση του συμβάντος τόνισε ο Ρουμάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρόμιτσα Τομέσκου, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στην ουγγρική πόλη Σόλνοκ.


Από την πλευρά της, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος Μάργκοτ Βάλστρεμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην έδρα του ορυχείου Μπάια Μάρε, υπαινίχθηκε ότι η εδρεύουσα στη Ρουμανία εταιρεία, από τις εγκαταστάσεις της οποίας διέρρευσε το κυάνιο, ενδέχεται να υποχρεωθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις. Τόνισε επίσης πως υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθεί μια διεθνής επιτροπή για να εκτιμήσει τις ζημιές και να περιορίσει τις συνέπειες (από τη μόλυνση).


Στο μεταξύ, ο Ούγγρος υπουργός Περιβάλλοντος Παλ Πέπο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η μόλυνση από το κυάνιο είναι το μεγαλύτερο ατύχημα στην ιστορία της Ουγγαρίας. Πρόσθεσε επίσης πως για να καθαρίσουν τα νερά των ποταμών μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και δέκα χρόνια.


Οι δηλώσεις του αμφισβητήθηκαν από τον Πέτρε Μαρινέσκου, επικεφαλής της κρατικής Εταιρείας Υδάτων της Ρουμανίας, που ισχυρίστηκε ότι τα ψάρια πέθαναν όχι από τη μόλυνση από το κυάνιο, αλλά από τα υποκατάστατα που χρησιμοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση του κυανίου.


Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε νωρίτερα ανησυχία ότι ενδέχεται να διέρρευσαν στο νερό βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος και κάδμιο, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για την υγεία να είναι ενδεχομένως μεγαλύτεροι.


Στη Γιουγκοσλαβία, οικολόγοι προειδοποίησαν για μακροχρόνιες δηλητηριάσεις των ειδών διατροφής, όχι μόνο από το κυάνιο αλλά και από τις επικίνδυνες συγκεντρώσεις μολύβδου και άλλων τοξικών μετάλλων. Ακόμη, Γιουγκοσλάβος οικολόγος ισχυρίστηκε ότι απειλούνται περίπου 400.000 πουλιά στο Δούναβη, στη Γιουγκοσλαβία.


Πληροφορίες για νεκρά ψάρια στο Δούναβη ήρθαν την Πέμπτη και από τη Βουλγαρία, όπου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε απαγορευθεί η χρήση των υδάτων του ποταμού για προληπτικούς λόγους. Ο μολυσμένος από κυάνιο υδάτινος όγκος αναμένεται να φτάσει στη Βουλγαρία την Παρασκευή.


ΑΠΕ, Associated Press

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Τι θα ήταν το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Φώφη Γεννηματά;

Ο πρόωρος χαμός της Γεννηματά, από μια ασθένεια που πολεμούν κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες, συγκινεί ακόμα και εκείνους που ποτέ θα άκουσαν όσα έλεγε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024