Ανθρώπινο δέρμα παρασκεύασαν στο εργαστήριο Γερμανοί επιστήμονες
Βερολίνο: Μια ομάδα Γερμανών δερματολόγων κατάφεραν να δημιουργήσουν ανθρώπινο δέρμα σε εργαστήριο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει επαρκέστερα και γρηγορότερα τυχόν ουλές ή εγκαύματα.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Βερολίνο: Μια ομάδα Γερμανών δερματολόγων κατάφεραν να δημιουργήσουν ανθρώπινο δέρμα σε εργαστήριο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει επαρκέστερα και γρηγορότερα τυχόν ουλές ή εγκαύματα.
Η νέα μέθοδος βασίζεται στην παρασκευή επιδερμίδας με τη χρήση ενός πολύ μικρού στρώματος του δέρματος του ασθενούς, το μήκος του οποίου δεν υπερβαίνει τα δύο εκατοστά.
Στη συνέχεια, με μια ειδική διαδικασία, καταφέρνουν να δημιουργήσουν όχι μόνο την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος, αλλά και το βαθύτερο στρώμα, με τους ινοβλάστες (τα κύτταρα του συνδετικού ιστού που παράγουν κολλαγόνο) και τον ίδιο τον συνδετικό ιστό.
Όπως εξηγούν οι Γερμανοί επιστήμονες, η τοποθέτηση του εν λόγω τύπου δέρματος στην πληγείσα περιοχή είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την τοποθέτηση μοσχεύματος, προερχόμενου από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς.
Οι λόγοι είναι απλοί: Πρώτον, η λήψη μοσχεύματος δημιουργεί μια άλλη ουλή, σε λιγότερο εμφανές σημείο αλλά υπαρκτή, που επίσης χρήζει αντιμετώπισης. Δεύτερον, η εν λόγω ουλή αποτελεί συχνή εστία μολύνσεων και, τρίτον, το ληφθέν μόσχευμα δεν διαθέτει τον ίδιο βαθμό ευκαμψίας, καθώς τα κύτταρά του είναι ήδη σχηματισμένα και ώριμα. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει στην περίπτωση του εργαστηριακού δέρματος, που, εξαιτίας της υφής του, διαθέτει μεγάλη προσαρμοστικότητα.
«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όσα άτομα έχουν δερματικά προβλήματα. Πολύ σύντομα θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά από δοκιμές και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι αυτά που περιμένουμε», ανέφερε σχετικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις