Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στην τρίτη θέση της Eurovision 2004 ο Σάκης Ρουβάς και το «Shake it»

Στην τρίτη θέση της Eurovision 2004 ο Σάκης Ρουβάς και το «Shake it»

Στην τρίτη θέση της Eurovision 2004 με 251 βαθμούς στο σύνολο κατετάγη ο Σάκης Ρουβάς και το Shake it των Τερζή - Τυράκη. Είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ η ελληνική συμμετοχή στο θεσμό. Πρώτη η Ουκρανία, δεύτερη η Σερβία-Μαυροβούνιο.

71

Στην τρίτη θέση της Eurovision 2004 με 251 βαθμούς στο σύνολο κατετάγη ο Σάκης Ρουβάς και το Shake it των Τερζή – Τυράκη. Είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ η ελληνική συμμετοχή μαζί με αυτή του 2001 και των Antique με το Die for you.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η επιτυχία του Σάκη Ρουβά αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς σημειώθηκε επί συνόλου 36 συμμετεχουσών χωρών, ενώ η αντίστοιχη επιτυχία των Antique είχε έλθει με τη συμμετοχή 24 χωρών.

Στην πρώτη θέση της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε η Ουκρανία (280 βαθμοί) με το τραγούδι Wild dance και ερμηνεύτρια τη Ρουσλάνα, ενώ στη δεύτερη θέση με 262 βαθμούς τερμάτισε η Σερβία-Μαυροβούνιο, με το τραγούδι του Ζέλικο Γιοξίμοβιτς. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Τουρκία, ενώ πέμπτη κατετάγη η Κύπρος.

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν η Σουηδία, η Αλβανία (στην πρώτη της εμφάνιση στη διοργάνωση), η Γερμανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Ισπανία.

Η ελληνική συμμετοχή ψηφίστηκε από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Πήρε πέντε 12άρια (η υψηλότερη δυνατή βαθμολογία από τη μία χώρα προς την άλλη) από τις Αλβανία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα και Ρουμανία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ψήφισαν το Shake it ως εξής:

Ανδόρα 8 βαθμοί
Αυστρία 2 βαθμοί
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 5 βαθμοί
Βέλγιο 8 βαθμοί
Λευκορωσία 6 βαθμοί
Ελβετία 4 βαθμοί
Σερβία-Μαυροβούνιο 7 βαθμοί
Γερμανία 7 βαθμοί
Δανία 3 βαθμοί
Εσθονία 5 βαθμοί
Ισπανία 7 βαθμοί
Φινλανδία 6 βαθμοί
Γαλλία 6 βαθμοί
Κροατία 7 βαθμοί
Ιρλανδία 5 βαθμοί
Ισραήλ 10 βαθμοί
Ισλανδία 5 βαθμοί
Λιθουανία 10 βαθμοί
Λετονία 7 βαθμοί
Μονακό 10 βαθμοί
ΠΓΔΜ 7 βαθμοί
Ολλανδία 6 βαθμοί
Νορβηγία 2 βαθμοί
Πολωνία 7 βαθμοί
Πορτογαλία 6 βαθμοί
Ρωσία 7 βαθμοί
Σουηδία 4 βαθμοί
Σλοβενία 6 βαθμοί
Τουρκία 10 βαθμοί
Ουκρανία 8 βαθμοί

Η ψηφοφορία διεξήχθη με τη μέθοδο televoting (SMS) και δικαίωμα ψήφου είχαν και οι 12 χώρες που αποκλείστηκαν από τον τελικό κατά τη διαδικασία του ημιτελικού της Τετάρτης. Εντύπωση προκάλεσαν ο καταποντισμός του θεωρούμενου ως φαβορί Βελγίου, αλλά και η -για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια- χαμηλή βαθμολογία που συγκέντρωσαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.

Καθοριστικό για τη νίκη της Ουκρανίας -που ωστόσο θεωρείτο εξ αρχής ένα από τα φαβορί- ήταν το στοιχείο της δυνατότητας ψήφου σε πολλές χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ρωσία), αλλά και της Σκανδιναβίας, που σαφώς και τάχθηκαν στο πλευρό της Ρουσλάνα.

Έτσι, ο διαγωνισμός της Eurovision για το 2005 θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο της Ουκρανίας, με την Ελλάδα να ελπίζει και πάλι σε μια εξίσου αξιέπαινη εμφάνιση, όπως αυτή του Σάκη Ρουβά, που ξεσήκωσε με την ερμηνεία του και τη σκηνική του παρουσία όλους όσους παρακολούθησαν διά ζώσης την τελετή, αλλά και το τηλεοπτικό κοινό.

Ξεχωριστή μάλιστα αναφορά στο όνομα του Έλληνα τραγουδιστή έγινε από τους Τούρκους παρουσιαστές της εκδήλωσης σε μια αποστροφή των λόγων τους πριν την εμφάνιση του Σάκη Ρουβά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση – Σε απόγνωση οι νέοι

Το 2022, η χώρα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τις χαμηλότερες σχεδόν του αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024