Υπέρ του σχεδίου Ανάν τάχθηκε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
Ψήφισμα, με το οποίο καλεί τον κυπριακό λαό να υπερψηφίσει το σχέδιο Ανάν, υιοθέτησε την Τετάρτη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση αυτή θα τεθεί σύντομα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.
71
Ψήφισμα, με το οποίο καλεί τον κυπριακό λαό να υπερψηφίσει το σχέδιο Ανάν, υιοθέτησε την Τετάρτη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση αυτή θα τεθεί σύντομα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε έκτακτη κοινή συνεδρίασή της με τη μεικτή κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κύπρου και αφού ακροάσθηκε τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο.
Το ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε παρά τις παραινέσεις των τριών Κυπρίων βουλευτών (του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΚΙΣΟΣ) που έλαβαν το λόγο, ζητώντας από την Ευρωβουλή να μην υιοθετήσει ψήφισμα, διότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μορφή άσκησης πιέσεων προς τον κυπριακό λαό.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα λειτουργικό ιστορικό συμβιβασμό, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε και τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ.Κατηφόρη, στην οποία τονίζεται η διαθεσιμότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να συμβάλουν θετικά στην υπέρβαση των τυχόν προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ό,τι αφορά στο θέμα των περιουσιών.
Παράλληλα, απορρίφθηκε τροπολογία της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, η οποία καλούσε την ΕΕ να μελετήσει τρόπους ενίσχυσης των δεσμών της με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε περίπτωση μη έγκρισης του σχεδίου Ανάν στα επικείμενα δημοψηφίσματα.
Από την πλευρά του ο Αλβαρο ντε Σότο υπεραμύνθηκε του σχεδίου Ανάν, δηλώνοντας ότι αποτελεί την έσχατη προσπάθεια του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού. Το χαρακτήρισε «λειτουργικό», επισημαίνοντας το ρόλο του ανώτατου Δικαστηρίου στην υπέρβαση των τυχόν αδιεξόδων και ανέφερε ότι ήδη έχουν προσδιορισθεί οι τρεις Ευρωπαίοι, μη Κύπριοι, Δικαστές που θα κληθούν να το στελεχώσουν.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο διάγγελμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αλβάρο ντε Σότο τόνισε ότι αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος γνωρίζει πως ο ΟΗΕ διαφωνεί μαζί του. Σημείωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει συνταχθεί με τον Κύπριο πρόεδρο και επιδιώκει την αναβολή των δημοψηφισμάτων, τονίζοντας όμως ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διαφωνεί με την πρόταση αυτή και ότι εν πάσει περιπτώσει ο ΟΗΕ δεν έχει δεχθεί επισήμως κανένα ανάλογο αίτημα.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε ευθύνες τόσο στον Ραούφ Ντενκτάς όσο και στον Τάσσο Παπαδόπουλο και ανέφερε ότι οι δύο άνδρες δεν θα συμφωνήσουν ακόμη και αν τους δοθεί άπειρος χρόνος για διαπραγματεύσεις.
Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη έναντι του σχεδίου Ανάν, ο Ντε Σότο τόνισε ότι «δεν υπάρχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά παραπληροφόρηση» και κατέληξε λέγοντας ότι οι ιθύνοντες των δύο κοινοτήτων μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει στο ορατό μέλλον άλλο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού.
Η Αγκυρα πάντως κινείται προς την ανάληψη πρωτοβουλιών στα Ηνωμένα Έθνη για να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περίπτωση που απορριφθεί από τους Ελληνοκυπρίους η πρόταση του Κόφι Ανάν για τη λύση του Κυπριακού.
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι έκθεση που περιλαμβάνει τις απόψεις της Αγκυρας γι αυτό το θέμα έχει ήδη διανεμηθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τουρκική κυβέρνηση περιμένει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παρουσιάσει δική του έκθεση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.
Διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα δήλωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένενεται να υιοθετήσει απόφαση για το σχέδιο Ανάν και για την ειρηνευτική δύναμη που εδρεύει στο νησί.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό από την τουρκοκυπριακή πλευρά και απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αδυναμία λύσης του Κυπριακού και σημειώνουν ότι θα αποτελέσει οξύμωρο η ελληνική πλευρά, που απέρριψε το σχέδιο, να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις