Πρόκριση παρά την ήττα, «χρυσό» το γκολ του Βρύζα στο 2-1 της Ρωσίας
Οι «11 θεοί της νεότερης Ελλάδας» ανέβασαν τη χώρα μας στα ύψη! Παρότι ηττήθηκε 2-1 από τη Ρωσία, η εθνική μας προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην οκτάδα του Euro 2004. «Χρυσό» το γκολ του Βρύζα, άφησε ουσιαστικά εκτός την Ισπανία.
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
66
Οι «11 θεοί της νεότερης Ελλάδας» ανέβασαν τη χώρα μας στα ύψη! Παρότι ηττήθηκε 2-1 από τη Ρωσία, η εθνική μας προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην οκτάδα του Euro 2004. «Χρυσό» το γκολ του Βρύζα, άφησε ουσιαστικά εκτός την Ισπανία.
Στο 2ο μόλις λεπτό, ο Κιριτσένκο άνοιξε το σκορ για τους Ρώσους, ενώ ο Μπουλίκιν στο 17 έκανε το 2-0. Ο Βρύζας όμως στο 43 διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
Το γκολ του Ντμίτρι Κιριτσένκο ήταν το γρηγορότερο γκολ σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Ήταν επίσης το πρώτο γκολ στην εφετινή διοργάνωση για τους Ρώσους που έχουν ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια μετά τις ήττες στα δύο πρώτα ματς από Ισπανία και Πορτογαλία.
Ετσι, το «γαλανόλευκο» συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την προσεχή Παρασκευή (25 Ιουνίου), στο γήπεδο «Ζοζέ Αλβαλάδε» της Λισαβόνας, την πρώτη (βαμολογικά) ομάδα από τον Β΄ όμιλο.
Στο ξεκίνημα του αγώνα, ο Οτο Ρεχάγκελ έστειλε στον αγωνιστικό χώρο μια ενδεκάδα με τρεις αλλαγές συγκριτικά με το σχήμα που είχε παρατάξει στο «Ντο Μπέσα» του Πόρτο, στη συνάντηση με την Ισπανία.
Τη θέση του τιμωρημένου Καραγκούνη (δύο κίτρινες κάρτες) είχε πάρει ο Μπασινάς, του τραυματία Γιαννακόπουλου ο Παπαδόπουλος και του κουρασμένου Φύσσα, ο ξεκούραστος Βενετίδης.
Από την άλλη πλευρά, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρωσίας, Γκεόργκι Γιάρτσεφ, παρέταξε επίσης μια ενδεκάδα με αρκετά νέα πρόσωπα, αφού δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι τιμωρημένοι Οφτσίνικοφ, Σμέρτιν, ενώ ο Μοστοβόϊ επέστρεψε πρόωρα στο σπίτι του, εκδιωχθείς από τον Γιάρτσεφ για πειθαρχικό παράπτωμα.
Κάτω από τα δοκάρια κάθισε λοιπόν ο Μαλαφέεφ, τη θέση του Σμέρτιν πήρε ο Μπογκάεφ, ενώ αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε από την αρχή ο πιο επικίνδυνος επιθετικός των Ρώσων, ο Ντμίτρι Μπουλίκιν.
Το ξεκίνημα του αγώνα υπήρξε εφιάλτης για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουν οι διεθνείς μας βρέθηκαν να χάνουν με 2-0!
Ήταν μόλις στο 2ο λεπτό, όταν ο Δέλλας πήρε την κεφαλιά από τον Μπουλίκιν, όμως η μπάλα κόντραρε στο κεφάλι του πανύψηλου παίκτη και έφυγε προς τα πίσω.
Η φάση φαινόταν εύκολη, όμως ένα τραγικό λάθος του Κατσουράνη, απόρροια κακής εκτίμησης της ικανότητας του Κιριτσένκο στο «ξεπέταγμα», επέτρεψε στον Ρώσο παίκτη να βγει απέναντι τον Νικοπολίδη, τον οποίο πλάσαρε ωραία ανοίγοντας το σκορ.
Η απάντηση της Ελλάδας ήταν ένα ουτ άουτ του Βρύζα (8), για να γίνει το 2-0 στη δεύτερη μόλις επίσκεψη των Ρώσων στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα, στο 17 ο Γκούσεφ εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, και ο Μπουλίκιν μόνος (!) έπιασε την κεφαλιά, και σκόραρε. Αίφνης, τα πόδια των Ελλήνων παικτών βάρυναν, αφού δεν μπορούσαν να ξέρουν τη ροή του αγώνα στο «Ζοσέ Αλβαλάδε», στον αγώνα Πορτογαλίας-Ισπανίας.
Το άγχος, πολύ κοντά στα όρια του πανικού, ήταν τόσο, ώστε παίκτες με την εμπειρία του Μπασινά δεν μπορούσαν να δώσουν μια σωστή πάσα, ή να κάνου μια ντρίμπλα. Πάντως, ο άσος του Παναθηνϊκού απείλησε άμεσα τον Μαλαφέεφ στο 19, όταν εκτέλεσε φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή αλλά ο ρώσος πορτιέρο έπεσε ωραία στην αριστερή γωνία και απέκρουσε.
Στο επόμενο λεπτό, σουτ του Κατσουράνη κόντραρε σε ρώσο αμυντικό και πέρασε κόρνερ, ενώ στο 24 το φοβερό λάθος του Μπασινά (λάθος γύρισμα) πέρασε χωρίς συνέπειες, αφού ο Καριάκα σούταρε στα ύψη από το σημείο του πέναλτι.
Ένα λεπτό ύστερα, η εληνική ομάδα απώλεσε σπάνια ευκαιρία να μειώσει στο σκορ και να ξαναμπεί στο παιχνίδι, όταν η ατομική προσπάθεια του Βενετίδη κατέληξε σε ασίστ προς τον Χαριστέα που μόνος με άδειο τέρμα πέταξε τη μπάλα άουτ.
Λίγο πριν την εκπνοή του ημιχρόνου ο Τσιάρτας αντικατέστησε τον Μπασινά, σε μια προσπάθεια του Ρεχάγκελ να «καλμάρει» το παιχνίδι, να το «νοικοκυρέψει» και να περάσει σωστές πάσες στους επιθετικούς, που μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπαθούσαν επί ματαίω.
Δύο λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου μέρους, η Ελλάδα πήρε το «οξυγόνο» που χρειαζόταν, δηλαδή σημείωσε το γκολ που επιζητούσε για να μείνει «ζωντανή»: ο Χαριστέας γύρισε τη μπάλα από δεξιά, ο Παπαδόπουλος πήρε την κεφαλιά και ο Βρύζας πλάσαρε ωραία τον Μαλαφέεφ, μειώνοντας σε 2-1.
Στην επανάληψη, ο Γιάρτσεφ ξεκίνησε με δύο αλλαγές (Σίτσεφ και Σέμσοφ για Μπουλίκι και Καριάκα αντίστοιχα), ενώ στο 55 «ξόδεψε» και την τρίτη περώντας τον Σένικοφ στη θέση του τραυματία Σαρόνοφ.
Οι Ελληνες διεθνείς άρχισαν να πιέζουν ψηλά, από την άμυνα των Ρώσων, ωστόσο ήταν οι αντίπαλοί τους που έχασαν καλή ευκαιρία στο 61, όταν το μακρινό σουτ του Σίτσεφ απέκρουσε ο Νικοπολίδης.
Λίγο αργότερα ο Νικολαΐδης αντικαθιστούσε τον Παπαδόπουλο, όμως παρά την εμφανή αγωνιστική της βελτίωση, η Ελλάδα δεν μπορούσε να γίνει απειλητική και να φτάσει με αξιώσεις στην εστία του Μαλαφέεφ.
Παρά τις μαζεμένες αλλαγές οι ρώσοι διατηρούσαν καλό ρυθμό χάρις στον εξαιρετικό αρχηγό τους, τον Ντμίτρι Αλένιτσεφ.
Πάντως, στο δίλεπτο 77-78 η ρωσική εστία «κάηκε», αρχικά από τη μεγάλη ευκαιρία του Νικολαΐδη (μαγική μπαλιά του Τσιάρτα) και εν συνεχεία από το απευθείας χτύπημα φάουλ του Ναουσαίου άσου που ανάγκασε τον ρώσο τερματοφύλακα σε εξαιρετική απόκρουση.
Ωστόσο, οι παίκτες του Ρεχάγκελ είδαν το «χάρο με τα μάτια τους» στο 87, όταν ο Μπογκάεφ έκανε ωραία κούρσα από τα δεξιά και γύρισε στον Σίτσεφ, που από τα δυο μέτρα έστειλε τη μπάλα άουτ.
Το 3-1, που θα ήταν καταδικαστικό για τη συνέχεια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη διοργάνωση, είχε αποφευχθεί και οι περίπου 2.0000 Ελληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του Αγκάρβε γλύτωσαν τα χειότερα. Το τελευταίο σφύριγμα του Βεϊσιέ ήταν λυτρωτικό, και ταυτόχρονα σήμανε τη μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η κίνηση του Νικολαΐδη να φύγει αμέσως μετά τη λήη προς τα αποδυτήρια, ενώ οι υπόλοιποι συμπαίκτες του γίνονταν και πάλι «ένα» με τον κόσμο.
Διαιτητής: Ζιλ Βεϊσιέ (Γαλλία)
Κίτρινες: Βρύζας, Δέλλας-Σαρόνοφ, Ανιούκοφ, Καριάκα, Αλένιτσεφ, Ραντίμοφ
ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης (89 Φύσσας), Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης, Μπασινάς (42 Τσιάρτας), Κατσουράνης, Παπαδόπουλος (69 Νικολαΐδης), Χαριστέας, Βρύζας.
ΡΩΣΙΑ (Γκεόργκι Γιάρτσεφ): Μαλαφέεφ, Ραντίμοφ, Καριάκα (46 Σέμσοφ), Γκούσεφ, Μπουλίκιν (46 Σίτσεφ), Μπογκάεφ, Σαρόνοφ (56 Σένικοφ), Ανιόκοφ, Αλένιτσεφ, Εβσέεφ, Κιριτσένκο.
Η τελική βαθμολογία του α ομίλου
1.Πορτογαλία 6 (4-2)
2.Ελλάδα 4 (4-2)
3. Ισπανία 4 (2-2)
4. Ρωσία 3 (2-4)
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις