39

Ένα ανεξήγητο για πολλούς φαινόμενο παρουσιάστηκε σε ορισμένους υπολογιστές που πουλήθηκαν με προεγκαταστημένα τα Windows XP και το πακέτο εφαρμογών γραφείου Office XP. Λέξεις ξεπηδούν αυτόκλητες σε έγγραφα του Word, επιλογές ενεργοποιούνται μόνες τους, μπάρες εργαλείων εμφανίζονται χωρίς ο χρήστης να το ζητήσει… «Είναι το φάντασμα των XP!» όπως λένε χρήστες του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft σε ομάδες συζητήσεων του Διαδικτύου.


Η Microsoft όμως εξηγεί τη μυστηριώδη αυτή συμπεριφορά. Την αποδίδει στο λογισμικό αναγνώρισης φωνής, το οποίο είναι ενεργοποιημένο εκ προοιμίου σε ορισμένους νέους υπολογιστές, και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Sapisvr.exe. Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό «ακούει» το χρήστη και επιχειρεί να μετατρέψει σε γραπτό κείμενο τα λόγια του και να ακολουθήσει τις (υποτιθέμενες) εντολές του. Η απενεργοποίηση του μικροφώνου όμως δεν διώχνει το «φάντασμα», σύμφωνα με τους χρήστες.


Ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί χρήστες -μόνο στις ΗΠΑ κυκλοφορεί μέχρι στιγμής το «φάντασμα»- παραμένουν άναυδοι. Κι αυτό διότι το λογισμικό αναγνώρισης φωνής δεν πληκτρολογεί απλώς λέξεις, αλλά εκτελεί εντολές και ανοίγει έγγραφα κατά βούληση, όπως αναφέρει το New Scientist.


«Όταν τρέχω το MS Word, το «φάντασμα» παίρνει τα ηνία και μπάρες εργαλείων, επιλογές κ.ά. ξεφυτρώνουν εμπρός μου, χωρίς να το ζητήσω…» γράφει ένας από τους χρήστες των ΧP σε newsgroup. «Ακόμα, σε εφαρμογές όπου μπορώ να γράψω κείμενο, ακόμα και όταν είμαι στο Διαδίκτυο άξαφνα αρχίζουν να πληκτρολογούνται γράμματα…».


Η Microsoft επιμένει ότι το μόνο που έχουν να κάνουν οι χρήστες είναι να απενεργοποιήσουν τις λειτουργίες Dictation και Voice Command, από το εικονίδιο της γλώσσας στην μπάρα εργασίας. Εναλλακτικά, μπορούν να απενεργοποιήσουν την αναγνώριση φωνής εντελώς από τις επιλογές Regional/Language Options στον πίνακα ελέγχου των XP.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ