Στηρίζουν τη θέση Παπανδρέου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα κυβερνητικά στελέχη
Στη διευκρίνιση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε -κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη στη ΝΕΤ την Παρασκευή- στη δημιουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά σε μη κρατικά πανεπιστήμια, προέβησαν τέσσερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
71
Στη διευκρίνιση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε -κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη στη ΝΕΤ την Παρασκευή- στη δημιουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά σε μη κρατικά πανεπιστήμια, προέβησαν το Σάββατο τέσσερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Με δηλώσεις τους στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της υποψηφιότητας της πόλης στη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ του 2008, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας – Θράκης Χάρης Καστανίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης τοποθετήθηκαν επί του θέματος.
Όλοι τους επισήμαναν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στη δημιουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά σε μη κρατικά Πανεπιστήμια, τα οποία μπορούν -βάσει της νομοθεσίας και του Συντάγματος- να λειτουργήσουν.
Αναλυτικότερα είπαν:
Ακης Τσοχατζόπουλος: «Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παλαιότερη πρόταση που είχε κάνει για μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτό όμως δε σημαίνει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σημαίνει πανεπιστήμια τα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να τα δημιουργήσουν ως μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Θα συζητηθεί ανοιχτά και αυτό δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει».
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το πραγματικό δίλημμα, αυτό στο οποίο αναφέρθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου και στο οποίο αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ, είναι το δίλημμα ανάμεσα στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που έχουν ποιοτικά κριτήρια και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στα πανεπιστήμια που λειτουργούν ως απλές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις».
»Ο στόχος μας προφανώς δεν είναι το δεύτερο, δεν είναι το κερδοσκοπικό επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, αλλά είναι το μη κερδοσκοπικό κοινωφελές πανεπιστήμιο, όπως προβλέπει και η νομοθεσία, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Μπορεί να μην ανήκει στο Δημόσιο, δεν επιβάλλεται να ανήκει στο Δημόσιο, επιβάλλεται να έχει μια νομική μορφή, που να το θέτει υπό Δημόσιο ως προς το αποτέλεσμά του».
»Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό το ερώτημα, που ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει η ΝΔ, θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός και θα εκτιμήσει τη σαφήνεια με την οποία εκφραζόμαστε γύρω από το θέμα αυτό και μέσα σ αυτή τη γραμμή κινούμαστε όλοι μας».
Χάρης Καστανίδης: «Ο κ.Παπανδρέου έχει από παλιά μια άποψη για τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το μη κρατικό πανεπιστήμιο δεν σημαίνει ότι είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Η ΝΔ μιλάει για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μη κρατικά πανεπιστήμια μπορεί να σημαίνουν όπως στη Γαλλία π.χ. που οργανώνονται και ελέγχονται από την καθολική Εκκλησία».
»Υπάρχουν άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων μπορούν να ελέγχουν πανεπιστήμια. Αυτά είναι τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι όταν μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα μπορούν να ελέγχουν αυτά τα πανεπιστήμια. Είναι σημαντική η διαφορά. Έτσι λοιπόν, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και υπό το παλαιό καθεστώς του άρθρου 16 του Συντάγματος επιτρέπονται. Είναι μια ενδιαφέρουσα αρχή, μια ενδιαφέρουσα θέση την οποία πρέπει να συζητήσουμε».
Γιάννης Μαγκριώτης: «Σε αυτό το θέμα πρέπει να δώσουμε βάρος. Θυμάμαι το σύνθημά μας και αγώνας μας από την εποχή που ήμουν πρόεδρος των φοιτητών της Θεσσαλονίκης, το σύνθημά μας, το μήνυμά μας και ο αγώνας είχαν ένα στόχο, την ποιοτική αναβάθμιση των πανεπιστημίων και γενικότερα της Παιδείας και της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την παραγωγή».
»Θα πρέπει τα εφόδια που παίρνουν οι νέοι από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να είναι αξιόπιστα για την αγορά εργασίας, για την παραγωγική και επαγγελματική τους ένταξη. Το άνοιγμα της Παιδείας και της εκπαίδευσης σε αυτό στοχεύει και νομίζω ότι οι ριζοσπαστικές ιδέες του Γιώργου Παπανδρέου βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μπροστά μας λοιπόν υπάρχει ένα μεγάλος και σημαντικός διάλογος. Στα κεκτημένα που έχουμε δημιουργήσει να προχωρήσουμε με καινοτόμο και ριζοσπαστικό τρόπο μπροστά, για τη νεολαία για το μέλλον».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις