36

Η ναφθαλίνη, κύριο μέσο προστασίας από το σκώρο αλλά και βασικό συστατικό των αποσμητικών χώρου, προκαλεί καρκίνο της ρινικής κοιλότητας στα ποντίκια και πιθανόν και στον άνθρωπο. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την 500ή διετή μελέτη σε τρωκτικά που διεξάγεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ (NTP). Το πειραματικό πρωτόκολλο του ιδρύματος έχει γίνει πια το στάνταρντ για τις μελέτες τοξικότητας και η συμβολή του στη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα τρωκτικά στα οποία διεξήχθη η νέα μελέτη εκτέθηκαν σε ατμούς ναφθαλίνης, σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με αυτές που απαντώνται στην καθημερινή ζωή.


Την ανάγκη για τη διερεύνηση του θέματος δημιούργησαν οι αναφορές κρουσμάτων καρκίνου του λάρυγγα, του στομάχου, της ρινικής κοιλότητας και του παχέος εντέρου σε Γερμανούς εργάτες που εκτίθεντο στη ναφθαλίνη.


Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας και Περιβάλλοντος, στο οποίο υπάγεται το NTP, σκοπεύει τώρα να διερευνήσει κατά πόσον η ναφθαλίνη εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.


Τις περισσότερες φορές, οι ουσίες που αποδεικνύονται τοξικές για αρουραίους και ποντίκια και των δύο φύλων είναι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο.


Ο πρόεδρος του προγράμματος, Κένεθ Όλντεν, παρουσιάζοντας την 500ή μελέτη του είδους, δήλωσε: «Αυτά τα 500 τεστ είχαν σημαντικότατη επίδραση στην υγεία μας και τη διάρκεια της ζωής μας. Μόνον το 1997 και το 1998, εννέα από τις έρευνες αυτές αποτέλεσαν τη βάση για κανονιστικές αποφάσεις από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) και τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας (OSHA)».


Όπως αναφέρει το EurekAlert.com, η μεθοδολογία που ακολουθεί το NTP θεωρείται παγκοσμίως το «χρυσό στάνταρντ» για τις μελέτες τοξικότητας σε προϊόντα και ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινή ζωή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ