Και από το Κίεβο πέρασε η Ολυμπιακή φλόγα
Το Κίεβο αποτέλεσε τη Δευτέρα τον 31ο σταθμό της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας. Η βροχή δεν πτόησε χιλιάδες κατοίκους της πόλης να κατακλύσουν τους δρόμους και να χειροκροτήσουν τους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
43
Το Κίεβο αποτέλεσε τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, τον τριακοστό πρώτο σταθμό της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας. Η βροχή δεν πτόησε χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας να κατακλύσουν τους δρόμους και να χειροκροτήσουν τους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε από την είσοδο της πόλης, στη λεωφόρο Μπόρισπολ. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Ολυμπιονίκης στην πάλη το 1996, Βιάτσεσλαβ Ολίνικ.
Οι συνολικά 120 λαμπαδηδρόμοι κάλυψαν περίπου 38 χιλιόμετρα στους δρόμους της πόλης, ενώ η φλόγα έκανε μια προσωρινή στάση στο «Παλάτι της Ουκρανίας», ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο όπου πραγματοποιούνται συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.
Σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα γιορτής, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας επευφήμησαν τους λαμπαδηδρόμους, μεταξύ των οποίων και προσωπικότητες του αθλητισμού με παγκόσμια απήχηση, της κοινωνικής ζωής της χώρας, αλλά και καλλιτέχνες.
Ο Όλεγκ Μπλόκιν, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της Ουκρανίας και νυν προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, ο Αλεξάντερ Βολκόφ, καλαθοσφαιριστής με θητεία τόσο στο NBA όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα, η Ιρίνα Μπελέτσκα, χρυσή Ολυμπιονίκης τo 1980, η Κατερίνα Σερεμπριάνσκαγια, η απόλυτη κυρίαρχος της ρυθμικής γυμναστικής στους Αγώνες του 1996, ο Βίκτορ Μπουράκοφ, Ολυμπιονίκης το 1980, αλλά και ο Αλεξάντρ Τόμασοφ, αρχηγός της Πυροσβεστικής του Κιέβου, ο άνθρωπος που το 1986 έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του για να σώσει τις ζωές συνανθρώπων του από τις επιπτώσεις της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.
Η γνωστή από τη νίκη της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision Ρουσλάνα έτρεξε επίσης με την Ολυμπιακή δάδα, μέσα σε αποθέωση.
Η Ολυμπιακή φλόγα πέρασε, επίσης, από μνημεία, όπως το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, το Μοναστήρι της Λάβρα, το Πανεπιστήμιο του Κιέβου, το Αγαλμα της Ουκρανίας και κατέληξε αργά το απόγευμα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Το βωμό άναψε ο αθλητής-θρύλος της Ουκρανίας Σεργκέι Μπουμπκα, παρουσία τουλάχιστον εξήντα χιλιάδων Ουκρανών.
Μετά την αφή της φλόγας στο βωμό, ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα, στη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε η Ελλάδα και προβλήθηκαν οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας των δύο λαών.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ιβάν Φεντορένκο, σχολιάζοντας την έλευση της φλόγας, είπε: «Η Αθήνα θα κάνει μοναδικούς Αγώνες στις αρτιότερες εγκαταστάσεις. Εύχομαι να γίνουν οι Αγώνες της Αθήνας το σημείο αναφοράς για τους επόμενους, γιατί η Ελλάδα έχει μοναδική ιστορία».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Σπύρος Λαμπρίδης σχολίασε τη θέρμη με την οποία αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του Κιέβου την έλευση της φλόγας, τονίζοντας:
«Η Ουκρανία έχει μακρά αθλητική παράδοση και έχει γράψει τη δική της ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτώντας περισσότερα από 350 μετάλλια από το 1952, όντας μέλος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και ως ανεξάρτητο κράτος. Η Ολυμπιακή φλόγα ενώνει, η Ολυμπιακή φλόγα γεφυρώνει τα χάσματα και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Ευχαριστούμε τους Ουκρανούς για την εκπληκτική υποδοχή που επεφύλαξαν στο σύμβολο των Αγώνων της Αθήνα 2004».
Η φλόγα συνεχίζει την Τρίτη το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη, την Τετάρτη στη Σόφια και την Πέμπτη φτάνει στην Κύπρο, τον τελευταίο σταθμό πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης, απ όπου θα αρχίσει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις