Λονδίνο: Οι πάσχοντες από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ενδέχεται να ελαττώσουν τα συμπτώματα της νόσου αν εντάξουν στο διαιτολόγιό τους την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε λιπαρά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ulster, μελέτησαν την επίδραση ψαριών, όπως ο τόνος και ο σολομός στον οργανισμό 52 πασχόντων από λύκο, για μια χρονική περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών.

Το σύνολο των ασθενών σημείωσαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους καθώς και ελάττωση των φλεγμονών και της σωματικής κόπωσης, που αποτελούν και τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου.

Επιπλέον, μια μεγάλη ομάδα ασθενών όχι μόνο είδαν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή αλλά έγιναν μέλη στα τοπικά γυμναστήρια και δήλωσαν ότι αισθάνονταν μεγάλη ευεξία.

«Πρόκειται για μια έρευνα που επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση φλεγμονής και να επηρεάσουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε τη μελέτη με στόχο να ανακαλύψουμε και τυχόν άλλες ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης ομάδας τροφών», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

health.in.gr