63

Την απονομή της μεγαλύτερης τιμητικής διάκρισης στον Εμίλ Ζάτοπεκ αποφάσισε την Τετάρτη η IAAF. Σε συνάντηση του συμβουλίου της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου με μέλη της ΔΟΕ αποφασίστηκε να αποδοθεί το χρυσό μετάλλιο της IAAF στον θρυλικό Τσέχο δρομέα, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα ύστερα από πολύμηνη ασθένεια.

Το Golden Order of Merit, όπως ονομάζει η IAAF την ανώτατη διάκριση την οποία έχει θεσπίσει, θα αποδοθεί στον Εμίλ Ζάτοπεκ ως αναγνώριση για τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά του, καθώς και για την προσφορά του στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα.


Στην ανακοίνωσή της, η διεθνής ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού χαρακτηρίζει τον Ζάτοπεκ ως παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης για τους νέους.


Αποφασίστηκε δε όπως παραστεί σύσσωμο το συμβούλιο της IAAF, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Λαμίν Ντιακ, στην κηδεία του Εμίλ Ζάτοπεκ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 6 Δεκεμβρίου.


Μεταξύ εκείνων που θα συνοδεύσουν τον Ζάτοπεκ στην τελευταία του κατοικία θα είναι και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters