Ουάσινγκτον: Και μόνο η θέα ενός αγαπημένου φαγητού μάς γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα, παρόμοια με αυτά που προκαλεί η κατανάλωσή του υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.


Επιστημονική ομάδα από το Τμήμα Ενέργειας του Εθνικού Εργαστηρίου Brookhaven μελέτησε τις εγκεφαλικές αντιδράσεις που έχει ένα άτομο όταν τρώει σε σύγκριση με αυτές που έχει όταν απλώς βλέπει το αγαπημένο του φαγητό. Οι αντιδράσεις είναι μεν διαφορετικές αλλά δημιουργούν την ίδια ευχαρίστηση και εξηγούν την πρωτοφανή επιτυχία που έχουν οι διαφημίσεις «λαχταριστών τροφίμων».


Η Δρ Νόρα Βόλκοφ και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν μια ειδική απεικονιστική μέθοδο (PET) για να μετρήσουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης σε δέκα εθελοντές οι οποίοι δεν είχαν καταναλώσει κανενός είδους τροφή. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που σχετίζεται με το αίσθημα της ευχαρίστησης.


Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικό βάρος και τους ζητήθηκε να μιλήσουν για τα αγαπημένα τους φαγητά. Στο πρώτο στάδιο της έρευνας οι επιστήμονες μίλησαν μαζί τους χωρίς να αναφερθεί καθόλου η λέξη φαγητό. Ενώ οι συνεντεύξεις ήταν σε εξέλιξη, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε ΡΕΤ.


Στο δεύτερο στάδιο τούς παρουσιάσαν πιάτα τα οποία είχαν αναφέρει ότι προτιμούσαν, τα οποία όμως δεν μπορούσαν να δοκιμάσουν. Αμέσως τα επίπεδα της ντοπαμίνης αυξήθηκαν, αντίδραση εντελώς φυσιολογική.

«Πρόκειται για πρόνοια της φύσης, έτσι ώστε να δημιουργείται η επιθυμία κατανάλωσης τροφής όταν αυτή είναι διαθέσιμη. Δυστυχώς όμως στη σύγχρονη κοινωνία που η τροφή αφθονεί αυτός ο μηχανισμός αποδεικνύεται ολέθριος, καθώς ευνοεί την παχυσαρκία» δήλωσε στο Reuters η Δρ Βόλκοφ.

health.in.gr