Κείμενο με χαρακτήρα «καταστατικού» της 17Ν φέρεται να είχε συντάξει ο Π.Τσελέντης
Το οργανόγραμμα και το σχέδιο καταστατικού της 17 Νοέμβρη, που σηματοδοτούν την έναρξη της δεύτερης φάσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά το 1983, αποκαλύπτει ιδιόγραφο κείμενο, η συγγραφή του οποίου αποδίδεται στον Πάτροκλο Τσελέντη.
28
Το οργανόγραμμα και το σχέδιο καταστατικού της 17 Νοέμβρη, που σηματοδοτούν την έναρξη της δεύτερης φάσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά το 1983, αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Πρόκειται για ιδιόγραφο κείμενο, η συγγραφή του οποίου αποδίδεται στον Πάτροκλο Τσελέντη.
Το αναλυτικό αυτό σχέδιο καταστατικού συνοδεύεται από 6σέλιδη πολιτικοϊδεολογική εισαγωγή για την αναγκαιότητα του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού» και αποτελεί ίσως το μοναδικό κείμενο όπου αποτυπώνονται οι προθέσεις και σκέψεις των μελών της οργάνωσης γύρω από τον τρόπο ανάπτυξης ενός πιο μαζικού, «ένοπλου κινήματος λαϊκής βίας» στην Ελλάδα.
Από τη μελέτη των άρθρων του σχεδίου προκύπτει ότι:
Συντάχθηκε (παρότι είναι άγνωστο αν εγκρίθηκε και εφαρμόσθηκε) μετά το 1983 και πάντως μετά την επίθεση κατά του Τσάντες, αφού γίνεται σαφής αναφορά στις τέσσερις πρώτες ενέργειες της οργάνωσης, τις οποίες πρέπει να αποδέχονται όλα τα μέλη της.
Το κείμενο διαπνέεται από μια λογική «ανοίγματος» της οργάνωσης, αφού προβλέπονται διατάξεις για τον προσεκτικό και σταδιακό τρόπο στρατολόγησης νέων μελών καθώς και την αξιοποίηση ενός ευρύτερου χώρου «συμπαθούντων» σε βοηθητικές δουλειές, πάντα όμως με την προϋπόθεση της συνωμοτικότητας και της ασφάλειας της οργάνωσης.
Ο συντάκτης του, διακηρυγμένος οπαδός του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού αλλά φανατικός πολέμιος της «σταλινικής γραφειοκρατίας», επιζητά τη σύνδεση των ενεργειών της οργάνωσης με τους ευρύτερους πολιτικούς στόχους του μαζικού επαναστατικού κινήματος. Για το λόγο αυτό καταγγέλλονται ευθέως πρωτοβουλίες όπως «εμπρησμοί πολυκαταστημάτων».
Επιχειρείται η δημιουργία μιας συλλογικής ηγεσίας («εκτελεστική γραμματεία» αποκαλείται), η οποία εκλέγεται από μια αντιπροσωπευτική «συνδιάσκεψη» στελεχών και λογοδοτεί για όλες τις πράξεις ή παραλείψεις της.
Η δομή της οργάνωσης στηρίζεται σε πυρήνες 3-5 μελών, που εκλέγουν έναν υπεύθυνο, ο οποίος είναι επιχειρησιακός αρχηγός και έχει την ευθύνη της επαφής με άλλους πυρήνες. Τα μέλη του πυρήνα συζητούν την πολιτική κατάσταση, τη γραμμή της οργάνωσης και τις ενέργειές της.
Οι αποφάσεις παίρνονται είτε από τη συνδιάσκεψη είτε από την εκτελεστική γραμματεία. Οι μόνες αποφάσεις που μπορεί να παίρνει ένας πυρήνας είναι ενέργειες ανεφοδιασμού ή δευτερεύουσες βοηθητικές ενέργειες.
Σε περίπτωση διαφωνίας σε σοβαρά ζητήματα, η μειοψηφία είχε δικαίωμα να πληροφορήσει γραπτά την υπόλοιπη οργάνωση.
Στο ίδιο σχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι μέλη της 17Ν δεν μπορεί να είναι όσοι θέλουν να δουλέψουν μόνο σε έναν τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι αδυναμίες και τα προσόντα των μελών.
Τα μέλη υποχρεώνονται να συνδυάζουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες με την οικογενειακή τους ζωή και την επαναστατική τους δράση, ώστε να μην προκαλούν υπόνοιες. Δεν αποκαλύπτουν τίποτα ούτε στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Δίδονται επίσης αναλυτικές οδηγίες συμπεριφοράς σε συνθήκες παρανομίας ενώ ρητά προβλέπεται ο βοηθητικός ρόλος όσων μελών «καούν».
Περιέχονται, τέλος, κατευθύνσεις προς όσους συλληφθούν να μη συνεργαστούν. Σε περίπτωση βασανιστηρίων, τα μέλη καλούνται να κρατήσουν για 48 ώρες και, εάν μιλήσουν, να πουν μόνο το 1/10 όσων γνωρίζουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Ο διαγωνισμός του καλύτερου «δήθεν» Τιμοτέ Σαλαμέ συνεχίζει να πηγαίνει λάθος: Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα τώρα;
- ΗΠΑ: Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας του CEO μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας – Ποιος ήταν ο Μπράιαν Τόμσον
- Το Βέλγιο πληρώνει το αποικιοκρατικό του παρελθόν – Πέντε γυναίκες δικαιώνονται στο δικαστήριο
- Ντονάτι: «Ακολουθήσαμε το πλάνο μας για 60 λεπτά»
- Συρία – Ουκρανία: Δύο αλληλένδετες συρράξεις και μία νέα ψυχροπολεμική κλιμάκωση
- Δάγκα (ΚΚΕ): Μια νέα οικονομική κρίση είναι προ των πυλών – Ερωτηματικά για την πρόταση περί ΠτΔ και Ράμμου