30

Ως ένα νωθρό, μανιοκαταθλιπτικό και κυκλοθυμικό άνθρωπο περιγράφει τον Πίτερ Σέλερς ο συγγραφέας Εντ Σίκοφ, στη βιογραφία που έγραψε για τον σπουδαίο Βρετανό ηθοποιό. Υπήρχε βέβαια και η άλλη πλευρά: Μιας ιδιοφυΐας που έκανε τους άλλους να γελούν.

Σύμφωνα με το Bήμα της Τρίτης, πρόκειται για την πρώτη βιογραφία του ηθοποιού από Αμερικανό συγγραφέα και ο τίτλος της είναι Mr Strangelove: A biography of Peter Sellers. Το όνομα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στον τίτλο του βιβλίου του είναι από την θρυλική ταινία SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα που γύρισε το 1963 ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Κατά τον Εντ Σίκοφ, ο Σέλερς ήταν εξαιρετικά ανασφαλής και γεμάτος συναισθηματικές μεταπτώσεις. Νωθρός και αργοκίνητος, γινόταν άγριο θηρίο όταν θύμωνε, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε τρυφερό και άκακο παιδί.

Ο «επιθεωρητής Κλουζό» είχε επίσης πολλές φοβίες με σημαντικότερη το ότι δεν μπορούσε να κάνει το κοινό να γελάσει. Αυτή η μανία τον οδήγησε σε αυτοκαταστροφικές περιπέτειες: τέσσερις αποτυχημένους γάμους, καβγάδες, ερωμένες, έρωτες εφήμερους και καταθλιπτικά επεισόδια.

Από την άλλη μεριά, υπήρχε βέβαια ένας εξαιρετικός ηθοποιός με μοναδικό ταλέντο και διάθεση για αυτοσχεδιασμούς. Οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες που συνεργάστηκαν μαζί του διηγούνται σκηνές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, που οι κάμερες έπεφταν κάτω από τα γέλια με τους αμίμητους αυτοσχεδιασμούς του.

Όσο δύσκολος και αν ήταν, όλοι σχεδόν οι μεγάλοι σκηνοθέτες της εποχής του ήθελαν να συνεργαστούν μαζί του. Μεταξύ αυτών, ο Ρόμαν Πολάνσκι, ο Μπλέικ Έντουαρντς και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ο εκκεντρικός αυτοσαρκασμός του τον ακολούθησε μέχρι το θάνατο, το 1980 σε ηλικία 55 ετών. Τελευταία του επιθυμία να κηδευτεί υπό τους ήχους του In the Mood, ενός τραγουδιού που μισούσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ