Λονδίνο: Λιγότερο κρέας στο καθημερινό διαιτολόγιο σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως επισημαίνει μελέτη επιστημόνων από το Κέντρο Έρευνας κατά του Καρκίνου που εδρεύει στη Γερμανία.

Όπως επισημαίνουν οι Γερμανοί ερευνητές, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, βασισμένο στην κατανάλωση λαχανικών, ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και καρδιοπαθειών. Επιπλέον μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και την πιθανότητα εκδήλωσης νεφροπάθειας, διαβήτη ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων υπέβαλε σε μελέτη, από το 1978 έως το 1999, περίπου 2.000 άτομα, ηλικίας από 10 έως 70 ετών, οι οποίοι είτε δεν έτρωγαν καθόλου κρέας, είτε έτρωγαν μικρότερη ποσότητα από αυτή που αντιστοιχεί στο γενικότερο μέσο όρο.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτά ήταν μεγαλύτερα μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν περισσότερο κρέας. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες απέδειξαν ότι ο πλήρης αποκλεισμός του κρέατος από το διαιτολόγιο δεν αποτελεί την πιο υγιεινή διατροφή.

«Το πιο ιδανικό είναι να διατηρείται μια ισορροπία όσον αφορά το καθημερινό διαιτολόγιο και βεβαίως αυτό δεν συνεπάγεται την πλήρη αποφυγή κατανάλωσης κρέατος, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά», εξηγεί χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

health.in.gr