Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι υποθέσεις Μπουλούκμπασι, Παπαδημητρίου και Σιπαχίογλου στη δίκη της 17Ν

Οι υποθέσεις Μπουλούκμπασι, Παπαδημητρίου και Σιπαχίογλου στη δίκη της 17Ν

Με τη διερεύνηση νέων υποθέσεων και καταθέσεις μαρτύρων για ενέργειες της 17Ν των οποίων η εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί, διεξήχθη η δίκη των «19» την Παρασκευή. Η υπεράσπιση καταφέρθηκε εναντίον μάρτυρα που κατέθεσε για την υπόθεση Μπουλούκμπασι.

53

Με τη διερεύνηση νέων υποθέσεων και καταθέσεις μαρτύρων για ενέργειες της 17Ν των οποίων η εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί, διεξήχθη την Παρασκευή η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Με την έναρξη της διαδικασίας, πρώτη κλήθηκε να ολοκληρώσει την κατάθεσή της η Ευγενούλα Γεννηματά, μάρτυρας για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπουλούκμπασι (16/7/91). Την Τρίτη, η κ. Γεννηματά είχε αναγνωρίσει τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο ως τρία από τα πέντε πρόσωπα που παρακολουθούσαν το σπίτι του Τούρκου διπλωμάτη δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση.

Η κατάθεσή της προκάλεσε την έντονη αντίδραση συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του Β.Τζωρτζάτου, Κώστας Παπαδάκης, συμπεριέλαβε την κ. Γεννηματά στην κατηγορία των «ευφάνταστων μαρτύρων», και ο δικηγόρος του Σ.Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης, έκανε λόγο για αναγνωρίσεις καθ υπόδειξη των διωκτικών αρχών.

Επίσης, ο Αλ.Γιωτόπουλος παρενέβη, ρωτώντας την μάρτυρα γιατί αρχικά είχε καταθέσει ότι είχε δει δύο άτομα, και εκ των υστέρων υποστηρίζει ότι υπήρχε και ένας «ασπρομάλλης άνδρας», και η κ. Γεννηματά απάντησε ότι το αντελήφθη αργότερα.

Από την πλευρά της, η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι η μάρτυς κατέθεσε ειλικρινέστατα και ανεπιτήδευτα όσα γνώριζε για την υπόθεση.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης επισήμανε: «Ακούγονται διάφορα από την υπεράσπιση για δήθεν σκευωρία και ενορχήστρωση καταθέσεων. Αυτό θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Εδώ γράφουμε ιστορία. Θα εισπράξουμε τις δυσμενείς συνέπειες της συμπεριφοράς μας».

Όπως έχει προαναγγελθεί, η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του πρώην βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου στις 21/12/92 στο Μαρούσι, της δολοφονίας του Τούρκου διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου στις 4/7/94 στο Παλαιό Φάληρο και της επίθεσης με ρουκέτες κατά των γραφείων του Mega στην Παιανία στις 15/3/95.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι δράστες της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ήθελαν να τον σκοτώσουν, σημειώνοντας ότι η επίθεση εναντίον του ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και αποσκοπούσε όχι στον τραυματισμό του αλλά στον αργό και επώδυνο θάνατό του.

«Σώθηκα λόγω της έγκαιρης μεταφοράς μου στο νοσοκομείο και της αποτελεσματικής ιατρικής βοήθειας που μου παρασχέθηκε. Δέχθηκα πέντε πυροβολισμούς εξ επαφής. Αν ήθελαν να με εκφοβίσουν, θα πυροβολούσαν στον αέρα» ανέφερε.

Ο πρώην βουλευτής, ο οποίος είχε τραυματιστεί στα πόδια κατά την επίθεση της 17Ν, υποστήριξε ότι τα χαρακτηριστικά που είχε ο ένας από τους δύο δράστες που τον πυροβόλησαν μοιάζουν με αυτά του Βασίλη Τζωρτζάτου.

«Το έντονο βλέμμα του, μου θυμίζει το Βασίλη Τζωρτζάτο, αλλά, επειδή αντιλαμβάνομαι την έννοια της λέξης αναγνώριση δεν θα την χρησιμοποιήσω ελαφρά τη καρδία. Είναι πιο πιθανό να ήταν εκεί από το να μην ήταν» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι στην επίθεση εναντίον του συμμετείχαν τουλάχιστον πέντε άτομα και ζήτησε από το Δημήτρη Κουφοντίνα να του εξηγήσει για ποιο λόγο τον επέλεξαν ως στόχο. «Να ερωτηθεί αυτός που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και να απαντήσει σε τί έφταιξε ο Παπαδημητρίου» ανέφερε.

Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην βουλευτή, οι δράστες διακατέχονταν από σύμπλεγμα κατωτερότητας στον πολιτικό λόγο και γι αυτό κατέφευγαν στη δύναμη των όπλων. Χωρίς τη δύναμη του πιστολιού, όπως είπε, κανείς δεν θα ασχολείτο μαζί τους.

Ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος χαρακτήρισε τη 17 Νοέμβρη ως οργάνωση «τρόμου» και «θανάτου» και όχι «εκφοβισμού», είπε επίσης ότι το χτύπημα εναντίον του είχε πολιτική διάσταση, αφού «χτύπησαν τον βουλευτή Παπαδημητρίου και όχι το δικηγόρο και τον οικονομολόγο».

Η δίκη, που είχε διακοπεί για δύο ημέρες, λόγω προβλήματος υγείας του εφέτη Χαράλαμπου Παπαηλιού, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του κ. Παπαδημητρίου. Παράλληλα, με τη λήξη της σημερινής διαδικασίας ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρίσκονται στο δικαστήριο τη Δευτέρα το πρωί και οι μάρτυρες για τις βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού Mega και της αμερικανικής πρεσβείας.

Τελευταία ενημέρωση 15:50

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ο Ποντένσε υπερασπίστηκε τον συμπαίκτη του που δέχθηκε ρατσιστική επίθεση και αποβλήθηκε! (pics+vid)

Χαμός στο φιλικό της Γουλβς – Η ρατσιστική επίθεση κατά ποδοσφαιριστή των «λύκων» και ο Ντάνιελ Ποντένσε που αντέδρασε για να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024