31

Στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ πέρασε ο Αμερικανός κωμικός και σκηνοθέτης Μελ Μπρουκς καταφέρνοντας να αποσπάσει 12 βραβεία Τόνι -τα θεατρικά Οσκαρ- στην 55η απονομή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Υόρκη για τη μουσική κωμωδία Οι Παραγωγοί.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε, με δέκα βραβεία, το θρυλικό μιούζικαλ Hello Dolly από το 1964. Ο θρίαμβος του 74χρονου Μελ Μπρουκς ήταν αναμενόμενος, καθώς το έργο του ήταν υποψήφιο για 15 συνολικά βραβεία, αριθμός χωρίς προηγούμενο από το 1971. Το έργο ανέβηκε στις 20 Απριλίου και τα εισιτήρια για τις παραστάσεις έχουν ήδη εξαντληθεί.


Οι Παραγωγοί απέσπασαν σχεδόν όλα τα βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του «καλύτερου μιούζικαλ». Τα μοναδικά βραβεία που… γλίτωσαν από τον Μπρουκς ήταν αυτά που απονέμονται στα μη μουσικοχορευτικά έργα, καθώς και το Τόνι της καλύτερης ηθοποιού σε μιούζικαλ που απονεμήθηκε στην Κριστίν Έμπερσοουλ για το ρόλο της στο έργο 42η Οδός.


Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, για το οποίο ήταν υποψήφιοι δύο από τους πρωταγωνιστές των Παραγωγών, ο Νάθαν Λέιν και ο Μάθιου Μπρόντερικ, απέσπασε τελικά ο πρώτος.


Το Τόνι καλύτερης επανάληψης θεατρικού έργου απονεμήθηκε στη Φωλιά του Κούκου με τον Γκάρι Σίνιζ στο ρόλο που έπαιξε στον κινηματογράφο ο Τζακ Νίκολσον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό