26

Στο Λευκό Πύργο διανυκτερεύει το βράδυ της Παρασκευής η Ολυμπιακή Φλόγα, πριν συνεχίσει το μακρύ ταξίδι της στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία εξελίχθηκε από νωρίς το απόγευμα ως αργά το βράδυ σχεδόν σε όλους τους ανατολικούς Δήμους και το κέντρο της πόλης, με συμμετοχή περίπου 150 Λαμπαδηδρόμων.

Τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας του μπάσκετ, που σε λίγες ημέρες θα μπουν στα γήπεδα με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου, έτρεξαν όλοι μαζί καλύπτοντας τα τελευταία μέτρα. Μαζί άναψαν το βωμό.

Αμέσως μετά ο αρχηγός της ομάδας Φραγκίσκος Αλβέρτης, δήλωσε: «Είναι τιμή μας η συμμετοχή στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, μια πράξη που θα βοηθήσει στη μεταφορά του μηνύματος των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ξεχωριστή στιγμή στη ζωή όλων μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δόθηκε η ευκαιρία να τρέξουμε στη Θεσσαλονίκη, η πόλη που όλοι γνωρίζουμε πόσο έχει αγκαλιάσει το μπάσκετ».

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Θεόδωρος Κακιούσης είχε και πρόσθετους λόγους να είναι συγκινημένος: «Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρει ένα ιδιαίτερο μήνυμα σε όλο τον κόσμο, για την ειρήνη και τις αθλητικές αξίες που έχουν χαθεί. Είναι μοναδική στιγμή στην καριέρα ενός αθλητή, αλλά και μοναδική στιγμή για τον οποιοδήποτε να τρέξει με τη Φλόγα και να μεταφέρει το μήνυμα του Ολυμπισμού. Ακόμη περισσότερο για μένα που έτρεξα στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γεννήθηκα, στην πόλη που με ανέδειξε ως αθλητή και μου χάρισε τόσες συγκινήσεις».

Την Ολυμπιακή Φλόγα στα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας μπάσκετ μεταλαμπάδευσε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας, που διάνυσε μια απόσταση 300 μ. στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης.

«Πιστεύω ότι είναι μια από τις συγκλονιστικότερες ημέρες της ζωής μου. Είναι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής που πήρα στην καριέρα μου» δήλωσε.

Μεταξύ των Λαμπαδηδρόμων που έτρεξαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ήταν και ο διάσημος Κινέζος ηθοποιός Τσάκι Τσαν, δημοφιλέστατος στην πατρίδα του, φιλικός και ενθουσιώδης για την ευκαιρία που του δόθηκε.

«Είμαι ένας από το 1,3 δισεκατομμύριο Κινέζους που επιλέχθηκαν ως Λαμπαδηδρόμοι για να τρέξουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε αυτή τη χώρα και διαπιστώνω ότι εδώ ξέρουν να διατηρούν την κληρονομιά τους. Είδα τη Θεσσαλονίκη από τα κάστρα και εντυπωσιάστηκα. Είναι πολύ σημαντικό που οι Αγώνες επιστρέφουν στη γενέτειρά τους, όπως εξίσου σημαντικό, για μένα, είναι που οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Πεκίνο. Είναι ιδιαίτερη τιμή και νιώθω υπερήφανος που έτρεξα στην Ελλάδα».


Υποδεχόμενος τη Ολυμπιακή Φλόγα, ο Δήμαρχος και βετεράνος αθλητής του στίβου Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Θεσσαλονικείς υποδεχόμαστε σήμερα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, με δέος και μεγαλοπρέπεια, με σωφροσύνη και ευλαβικότητα, με χαρά και συγκίνηση τη Φλόγα, που άναψε, επιτέλους, για εμάς, για τους δικούς μας Αγώνες».

Η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε από όλες τις ιστορικές συνοικίες της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Την Καλαμαριά, τον Παντελεήμονα, το Καραμπουρνάκι, την Αρετσού, την Ανω και Κάτω Τούμπα, του Χαριλάου και μέσω της Μπότσαρη, της Αγίου Δημητρίου, την περιοχή του Καυτατζογλείου, έφτασε στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στην αλυσίδα των Λαμπαδηδρόμων συμμετείχαν Ολυμπιονίκες, παλιές και νέες δόξες του αθλητισμού, διακεκριμένοι πολίτες, αλλά και απλοί άνθρωποι, επιβεβαιώνοντας το βασικό σύνθημα και μήνυμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΑΘΗΝΑ 2004: «Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο».

Ο Ολυμπιονίκης της πάλης Παναγιώτης Ποικιλίδης εξέφρασε την υπερηφάνεια του που κράτησε την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία, όπως είπε «συμβολίζει τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανιτίδης, που συμμετείχε στη Λαμπαδηδρομία υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα όμορφο για ένα αθλητή με αναπηρία, που μετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (δισκοβολία) να γίνεται ένας από τους κρίκους της μεταφοράς της Φλόγας της ειρήνης. Σε αυτό το μεγάλο γεγονός που ενώνει τους λαούς».

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Κούλης Αποστολίδης, που έτρεξε μαζί με την εννέα μηνών εγγονή του Ειρήνη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έτρεξα γεμάτος Ειρήνη. Αυτό τα λέει όλα».

Ο Κωνσταντίνος Κούης, άλλος ένας βετεράνος των γηπέδων, χαρακτήρισε εξαιρετική τιμή που συμμετείχε στην Λαμπαδηδρομία «κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων» και ευχήθηκε «οι μεγάλοι αυτοί Αγώνες να στεφθούν υπό απόλυτη επιτυχία».

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, φανερά συγκινημένος, θυμήθηκε την εποχή, πριν τον επαναπατρισμό του, όταν έπαιξε το 1976 σε όλους τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου με την Ολυμπιακή ομάδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά στην τελική δεν πήρε μέρος και οι τότε συμπαίκτες του κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. «Τώρα είχα την ευκαιρία, τουλάχιστον, να σηκώσω τη Φλόγα».


Δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού έτρεξαν και άνθρωποι της επιστήμης και του πνεύματος. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Αντωνόπουλου για τον οποίο «η Φλόγα είναι η καλή ιστορία του ανθρώπινου γένους, καθώς συμβολίζει ότι καλό έχει δημιουργήσει στη γη: τις αξίες ζωής, τον πολιτισμό, τη γνώση και την ειρήνη».

Για διαφορετικούς λόγους μετείχε στη Λαμπαδηδρομία ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Πασχάλης Κεσκίδης. «Ως μεταμοσχευμένος που είμαι θέλω να ελπίζω να γίνει το φως της Λαμπαδηδρομίας άνοιγμα στους ορίζοντες όλων των ανθρώπων».


Νωρίτερα η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε από τη Θέρμη, όπου το βωμό «άναψε» ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, που είναι και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αναπήρων Καλλιτεχνών.


Κατά τη σημερινή της διαδρομή η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία κάλυψε συνολικά 162 χιλιόμετρα και συμμετείχαν σε αυτή περίπου 200 Λαμπαδηδρόμοι.

Αύριο η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα συνεχιστεί στη διαδρομή από Θεσσαλονίκη έως το αρχαίο Δίον, περνώντας από την Πέλλα, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια και το Λιτόχωρο, σε μια διαδρομή συνολικά 177 χιλιομέτρων, στην οποία θα τρέξουν περισσότεροι από 250 Λαμπαδηδρόμοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ