25

Η 31η Μαΐου είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του καπνίσματος και οι Έλληνες μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν στην ιδέα ότι θα ασκούν μετ εμποδίων την αγαπημένη τους -πλην όμως βλαβερή- συνήθεια. Εκστρατεία κατά του καπνίσματος ξεκινά και η ΕΕ.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Υγείας, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει αυστηρότατη αντικαπνιστική πολιτική προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη σε αυτό το θέμα.

Εν τω μεταξύ με βασικό σύνθημα «νιώσε ελεύθερος να πεις όχι» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες την έναρξη πανευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του καπνίσματος, που απευθύνεται στους νέους.

Στόχος της εκστρατείας, που συμπίπτει με την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου και την αυριανή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οκτώ στους δέκα καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα σε ηλικία 12 έως 18 ετών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) οι νέοι αρχίζουν να καπνίζουν σε όλο και μικρότερη ηλικία, ενώ το ποσοστό των νέων καπνιστών αυξάνεται σε όλα τα κράτη-μέλη.

Εκτιμάται, ότι ένας στους δύο εφήβους καπνιστές θα πεθάνει τελικά από τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος ενώ κάθε χρόνο, 500.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους στην ΕΕ από νοσήματα που συνδέονται με το κάπνισμα.

Όπως αναφέρει το health.in.gr, το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού της Γης είναι καπνιστές και υπολογίζεται ότι 1,1 δισεκατομμύρια ενήλικοι καπνίζουν κατά διαστήματα ή πολύ συχνά. Ο αριθμός των καπνιστών έχει φθίνουσα τάση στα αναπτυγμένα κράτη, αλλά παρουσιάζει αύξηση στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Επίσης, παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των γυναικών καπνιστριών στις αναπτυγμένες χώρες, όπου το 42% των ανδρών και το 24% των γυναικών κατά μέσο όρο καπνίζουν. Αντίθετα, μόνο 7% των γυναικών έναντι 48% των ανδρών είναι καπνίστριες στις αναπτυσσόμενες χώρες, υποδηλώνοντας έστω και με αυτόν το δεινό τρόπο τη σχετική ανελευθερία των γυναικών στις χώρες αυτές.

Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο υπολογίζεται ότι πεθαίνουν πρόωρα λόγω του καπνίσματος και των βλαβών που επιφέρει στον οργανισμό και υπολογίζεται ότι το κάπνισμα θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηριών το 2030 με πάνω από δέκα εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ξεπερνώντας το AIDS, τη φυματίωση, την περιγεννητική θνησιμότητα, τα τροχαία ατυχήματα, τις αυτοκτονίες και τις δολοφονίες μαζί.

Τέλος, ένας μακροχρόνιος καπνιστής κινδυνεύει σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% να πεθάνει εξαιτίας ασθενειών που οφείλονται στη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Εάν επιμένετε να καπνίζετε θυμηθείτε ότι από 1/1/2003 απαγορεύεται το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους, στους χώρους εργασίας και στα σχολεία, ενώ θα απαγορευθούν οι διαφημίσης προϊόντων καπνού σε υπαίθριους χώρους και στον κινηματογράφο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ