Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ξανά στη Γη ο Ντένις Τίτο

Ξανά στη Γη ο Ντένις Τίτο

Το ταξίδι αναψυχής στο Διάστημα έλαβε τέλος για τον Ντένις Τίτο. Έπειτα από οκταήμερη παραμονή εκτός της Γης, ο Αμερικανός «τουρίστας» του Διαστήματος πάτησε ξανά... χώμα· η κάψουλα του Soyuz που τον επανέφερε προσγειώθηκε στη στέπα του Καζακστάν το πρωί της Κυριακής.

29

Το ταξίδι αναψυχής στο Διάστημα έλαβε τέλος για τον Ντένις Τίτο. Έπειτα από οκταήμερη παραμονή εκτός της Γης, ο Αμερικανός «τουρίστας» του Διαστήματος πάτησε ξανά… χώμα· η κάψουλα του Soyuz που τον επανέφερε προσγειώθηκε στη στέπα του Καζακστάν το πρωί της Κυριακής.

«Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου. Πραγματοποίησα το όνειρό μου -τι καλύτερο από αυτό; Ευχαριστώ όλους όσοι υποστήριξαν την αποστολή μου» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του εκκεντρικού εκατομμυριούχου. Μαζί του έφτασαν ξανά στη Γη οι Ρώσοι κοσμοναύτες Ταλγκάτ Μουσαμπάγεφ και Γιούρι Μπατούριν.


Το ιστορικό ταξίδι του 60χρονου Αμερικανού έληξε ομαλά, καθώς δεν υπήρξε ούτε ένα απρόοπτο στη διαδικασία επαναφοράς της κάψουλας στη Γη. Τώρα ο Τίτο δηλώνει ότι θα επιχειρήσει να πείσει τους αξιωματούχους της NASA (η οποία προέβαλλε αντιρρήσεις στο εγχείρημά του) ότι τα διαστημικά τουριστικά ταξίδια θα πρέπει να προσφέρονται στον καθένα -ή, τέλος πάντων, σε όποιον μπορεί να πληρώσει το αντίτιμο…


Η κάψουλα του Soyuz που μετέφερε τον Τίτο και τους δύο Ρώσους κοσμοναύτες αποσυνδέθηκε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου τρεις ώρες πριν από την προσεδάφιση.


Πραγματοποίησε μία πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηλιακοί συλλέκτες και η μονάδα διαβίωσης του σκάφους (μαζί με την κουζίνα και την τουαλέτα) αποσυνδέθηκαν από αυτό και αφέθηκαν να καταστραφούν στην ατμόσφαιρα.


Προτού εισέλθει η κάψουλα στην ατμόσφαιρα, το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών στο Κορόλιοφ έδωσε οδηγία στους δύο κοσμοναύτες να δώσουν στον Τίτο δύο χάπια και αλατούχο νερό, προκειμένου να αντέξει την υψηλή επιτάχυνση του σκάφους.


Αν και ενθουσιασμένος με τις ολιγοήμερες διακοπές του, ο πρώτος «τουρίστας» του Διαστήματος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καταβεβλημένος από το ταξίδι. Χρειάστηκε, μάλιστα, να μεταφερθεί καθισμένος μέχρι το νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Only in

Ελεονώρα Μιλάτσο: «Ο διχασμός στην ΕΕ επανέρχεται»

Μιλάει στα «ΝΕΑ» η ερευνήτρια στο Κέντρο Μεταναστευτικής Πολιτικής (MPC) και συνεργάτις στο Ινστιτούτο Egmont στις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024