Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι επεμβάσεις στο στομάχι προδιαθέτουν για καρκίνο του λάρυγγα

Οι επεμβάσεις στο στομάχι προδιαθέτουν για καρκίνο του λάρυγγα

Νέα Υόρκη: Η μερική ή ολική αφαίρεση του στομάχου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Surgery.

Νέα Υόρκη: Η μερική ή ολική αφαίρεση του στομάχου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Surgery.


Το στομάχι εκτός από τη διαδικασία πέψης της τροφής, εμποδίζει και τις χημικές ουσίες του εντέρου να περάσουν στον οισοφάγο. Αν μέρος του στομάχου ή όλο αφαιρεθεί, τότε οι χημικές ουσίες του εντέρου μπορούν ευκολότερα να φτάσουν στον οισοφάγο.


Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τις εν λόγω χημικές ουσίες με τον καρκίνο του οισοφάγου, αλλά υπάρχουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του λάρυγγα.


Η επιστημονική ομάδα του Καθολικού Πανεπιστήμιου Ιατρικής και Χειρουργικής της Ρώμης με επικεφαλής τον Δρ Τζιοβάνι Καμμαρότα, προκειμένου να διερευνήσει την επίδραση της αφαίρεσης τμήματος του στομάχου και του καρκίνου, υπέβαλε σε ιατρική παρακολούθηση 93 ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί στην επέμβαση και τους συνέκριναν με ομάδα 93 ατόμων που δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης στομάχου.


Τα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων έδειξαν ότι επτά άτομα της πρώτης ομάδας ανέπτυξαν καρκίνο του λάρυγγα ή αλλαγές που προηγούνταν του καρκίνου. Αντιθέτως μόνο ένας ασθενής από τη δεύτερη ομάδα είχε παρόμοια συμπτώματα.


Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι γνωστοί παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση του στομάχου είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο ή προκαρκινικές καταστάσεις συγκριτικά με όσους δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση.


Με δηλώσεις του στο Reuters o Δρ Καμμαρότα επεσήμανε ότι «οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση αφαίρεσης του στομάχου θα πρέπει ετησίως να υποβάλλονται σε ωτορυνολαρυγγικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα.


Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι ο καρκίνος του λάρυγγα χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί αφότου έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επέμβαση στο στομάχι. Στη συγκεκριμένη ομάδα των ασθενών, χρειάστηκαν περισσότερα από 22 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς ίσως καταλήξουν εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας, πολύ πριν εμφανιστεί ο καρκίνος».

health.in.gr

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024