Σκληρή γλώσσα Γκ.Φερχόιγκεν για τη στάση του Τ.Παπαδόπουλου έναντι του σχεδίου Ανάν
Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον Κύπριο πρόεδρο Τ.Παπαδόπουλο εμφανίστηκε ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου εν όψει του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
53
Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο εμφανίστηκε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν κατά τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου εν όψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου επί του σχεδίου Ανάν.
Ο Γερμανός επίτροπος έκανε λόγο για αθέτηση εκ μέρους του κ. Παπαδόπουλου υποσχέσεων με την τοποθέτησή του κατά του σχεδίου και δήλωσε ότι με τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης αισθάνεται προσωπικά απογοητευμένος, ότι προκλήθηκε και εξαπατήθηκε.
«Το 1999 όταν εμείς διαμορφώσαμε και αλλάξαμε τη στρατηγική μας έναντι της Κύπρου και ύστερα από αίτηση και πίεση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης είπαμε ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν θα αποτελέσει προϋπόθεση για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ» ανέφερε ο κ Φερχόιγκεν, «αυτό έγινε μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής και κοινής κατανόησης του γεγονότος ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε την Κύπρο να μπει στην Ένωση και ταυτόχρονα η Δημοκρατία της Κύπρου θα έκανε ό,τι περνούσε από το δικό της χέρι για να λύσει το πρόβλημα της διχοτόμησης και δεν θα ήταν οι Έλληνες εκείνοι που θα δημιουργούσαν προβλήματα στην περίπτωση που θα φθάναμε σε μία λύση».
Υποστήριξε ότι είχε πάρα πολλές συζητήσεις με τον κ. Κληρίδη, αλλά και με τον κ. Παπαδόπουλο προς αυτή την κατεύθυνση.
«Είχαμε μία σαφέστατη συμφωνία» υποστήριξε προσθέτοντας: «Εμείς θα οργανώσουμε την προσχώρηση της Κύπρου και εσείς θα οργανώσετε τη λύση και τη διευθέτηση του προβλήματος Δεν θα είστε εσείς το πρόβλημα. Δεν μπορούσαμε τη στιγμή εκείνη να μιλήσουμε με τους Τουρκοκυπρίους».
Η κυβέρνηση του προέδρου Παπαδόπουλου προς μεγάλη έκπληξη όλων των συμβαλλομένων απέρριψε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, παρατήρησε. Ο επίτροπος της ΕΕ ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο «εδώ και τώρα να τηρήσει τη δική του υποχρέωση και τη δική του υπόσχεση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Έκανα τα πάντα για να δημιουργήσω τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν το σχέδιο του ΟΗΕ …προφανώς μάταια», δήλωσε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ένωση ειρήνης και το περιμένω και το απαιτώ αυτό από τη Δημοκρατία της Κύπρου είπε.
«Εκατοστά μας χωρίζουν από τη λύση»
Εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του λέγοντας πως «ποτέ από τη στιγμή που άρχισε αυτή η αντιπαράθεση δεν ήμασταν τόσο κοντά σε μία λύση όπως αυτή που διαφαίνεται μπροστά μας. Εκατοστά μας χωρίζουν από αυτή τη λύση και παρ όλα αυτά έχω περιορισμένες ελπίδες ότι αυτά τα ελάχιστα εκατοστά θα μπορέσουμε να τα διανύσουμε».
Παράλληλα, άφησε αιχμές για έλλειψη πληροφόρησης επί του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο λέγοντας πως «το λιγότερο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από ένα κράτος το οποίο σε δέκα μέρες θα ανήκει στην ΕΕ είναι να κάνει ό,τι μπορεί ώστε αν μη τι άλλο να υπάρξει πολύ λεπτομερής, ενδελεχής και σωστή ενημέρωση του τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την πρόταση Ανάν».
Ο Γκ.Φερχόιγκεν συνέχισε λέγοντας: «Ζητώ και απαιτώ από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο όπως στην πατρίδα του οι αρχές της ελευθερίας πληροφόρησης και της ελεύθερης διατύπωσης των γνωμών των συμβαλλομένων μερών να τηρηθούν, και ότι από εδώ και τώρα όλοι όσοι βρίσκονται στα ΜΜΕ της Κύπρου και οι οποίοι θέλουν να υπεραμυνθούν του ναι θα ακουστούν και θα έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν και να μιλήσουν».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε επίσης ότι η σημασία αυτή της επίλυσης υπερβαίνει τα όρια της Κύπρου. Όποιος λέει «όχι» στο σχέδιο αυτό, σχολίασε, αποδέχεται την παραμονή 30.000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί και την είσοδο άλλων 100.000 εποίκων.
Κηρύσσοντας την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε στην Κύπρο μία ισορροπημένη παρουσίαση του σχεδίου Ανάν. Προσέθεσε δε ότι αρκετές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στη νήσο χαλιναγωγούνται και ελέγχονται όπως κατέδειξε ο αποκλεισμός του Γκίντερ Φερχόιγκεν από μία τέτοια εκπομπή.
Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιρλανδός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθεσεις κ. Ντικ Ρόoυτς, όπως και η πλειοψηφία των ευρωβουλετών από διάφορες πολιτικές ομάδες τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν και κάλεσαν τους Κυπρίους να το υπερψηφίσουν.
Τοποθετήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών
Υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν και αρκετοί Έλληνες ευρωβουλευτές, με εξαίρεση τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ.Αλυσανδράκη.
Οι Μιχάλης Παπαγιαννάκης του Συνασπισμού και Γιάννης Μαρίνος της ΝΔ ζήτησαν να υπάρξουν εγγυήσεις από ΟΗΕ και ΕΕ ότι, σε περίπτωση αποδοχής του, το σχέδιο Ανάν θα εφαρμοστεί χωρίς αθέτηση των προνοιών του και χωρίς παρεκκλίσεις.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κατηφόρης είπε ότι θέλουμε το «ναι» και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον τα στοιχεία που δίχαζαν τους Κυπρίους στο παρελθόν. Ο Γιάννης Σουλαδάκης σχολίασε ότι «οι καιροί δεν περιμένουν», ενώ ο Δημήτρης Τσάτσος υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν έχει προβλήματα εφαρμογής, δεν τηρεί ίσες αποστάσεις και προβλέπει επώδυνα μεγάλες μεταβατικές περιόδους. Ο κ. Τσάτσος ζήτησε επίσης εγγυήσεις εκ μέρους του ΟΗΕ και της ΕΕ για την ορθή εφαρμογή του σχεδίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις